Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při nízké teplotě tak, aby se nakonec úplně rozpadalo. Že to lze připravit i na grilu, dokazuje Zdeněk Pohlreich v posledním dílu sedmé série pořadu Rozpal to, šéfe!

Mohlo by se zdát, že trápit se s dlouhým pečením na grilu v podstatě nedává smysl. Daleko jednodušší by bylo upéct maso dopředu doma v troubě a vytáhnout ho ven těsně před tím, než přijde návštěva na zahradní párty. Anebo ho mít upečené s tím, že flákotu necháte před grilovačkou „oživit“ na grilu před podáváním.

Ale když si představíte situaci, kdy si pozvete návštěvu na chalupu a už ráno začnete ten nenápadně zdlouhavý proces pečení na grilu… Vůně vám pak bude celý den připomínat, na co že se můžete večer těšit. Navíc maso má z grilu přece jen jinou chuť než po „sterilním“ procesu běžného pečení.

V tomto případě Zdeněk Pohlreich použil vepřovou plec, dokonce s kostí, skutečně velký, asi čtyřkilový kousek. Sám konstatoval, že to muselo být neobvykle velké zvíře. Tohle v běžné síti supermarketů neseženete, ale pěkný, kilo a půl velký balíček s pleckem je normální.

Co je zásadní – tímto způsobem ugrilujete i méně hodnotné a levnější kusy masa. Hovězí steaky ze stařeného masa vyjdou několikanásobně víc. A výsledek může být stejně excelentní.

Upozornil hlavně na to, abyste se nebáli koření. Hodně soli, pepře, a protože se inspiroval americkými recepty, přidal i u nich obvyklé ingredience, tedy hořčičný prášek a chilli koření. Je možné to kořenit postupně, ale v podstatě je to, jako byste si namíchali takzvanou suchou marinádu předem.

Co budete potřebovat na trhané vepřové:

  • vepřová plec
  • pepř
  • sůl
  • hořčičný prášek
  • chilli mleté
  • česnek
  • houska
  • čerstvá zelenina dle chuti

Na omáčku:

  • rajský protlak
  • hnědý cukr
  • worcesterská omáčka
  • sladká chilli omáčka
  • ocet
  • pepř
  • sůl
  • česnek
  • tymián

Na salát z bílého zelí:

  • bílé zelí
  • čekanka
  • sůl
  • pepř
  • hnědý cukr
  • jablečný ocet
  • olivový olej

Postup:

Maso ze všech stran řádně osolte a opepřete. Posypte hořčičným práškem a mletým chilli. Vmasírujte do plecka nastrouhaný česnek a vložte do udírny. Pečte pomalu na 120 °C. Mezitím si připravte omáčku a salát.

Rozpal to, šéfe!

Premiéry kuchařské grilovací show můžete sledovat v televizi Prima vždy v úterý v před 23. hodinou, reprízu v neděli před desátou.

Do rendlíku dejte rajský protlak, hnědý cukr, trochu worcesterské a sladké chilli omáčky. Promíchejte a přilijte trochu octa. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, solí a nasekaným česnekem. Na závěr přidejte čerstvý tymián a nechte povařit.

Bílé zelí a čekanku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zasypte solí, pepřem a cukrem a pokapejte jablečným octem. Salát promačkejte a zakápněte olivovým olejem.

Hotové maso natrhejte vidličkou. Housku rozpulte a poklaďte nakrájeným rajčetem nebo čerstvou zeleninou dle chuti. Zeleninu osolte a opepřete, zakápněte omáčkou a zasypte trhaným masem. Opět zalijte omáčkou, přiklopte a podávejte se salátem.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Barbecue kotleta je úžasná delikatesa, zvlášť když přidáte houbovou omáčku

Barbecue kotleta s konfitovanými mrkvemi a houbovou omáčkou

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám profesionální mistr grilu Daniele Govoni ukáže, jak si doma...

Zapomeňte na bramborové chipsy. Vyčarujte je z bůčku a na grilu

Bůčkové chipsy jsou ideální k pivu.

VIDEO V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodce David Kubricht ukáže, jak na grilované chipsy z...

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...