Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začínajícím podnikatelům v gastronomii půjčí kuchyň, v níž můžou čarovat

  18:39
V takzvané sdílené kuchyni si mohou zájemci o podnikání v gastronomii vyzkoušet, jaké to je, vařit pro hosty restaurace. Ojedinělý brněnský projekt zvaný Food Incubator spustila Beáta Vörösová. Pomáhá těm, kteří by si sami chtěli otevřít restauraci.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zdaleka ne všem se podaří sny proměnit v realitu. Projekt slouží byznysem nepolíbeným začátečníkům a malovýrobcům od dubna. „Investovat statisíce do provozovny a vybavení, oběhat všechny úřady a vůbec ověřit si, zda nabízený produkt u zákazníků funguje? To jsou pro nováčky mnohdy nesplnitelné úkoly, které u nás nemusejí řešit,“ říká autorka myšlenky Beáta Vörösová.

Mladá žena, původně vystudovaná stavařka, je majitelkou Bistra Friends v Pekárenské ulici v Brně. Právě tam si mohou začínající podnikatelé práci ve sdílené kuchyni vyzkoušet a na speciálních degustačních večerech dát veřejnosti ochutnat to, co doposud vytvářeli jen doma.

Beáta Vörösová pomáhá začínajícím podnikatelům v gastronomii.

Nejen kvůli fungování inkubátoru je bistro velmi netypické. Aby se mohli nováčci školit v kuchyni a vyzkoušet si, jak práce v profesionálním podniku vypadá, má bistro otevřeno jen přes obědy a na víkendy zavírá úplně.

Denní menu navíc dodržuje zásady bezlepkového a paleo stravování, tedy důraz na kvalitní maso a většinou zeleninové přílohy. „Bavili jsme se o tom, že by bylo fajn tady mít jiné lidi, napojit se na ně, pomoct jim. Vždy jsme se snažili být hodně otevření,“ vzpomíná Vörösová na to, jak celý projekt vznikl.

Spojení zázemí a klientů, od nichž by začátečníci mohli zjistit prvotní reakce, je podle ní velmi důležité. „Vymýšlíme možnosti, jak spolupracovat. Spustili jsme sdílený e-shop pro ryze regionální a malé výrobce, jejich výtvory nabízíme ve speciálních degustačních večerech, které mají velký ohlas,“ říká Vörösová, jež se věnuje i dalším kulinárním nápadům.

Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás, vzkázala Vörösová

Podle ní tkví největší problém gastronomie v tom, že zákazníci se domnívají, že je v ní všechno velmi jednoduché. „Lidé procházejí Brnem a vidí, že tady rostou skvělé podniky jako houby po dešti. Mezi realitou a představami je ale obrovská propast. Spousta podniků vzniká proto, že ty před nimi zkrachovaly. Pro restauratéry neexistuje komunita, kde by mohli své problémy ventilovat,“ myslí si.

Právě v tomto by mohl Food Incubator také fungovat – tedy sdílením rad a konzultací. Postupně by tak měl vytvořit životaschopné podnikatele. „Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás. Pokud vyrostou a vytvoří si vlastní zázemí, budeme jen rádi.“

V rozjezdu už projekt pomohl například brněnskému podniku Ô-Kén-Kô, který se věnuje vietnamské kuchyni. „Do kuchyně bychom museli investovat spoustu peněz, navíc jsme si provoz chtěli nejprve vyzkoušet. Hodně nám to pomohlo odrazit se a naučit se, jak některé věci řešit organizačně,“ popsal spoluzakladatel podniku Long Tran.

Díky projektu se dnes věnují převážně cateringu, vyjíždějí i na různé gastrofestivaly. Aktuálně prostor bistra využívají třeba výrobci chilli omáček, domácích sirupů a marmelád, pomazánek, polévek či paštik. Mnohé z nich se pak objevují v nabídce Bistra Friends. A další zájemci se stále hlásí.

„Je to oboustranně výhodné, nedělám to zadarmo. Kuchyň jim pronajímáme, můžu si tak dovolit mít podnik v centru a vést jej jako malé bistro. Oni zase nemusejí do ničeho investovat a mají to tady naservírováno, včetně absence legislativních povinností,“ vysvětluje Vörösová, která se u mnohých zapsala jako autorka blogu o jídle s názvem Veselé borůvky.

Podle ní kouzlo úspěšného podnikání spočívá hlavně v přístupu a odlišení se. „Nacpat lidem břicho není tak těžké. Koncept restaurace musí mít hlavně hlavu a patu a být v něčem odlišný. Věřím, že se nám to daří i tím, že dokážeme zhmotnit podnikatelské sny jiných. Z touhy vstoupit na Měsíc je najednou úspěch v dohlednu.“

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...