Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školy soutěžily o titul nejlepšího oběda. Zvítězilo houbové rizoto

  9:55
Kuchaři z deseti nejlepších školních jídelen v Česku ve čtvrtek v Brně soutěžili o titul nejlepšího školního oběda. Nad kapustovými karbanátky nebo cizrnovými kuličkami zvítězilo houbové rizoto.

Vítězné menu připravil vrchlabský F - Gastro catering, zařízení školního stravování. „Byly v něm jednoduché a nenáročné suroviny, vše v něm zapadlo do sebe,“ zdůvodnil si vítězství tamější kuchař Petr Fiedler.

Hlavní jídlo tříchodového menu pochválil i porotce šéfkuchař Petr Stádník. V soutěži, kterou už sedmým rokem organizuje Společnost pro výživu, ocenil také servis obědů.

„Pokrmy by mohly být použitelné i v restauraci, ale musely by se provést jinak. Design jídla na talíři by v restauracích neuspěl. Je to jiná kategorie vaření,“ řekl porotce, kterému zachutnal také vločkový dezert s dýňovým krémem a zahradním ovocem či jablkovník.

Z hlavních jídel kromě vítězného rizota pochválil i hlavní chod z brněnské jídelny, která se probojovala mezi deset finalistů.

Děti jsou zvyklé na dochucovadla z fast foodů

„Vařily jsme zeleninovou polévku s pohankovým kapáním, špagety se špenátovým pestem, cizrnou a ořechy. Jako dezert pak tvarohový dezert s bulgurem a banánem,“ popsala soutěžní menu ředitelka školní jídelny v Horní ulici Marta Mandincová.

Pokrmy, které připravují dětem, chtějí mít hlavně zdravé. „Máme dokonce certifikát Zdravá školní jídelna. Děti už se naučily jíst taková jídla. Vaříme i klasiku, ale snažíme se nabízet alternativu,“ sdělila Mandincová.

Pokrmy hrály na talíři všemi barvami a kuchaři se snažili vyhrát si i s podáním. V běžném provozu přesto některé děti nad zdravou stravou ohrnují nos.

„Problém bych viděl spíše u rodičů, kteří podléhají fast foodům. Děti doma nejedí ryby, zeleninu a luštěniny. Jsou pak zvyklé na všechna dochucovadla a přeslazenou, přesolenou chuť,“ míní Stádník.

O 101 procent lepší oběd, chválila školačka

V porotě vedle odborníků na výživu a kuchařů usedli i běžní strávníci školních jídelen - žáci základních škol. „Tato jídla jsou o sto jedna procent lepší, v naší jídelně tak rozhodně nevaří ani neservírují tímto způsobem,“ popsala zážitek žákyně deváté třídy Základní školy Pavlovská Klára Buťová, která v porotě usedla vedle spolužačky Jiřiny Jirků.

Ta byla z obědů také nadšená. „Ani bych nevěřila, že toto se normálně podává někde ve školních jídelnách. Působí to spíš jako pokrmy z restaurace. Všechna jídla byla zajímavě chuťově vyřešená. Osobně bych ale preferovala více soli, protože polévky chutnaly často jen jako voda se zeleninou,“ popsala Jirků.

Kuchař vítězné jídelny problém s tím, že by děti zdravé obědy vracely, rozhodně nemá. Každý den připravují tři jídla.

„Jedno jídlo je vždy zdravější, děti tak mají možnost si vybrat. Podobná jídla, jako jsme uvařili dnes, připravujeme dětem běžně. Dětem i zdravější verze chutnají. Vybírají si hodně ryby nebo zeleninové saláty,“ uvedl Petr Fiedler.

Ve vítězném menu bylo kromě rizota a polévky z farmářského trhu z čerstvé zeleniny i netradiční bezlepkové čokoládové brownies s fazolí.

Soutěžící měli za úkol uvařit bezmasé jídlo

Úkolem letošního ročníku soutěže bylo uvařit bezmasé jídlo. Kuchaři však museli dávat pozor na to, aby mělo potřebné živiny.

„Dvanáctiletý školák má jiné potřeby pro svůj organismus než dospělý, potřebuje dvakrát větší množství esenciální aminokyseliny. Tyto látky tělo nezíská jinak než z potravy, proto potřebuje mít v pokrmu kvalitní bílkovinu. Výživově jídla nestrádala, kuchaři bílkovinu pokrmům nejčastěji doplňovali mléčnými výrobky. Pokud je strava vyvážená, a nemusí být nutně vegetariánská, tak je to vždycky v pohodě,“ uvedl lékař z pražské Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, který je také předsedou Společnosti pro výživu a usedl mezi ostatní hodnotitele obědů.

Rozebíraným problémem byla také univerzální hnědá omáčka, takzvané UHO, proti kterému se soutěžící snažili svým vařením bojovat.

„UHO, tedy zahuštěná voda s cibulí, se snad dnes v jídelnách už nenachází,“ podotkl Stádník. Rozmanitost školních jídelníčků přesto není vždy úplně pestrá.

„Je to zřejmě způsobené i motivací, kuchaři ve školních jídelnách berou okolo dvanácti tisíc,“ uvedl Stádník.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Kvůli vlastnímu tetování vyhledala tatérka čarodějku z kmene lovců lebek

4. května 2024  11:28

Nágové, jedni z nejobávanějších lovců lebek, svým nepřátelům sekali hlavy jako vítězné trofeje....

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...