Nejprve píše o kvalitách mikulovského Vinařství Volařík. A zmiňuje, že jeho majitel Miroslav Volařík získal titul Vinař roku 2011.
"Toto vinařství ale v dosaženém úspěchu není samo. Od sametové revoluce a následné privatizaci půdy vyrostly v Česku stovky nezávislých vinařství. Ačkoliv jsou to většinou malé, rodinné podniky, o to mívají úspěšnější výsledky díky chytrým investicím jejich důvtipných majitelů," napsal pochvalně britský novinář.
Dalších příkladem je podle něho i Vinařství Sonberk. Ze zveřejněného textu jsou vinaři z Pálavy nadšeni.
"Po červencovém článku v New York Times (článek čtěte zde) a po textu v prestižním vinařském časopisu Decanter je to pro naše vinařství zatím největší úspěch," popsala Vladimíra Mrázová z Vinařství Sonberk.
Podle ní bylo z autora článku Kestera Eddyho už během jeho letní návštěvy na Pálavě znát neskrývané nadšení. "Mile ho překvapilo, že tady vůbec máme takové vinohrady a že jsou zde s nimi spojené i takové investice. Řekl, že co se týče kvality vína i vinařství jako takových, rozjíždí se do světové špičky," vyzdvihla Mrázová.
Podle Brita se zdejší vinaři rozhodně nemají za co stydět. "Jsou s námi spokojeni. I s tím, co tady tvoříme," tlumočila Vladimíra Mrázová názor novináře specializujícího se na vinařství.
Ostatně úspěchy nejen v podobě pochvalných cizojazyčných textů, ale zejména se svými produkty sbírají zdejší vinaři ve světě čím dál častěji.
Vinařství Sonberk například loni uspělo v prestižní soutěži Decanter World Wine Awards (čtěte také). Získalo cenu za Ryzlink rýnský 2008 a další stříbrnou a dvě bronzové medaile. Zlatou medaili tam za slámový Tramín červený 2007 získalo také ZD Sedlec.