Podle Indexu štědrovečerní večeře, který MF DNES sleduje od roku 2002, vyjde sváteční hostina o 4,2 procenta dráž než v předchozím roce. Zaplatíme za nI 1 900 korun.
Jak se vyvíjely ceny jednotlivých potravin ze sváteční tabule Čtěte ve víkendovém vydání MF DNES
MF DNES v počítačiMF DNES pro iPad a iPhone
Jde o překvapivě vysoký růst vzhledem k tomu, že přichází po loňském rekordním šestiprocentním skoku a po zprávách o mizivé celkové inflaci v Česku. "Jídlo určitě podražilo. Loni stálo třeba máslo 25 korun, letos ho pod 30 korun neseženete," stěžuje si matka tří dětí Miroslava Casagrande.
Potvrzují to i zprávy statistického úřadu, podle nichž jsou potraviny zhruba o 4,5 procenta dražší než loni v prosinci. Hlavním důvodem jsou vyšší ceny brambor a vepřového. "Brambory doplatily na špatnou úrodu a klesající soběstačnost v jejich produkci," říká mluvčí potravinářské komory Jarmila Štolcová.
Jak podražila večeře?2003 - 1 547 Kč změna Pozn.: sváteční večeře s nápoji širší rodiny |
A v příštím roce potraviny podraží ještě víc i kvůli zásahu České národní banky, která oslabila kurz koruny vůči euru. Zdůvodnila to obavou z deflace, tedy klesajících cen, což by mohlo vést k ekonomickým potížím. To je pro lidi, kteří za jídlo platí čím dál tím víc, argumentace zcela nepochopitelná.
ČNB to však vidí "makroekonomicky": ve výpočtu celkové inflace tvoří potraviny a nápoje jen 15 procent. "Za hrozbou deflace nejsou potraviny. Problém je v ostatních položkách," uvedl David Marek, ekonom Patria Finance.
Výsledky indexu MF DNES nechtěla ČNB komentovat. "Centrální banka rozhoduje o měnové politice na základě oficiálních celkových statistických dat o domácí a světové ekonomice," řekl jen Tomáš Zimmermann z tiskového oddělení.
Co tvoří Index štědrovečerní večeře?kapr chlazený (3 kg), vepřová kýta b. k. (2 kg), hovězí přední s k. (1kg), rohlík (6 ks) , |