Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Znojemské“ okurky jsou letos i z Turecka, lidé si stěžují na chuť bláta

  6:29
Čekali byste, že nakládané okurky prodávané pod tradiční značkou Znojmia jsou vypěstované na jižní Moravě? Ale kdeže. Kvůli neúrodě jsou ty letošní i ze Středního východu. Zákazníky to nadzvedlo, podle některých chutná tradiční pochoutka jako bláto.

Jsou méně křupavé a nevalné chuti, kritizují zákazníci „znojemské“ okurky zpracované v cizině. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Ve Znojmě má tato sladkokyselá pochoutka několikasetletou tradici a místní jsou na osud legendy obzvlášť citliví.

Nejtypičtějším výrobcem znojemských okurek je dodnes značka Znojmia. Na webu se chlubí tím, že jde o původní recepturu nálevu a ještě do minulého týdne i tím, že jde o okurky vyrobené na jižní Moravě. Teď toto tvrzení zmizelo. Znojmáky totiž nadzvedly okurky této značky z Kauflandu. Vadí jim, že jsou znojemské jen naoko.

„Chuť jak bláto a jasno bylo, když jsem zjistil, že tradiční receptura je v podstatě receptura turecké babičky = Vyrobeno v Turecku!“ napsal Petr Los na Facebooku ve svém příspěvku diskutovaném třeba ve skupině Vyrobeno ve Znojmě.

„Už delší dobu je nekupuji také, nejsou dobré ani chuťově – hnus a chuť bláta,“ píše na jejich adresu i uživatelka Maiky Okénková. Lidem vadí, že podle nich nekřupou, jak by měly.

PR manager společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod niž značka Znojmia spadá, se ke kritice chuti nevyjádřil. Výrobu v Turecku ale potvrzuje. 

„Ačkoli jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si letos museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ sdělil Milan Linka.

Přesun na východ kvůli neúrodě

Vysvětluje to tím, že kvůli covidu-19 mnoho pěstitelů okurky letos vůbec nezaselo a navíc nepříznivé počasí dramaticky snížilo jejich úrodu. „Výroba v Turecku, kde je dostatek kvalitní suroviny, probíhá podle tradičních Znojmia receptur – včetně macerátu z České republiky – a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ zdůrazňuje.

Faktem je, že značka Znojmia je v rukou zahraničního vlastníka už dvanáct let. Velkovýroba okurek přímo ve Znojmě pod touto značkou skončila před osmnácti lety. Poslední, kdo se na ni snažil navázat, bylo družstvo Znojemská okurka zakladatele Zbyška Dřevojana, jenž se hlasitě angažoval v případu zkrachovalé znojemské konzervárny Fruta (více v boxu).

Družstvo se pyšnilo tím, že se okurky do sklenic plní ručně a ranní sklizeň musela být do brzkého odpoledne nalahvovaná. Typické bradavičnaté okurky pocházely výhradně ze Znojemska. K tomu nálev s octem, cukrem, solí a výtažky koření.

Jenže mu chyběly pořádné výrobní prostory a to se po Dřevojanově smrti nepodařilo vyřešit ani jeho dceři Miroslavě Husové. „Zda někdy v budoucnu obnovíme činnost, teď nemůžu říct, nevím. Doba je složitá, přímo turbulentní, a nevím, co bude,“ říká dnes.

Před pěti lety ale originální recepturu včetně značky Znojemská okurka prodala konzervárně PT servis, která vyrábí v Táboře asi dva miliony kusů sklenic za rok, nejvíc před svátky a v grilovací sezoně. Nejprodávanější je takzvané domácí balení s velikostí okurek pět až osm centimetrů, ale nabízí třeba i okurky v kostkách nebo plátcích do gastro provozů.

Podle obchodního ředitele PT servisu Jiřího Janči mají znojemské okurky pořád někdejší prestiž v tuzemsku i na Slovensku. „Kdyby to tak nebylo, tak tyto okurky nepatří k top výrobkům v prodejích. Zájem je velký a stále roste, největší vliv na prodeje má pochopitelně cena,“ upřesňuje.

Utrhnout a zpracovat

Tvrzení Znojmie, že to letos nebylo s okurkami růžové, potvrzuje Otto Bouda ze Znojma, který se svou ženou také vyrábí okurky pod značkou Bouda 1883. Sami mají komplet ruční výrobu. „Používáme co nejkrásnější okurky, k tomu zeleninu a koření. Snažíme se, aby měly charakter znojemských okurek, s čímž mají velkovýrobci problémy a dnes už spíš jen nesou tu značku, ale to je dáno technologií, hrnou jich obrovské množství,“ myslí si. 

Z průmyslových zpracovatelů přitom vyzdvihuje Efko, které, byť také vyrábí v jižních Čechách, používá okurky z jižní Moravy a jako jedni z mála přidávají k okurkám zeleninu.

Bouda vysvětluje, že každá odrůda okurek chutná jinak a má jiné vlastnosti. Zmíněná „blátivost“ může být obsahem vody, druhem, ale hlavně čerstvostí okurky, které by se měly po utrhnutí co nejdřív zpracovat. 

Vliv má samozřejmě i technologie zavařování. Boudovi se striktně drží rodinné receptury – rozhodují i maličkosti, jako druh sklenice nebo její naplněnost. „Okurka má od začátku do konce mnoho proměnných, cokoli změníte, se na výsledku projeví,“ dodávají Boudovi, již mají za své okurky hvězdu z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards, ocenění Chuť jižní Moravy a vyhráli i letošní soutěž o nejlepší sterilovanou okurku v rámci Okurkových slavností ve Znojmě.

Historie znojemských okurek se začala psát před 448 lety, kdy si opat Šebestián Freytag přivezl semena a jako první pěstoval v Louckém klášteře okurky. Než se ale dočkaly obliby, trvalo to ještě sto let a zpočátku se jedly pocukrované, jako dezert. 

Jejich zavařování se pak stalo řešením, jak naložit s nadprůměrně vysokou úrodou. Dnes jsou také přísadou lokálních specialit, například znojemské roštěné nebo znojemského guláše.

Znojemské okurky

  • Ve Znojmě se okurky pěstují od 16. století. 
  • Okurkárny se po druhé světové válce spojily v družstvo Znojmia, které se roku 1952 sloučilo s ostatními konzervárnami na jižní Moravě. do národního podniku Fruta Brno. 
  • Roku 1958 byla v Dobšické ulici ve Znojmě otevřena nejmodernější konzervárna ve střední Evropě. 
  • Po roce 1990 se konzervárna vyčleňuje z brněnské Fruty, transformuje se na Znojmia, a. s. 
  • V roce 2002 konzervárna ve Znojmě krachuje na návrh více než stovky věřitelů, o práci přišlo 120 zaměstnanců. Ze znojemské konzervárny zmizel majetek za desítky milionů korun. Její bývalí šéfové za machinace s majetkem dostali u soudu několikaleté tresty. 
  • Ochrannou známku a recepty převzalo Hamé Babice, do výroby pod značkou Znojmia se pustilo od roku 2003 v Bzenci. 
  • Hamé je v rukou zahraničního vlastníka od roku 2008, kdy ji získala společnost Nordic Partners a o několik let později norský potravinářský gigant Orkla.

TEST: Nakládané okurky chuťově obstály. Nejdražší byly ale nejhorší:

19. ledna 2016

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Pro čtrnáctý titul za sebou, pro 303. výhru v řadě. Anebo USK zaskočí Žabiny?

20. dubna 2024  5:58

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaútočí čerstvě po zisku bronzových medailí v Eurolize na 18. český...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...