S brzkým příchodem letošního jara je už přitom zeleně v naší přírodě dost, navíc začínají růst různé léčivé bylinky, které – pokud se k jejich sběru rozhodneme – mohou při následné konzumaci také posílit imunitu organismu.
Zdaleka nejde jen o česnek medvědí, jehož sběr a konzumace je lidem v mnoha článcích doporučována. Některé bylinky mají na organismus člověka ještě příznivější účinky.
Zcela opomíjená je například všude kolem nás rostoucí sedmikráska. Na mnoha místech už vyrašily také mladé kopřivy, v listnatých lesích vyráží lesní pažitka.
Pro posílení imunity
Kuchař Petr Svoreň pro Hobby ukázal (rozhovor s ním najdete zde), jak jednoduše lze z medvědího česneku vyrobit pesto. Potřebujete 200 g medvědího česneku, sůl a pepř podle chuti, 50 g nesolených oříšků, 50 g parmazánu a asi 150 ml olivového oleje.
Jarní příroda |
Medvědí česnek omyjte, osušte a vložte do mixéru. Přidejte parmazán, piniové ořechy (ale můžete použít, jaké máte), olivový olej, sůl, pepř a umixujte hladkou pastu.
Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Povrch zakápněte olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce. Pesto je vhodné do těstovin, k rybě, ale i k masu.
Zázvorový panák
Svoreň doporučil i „zázvorový panák“ pro zlepšení imunity. Suroviny určitě najdete v zásobách ve spíži. Budete potřebovat 150 g čerstvého zázvoru, dva citrony a 30 g medu, to vše doplňte 0,05 dcl džusu.
Očištěný zázvor nakrájejte na menší kousky, aby se lépe mixoval. Vložte do mixéru, přidejte med, šťávu z citronu a džus. Vše společně rozmixujte a přeceďte. Výsledek můžete uskladnit v ledničce. Část, co zůstala v sítku, se nemusí vyhazovat, ale můžete si z ní třeba uvařit čaj.
Rychlé jídlo ze spíže
Co by mohlo být k večeři rychlejšího než těstoviny. Vystačíte si se surovinami, které se v každé domácnosti najdou ve spíži. Zkuste těstoviny se sýrem, rajčaty a olivami.
Budete potřebovat 30 g sušených rajčat, 250 g těstovin, 50 g rajčat čerstvých (nebo v konzervě), 30 g oliv, 1 dcl bílého vína, 2 stroužky česneku, asi 0,05 dcl oleje extra virgin, 50 g kozího sýra, polévkovou lžíci nasekané plocholisté petrželky, sůl podle chuti.
Na oleji orestujte česnek, nasekané kapary a nakrájená sušená a čerstvá rajčata. Vše zalijte bílým vínem, nechejte vyvařit alkohol a přidejte vodu z těstovin (asi půl naběračky). Nechejte provařit.
Když se chutě propojí, promíchejte s nasekanou petrželkou. Vařené těstoviny smíchejte s omáčkou. Nechejte mírně zabublat, zakápněte olivovým olejem a pořádně promíchejte. Při servírování se doporučuje dekorovat šlehaným kozím sýrem.