Informoval také, že ve skladu se nacházejí předměty po letos zesnulém cukráři, jehož jméno kavárna nese.
Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce podniku vytkli, že v prostoru určeném pro skladování nepotřebných věcí se nacházely také suroviny pro výrobu potravin a pokrmů.
Podle kreativní manažerky Zemanovy kavárny a cukrárny Kristýny Kyánkové se jednalo o PET lahve s olejem, balenou mouku s ochrannou fólií a plata vajec, které sem zaměstnanci umístili kvůli nedostatečným kapacitám jinde.
„Respektujeme stanovisko potravinářské inspekce,“ uvedl provozovatel podniku Tomáš Zeman s tím, že zmíněné suroviny byly odstraněny a zlikvidovány. „Naše výroba funguje bez omezení, zákusky a dorty nepečeme ve skladu. Chystáme se na vánoční sezonu a těšíme se na všechny návštěvníky, jejichž důvěru jsme neztratili,“ doplnil.
Slavná kavárna při kontrole propadla, inspektoři objevili svinčík i plíseň |
V problematickém skladu se nacházejí předměty po Adolfovi Zemanovi, jehož jméno nyní kavárna nese. Ten do ní nastoupil v roce 1948 jako patnáctiletý učeň a zůstal jí věrný až do letošního května, kdy v nedožitých devadesáti letech zemřel.
„Pan Adolf měl k uskladněným věcem pochopitelně vztah a za jeho života nás nenapadlo, že bychom mu něco vyhazovali. Navíc o spoustu předmětů, které jsme ve skladu našli, má dnes zájem několik brněnských muzeí,“ tvrdí Kyánková.
Ta podotkla, že Zeman byl velice podnikavý kutil a kromě receptur vymýšlel také různé pomůcky jako třeba zvláštní topinkovač. Sám navíc odmítal sklad vyklízet. „Věci ve skladu podle nás nejsou bezcenné krámy, ale pořádek se v něm pochopitelně neudržoval tak jako ve výrobních prostorách. Umístit tam potraviny byla chyba,“ říká Kyánková.
V nejstarší kavárně v Brně peče cukrář Adolf Zeman už dvaašedesát let |
Kavárna se po nálezu inspektorů rozhodla nechat nahlédnout návštěvníky do svých výrobních prostor, a to v nadcházející sobotu od 13 a 15 hodin. Vstupné na komentované prohlídky je dobrovolné a není potřeba žádná registrace.
Zemanova kavárna a cukrárna sídlící v Josefské ulici v centru Brna se označuje za jeden z posledních prvorepublikových podniků tohoto typu s původním dochovaným interiérem. Otevřel ji v roce 1937 cukrář Josef Sedláček se svým synem Vilémem, od té doby nikdy nepřerušila provoz. Nedávno získala ocenění Gourmet Brno pro špičkové gastronomické podniky města.
12. února 2018 |