Cukrářka a pekařka Lenka Haitová peče koláče doma ve vesnici Drnovice poblíž Boskovic. Ukazuje, že chutné pečivo lze vyrobit i bez velké pekárny a chemie. Vítězný koláč totiž zhotovuje u sebe v kuchyni a řídí se receptem, který zdědila po babičce.
„Základ je klasický, takže mouka, vajíčko, mléko a kvasnice. Pak jsou tam dvě ingredience, které si ale nechám pro sebe. Ty jsou pro něj specifické,“ osvětluje Haitová.
Dodává, že vyrobit kolem čtyřiceti koláčů jí trvá hodinu a půl. Na náplň používá povidla a tvaroh, do budoucna chce pekařka přidat i domácí meruňkovou marmeládu. „Meruňka i povidla jsou nakyslé, což tvoří s tvarohem skvělou kombinaci.“
Haitová se pečení věnuje jen pár let, nemá ani žádnou kamennou prodejnu. Zájemci si mohou její koláče, dorty a cukroví objednat v drnovickém Cukrářství U Floriánka. „Lidé na obci už si zvykli, že koláčky tu prodáváme každý pátek, a stále se vrací. Z dálky sem jezdí i pro jeden koláček,“ směje se cukrářka.
„Moje maminka ráda pekla na svatby a různé oslavy, takže jsem k pečení měla blízko už odmalička. Pak jsem se vyučila na číšnici a chvíli se tomu i věnovala. Před dvěma lety mě napadlo, že bych navázala na rodinnou tradici,“ vypráví Haitová, která je momentálně na rodičovské dovolené.
Po ní se chce pečení věnovat na plný úvazek, zvažuje i otevření vlastní pobočky, kde by měla k práci lepší podmínky. „Mám ale v plánu stále zůstat v Drnovicích, kde to mám moc ráda. Také se chci soustředit jen na koláče, protože se řídím heslem, že kvalita je více než kvantita.“
Drnovský koláč se stal také Regionální potravinou a může tuto značku nosit po dobu čtyř let. Ocenění získalo ještě dalších deset výrobků z kraje. Například vinný mošt Magdaleny Válkové ze Strážovic nebo čerstvý sýr Lenky Klíčové ze Znojma.