Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Původ kupovaného masa odhalí kód. Stačí ho načíst mobilem

  7:37
Zemědělci z Miroslavi na Znojemsku razí cestu mobilní aplikaci, díky které si zákazníci zkontrolují vše o původu kupovaného masa. Zatím je v ní jen minimum dat, ale její autoři už jednají s řadou výrobců i obchodními řetězci.

Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA, Anna Vavríková,  MAFRA

Jak si žilo prase, do jehož masa se chystám zakousnout? Kdo ho porazil a kdo a kde zpracoval? Na vesnické zabijačce by byly na takové otázky jednoduché odpovědi. Chovatelé z Miroslavi ale usilují, aby takové podrobnosti mohli zjistit i zákazníci v obchodě.

Vymysleli proto mobilní aplikaci FoodCzech, která je ke stažení zdarma. V praxi funguje tak, že zákazník načte takzvaný QR kód z etikety na obalu masa svým chytrým telefonem, čímž zjistí informace o původu i čerstvosti masa. Jinými slovy mapuje celou cestu masa od chovatele na talíř. A časem by nemělo zůstat jen u masa.

Zemědělci, jejichž středobodem je ode dneška brněnské výstaviště, kde začíná Národní výstava hospodářských zvířat, tak reagují na zvyšující se zájem lidí o podrobnosti k původu potravin. Nápad na unikátní aplikaci se zrodil v hlavě Radka Janečka, který je předsedou Agrodružstva Miroslav. Za pomoci specializované firmy se mu podařilo rozjet pilotní projekt.

QR kódy především na baleném mase

„Cyklus zemědělec – jatka – zpracovatel – obchodník je celý zapojen v aplikaci. Informace tedy neocení jen zákazník, ale pomůže i v rámci firemní ekonomiky. Například vidíte, kolik bylo na jatka dovezeno zvířat, jak maso zpracoval řezník a kolik kilo masa z jatek doopravdy vyjde,“ dává příklad Janeček. QR kódy mohou být jak na předem baleném mase, tak je mohou řezníci dodat i k balíčkům při pultovém prodeji.

Systém zatím využívá miroslavské agrodružstvo a projekt Masová bedýnka. Zapojit se chtějí třeba brněnské restaurace Boulevard a U Starýho Billa. Už nyní je ale jasné, že aplikace dosáhne daleko za hranice jižní Moravy.

„Do vývoje investovaly svůj čas a peníze české firmy, od zemědělských družstev přes prodejce až po IT společnosti. Jejich cílem je zjednodušit orientaci na trhu s potravinami a zároveň přispět k férovému podnikatelskému prostředí,“ nastínil obchodní šéf společnosti DataSpring, jež aplikaci FoodCzech vyvinula, Zdeněk Honek.

Janeček zdůrazňuje, že rozšiřující se projekt řídit nebude. „Jsem rád, že jsem byl u zrodu, ale nechci zachraňovat české zemědělství, tomu pomůže jen zákazník,“ zmiňuje.

A to přesto, že aplikace se teprve rozjíždí, takže v supermarketu si zákazník zatím to, jestli maso v obchodě má opravdu český původ a nikdo nemanipuloval s datem jeho spotřeby, vyzkoušet nemůže, v systému totiž zatím chybí větší objem dat. DataSpring už ale oslovuje i velké obchodní řetězce, v současné chvíli také probíhají jednání s několika výrobci a prodejci masa.

„Za správu dat budeme jako technologický provozovatel aplikace účtovat halířové částky za kilogram masa. Koncoví zákazníci budou službu využívat zcela zdarma,“ upřesnila Michaela Pávková z DataSpringu.

Přepsaná cedulka s datem? Aplikace to odhalí

Informace, jež do aplikace dodávají farmáři, řezníci nebo masokombináty, jsou ověřovány v informačních systémech ministerstva zemědělství nebo státní veterinární správy.

„Je tak vyloučeno, že dojde k jejich zkreslování nebo falšování. Veškeré údaje o potravinách jsou pak přes aplikaci okamžitě přístupné každému zákazníkovi,“ dodává Honek.

Na aplikaci se podílí i Agronomická fakulta brněnské Mendelovy univerzity, jejíž studenti sledují jakosti hovězího masa během jeho zrání.

„Považujeme za pozitivní jakoukoli snahu o větší informovanost spotřebitelů. A to nejen ohledně původu masa, ale i významu správného uvádění na trh a produkci potravin. Někteří spotřebitelé totiž především na internetu vyhledávají informace, jejichž uvádění výrobcem nemusí být ani legislativně upraveno. Je nebezpečí, že mohou natrefit na různé zavádějící informace o složení nebo na mýty o jejich výrobě,“ vysvětluje Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin.

Zatím se aplikace zaměřuje na hovězí a vepřové maso, následovat mají kuřata, ryby, mléko, vejce, ale například i postřiky – člověk tak zjistí, jestli jeho biopotravina vyrostla skutečně bez chemie.

Předseda Zemědělského svazu ČR zná aplikaci z jiných zemí. „U nás začíná a já jsem přesvědčen, že má budoucnost – a to nejenom u masa. Zemědělský svaz tuto aplikaci a její využití podpoří, tak aby se do ní zapojilo co nejvíce našich členů,“ říká Martin Pýcha. Podobný postoj má i ministerstvo zemědělství.

Za zajímavý nápad označil QR kód také znojemský odborník na marketing Pavel Kovařík. „Zájem o lokální produkty obecně roste, takže se tento záměr může setkat s dobrým přijetím u zákazníků. Zvolená forma prezentace výrobků zvyšuje důvěryhodnost v očích zákazníků, protože je znám původ masa. Skenování kódů ale není pro každého. Chápal bych to spíše jako určitou nástavbu, službu zákazníkům. Zemědělci budou muset pracovat i s dalšími formami marketingu,“ uzavřel.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

Kvůli vlastnímu tetování vyhledala tatérka čarodějku z kmene lovců lebek

4. května 2024  11:28

Nágové, jedni z nejobávanějších lovců lebek, svým nepřátelům sekali hlavy jako vítězné trofeje....

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...