Na první pohled je Leonessa v Brně (Sukova ulice) kvalitní italská restaurace

Na první pohled je Leonessa v Brně (Sukova ulice) kvalitní italská restaurace | foto: Radek Miča, MAFRA

Ani italský kuchař s personálem není v Leonesse zárukou zážitku

  • 10
Označení italská restaurace naplňuje podnik Leonessa poblíž brněnského městského soudu beze zbytku. Kompletně italský a správně energický personál, čistý a elegantně zařízený interiér s velkou nekuřáckou částí ono očekávání navíc podtrhuje.

Kromě pizzy jídelní lístek nabízí sympatickou exkurzi do světa italské kuchyně. Jídla jsou správně a přehledně rozdělena podle italských zvyklostí do skupin. Studené a teplé předkrmy, saláty, těstoviny, risotta, masové chody, ryby i dezerty obsahovaly přiměřeně pestrou přehlídku známých italských jídel za docela adekvátní ceny.

restaurace leonesse

Leonessa - ristorante & pizzeria
Sukova 553/2, Brno www.leonessa.cz

Otevírací doba:
Po - So od 11:00 - 23:00
Neděle: zavřeno

Hodnocení: 45 %

Z jídelního lístku:
Minestrone 45 Kč
Caprese 105 Kč
Spaghetti Bolognese 130 Kč
Lasagne Emiliane 145 Kč
Risotto Ai Funghi 135 Kč
Pizza Margherita 110 Kč
Pizza Pescatora 190 Kč
Filetto di Manzo al Pepe Verde 305 Kč
Insalata Cesare 125 Kč

Rozlévané italské víno (1 dcl za 24 korun) bylo vynikající, takže ani nevadilo, že na skleničku mají pouze jednu bílou a jednu červenou odrůdu. Dokonce v obou variantách bylo víno servírováno ve správných sklenicích a při správné teplotě.

Štěstí na sardinky, smůla na zbytek

Jako první chod jsme si zvolili sardinky na grilu a klasický salát caprese.

Sardinky v restauraci Leonessa v BrněČerstvá a správně udělaná sardinka je delikatesa, kterou jednou ochutnáte a pak si s nadšením dáte znovu, pokud budete mít štěstí na podnik, kde je nabízejí.

V Leonesse jsem to štěstí měl, jenže kromě sardinek samotných to bylo velké zklamání. Kde se u sardinek na grilu vzala ta spousta oleje a rozpuštěného másla? Je pro kuchaře nepřekonatelný problém ochutit rukolu, kterou dá na talíř? A obsluhu nenapadne nabídnout ciabattu nebo jiné pečivo? Za 110 korun jsem tedy rozhodně nedostal adekvátní jídlo.

Ještě větší zklamání bylo caprese. Jestli takové caprese připravil italský kuchař a na náš stůl donesl italský číšník a ani jednomu nebylo trapně, pak asi skutečně žijeme v bláznivé době.

Caprese v restauraci Leonessa v Brně

Za 105 korun bych velmi rád dostal trikolóru z rudých rajčat, bílé mozzarelly a zelených lístků čerstvé bazalky, a to vše pokropené olivovým olejem, případně balsamikovým octem.

Místo toho jsme dostali vybledlá rajčata bez výraznější chuti, která spolu s mozzarellou zakrývala kopec natrhaného ledového salátu, na jehož vrchol bylo usazeno pár laciných černých oliv, a celé to bylo zalito olivovým olejem a zasypáno zelenou sušenou směsí bez chuti, která tvořila nedílnou součást každého talíře, který se k nám z kuchyně dostal - naštěstí kromě dezertu!

Špagety aglio, olio e peperoncino v restauraci Leonessa v BrněRisotto v restauraci Leonessa v Brně

Jako hlavní chod jsme si dali houbové risotto a špagety aglio, olio e peperoncino. Oba recepty jsou naprostou italskou klasikou a na obou může kuchař předvést, co umí a co neumí.

V případě risotta tedy rozhodně neumí servírovat jídlo teplé. Správně byla použita kulatozrnná rýže, která byla i správně uvařená, jenže krémovitost risotta se kvůli ztrácející teplotě přeměňovala na nevábnou sraženou pastu a tragickým vrcholem byl nález kusu alobalu v jídle.

Ten byl při reklamaci okomentován jednoslovným "sorry" bez jakékoliv náhrady nebo dotazu na spokojenost při odnášení plného talíře. Tři sousta studeného risotta za 135 korun celkovému dojmu z tohoto podniku rozhodně nepomohla.

Špagety aglio, olio e peperoncino, které normálně na jídelním lístku nemají, nám bez problémů připravili, jenže zase to mělo dvě zásadní chyby. Opět byl přítomen sušený zelený posyp bez chuti a zápachu, který čerstvou hladkolistou petržel pouze parodoval.

Jinak konzistence špaget, pikantnost i česneková chuť byly ukázkové, ovšem radost nám zkazila cena. 150 korun za nejprimitivnější italský těstovinový recept? Nedává to smysl, protože surovinově mnohem náročnější těstovinová jídla mají i za 120 korun.

Víno a lahodný dezert

Jediný úspěch, kromě vína, byl dezert. Tiramisu bylo přesně takové, jaké jsme očekávali. Krásně lehký krém, decentní chuť kávy a mandlí se v ústech spojila s kakaem a my jsme konečně mohli mlčky vychutnávat první a bohužel i poslední podařené jídlo. Paradoxně bylo i nejlevnější (80 korun) a možná ho dělal úplně jiný kuchař, protože chyběl podpis ve formě zeleného sušeného posypu.

Tiramisu v restauraci Leonessa v Brně

Je skutečně s podivem, proč si podnik s tak dobrým prvním dojmem zkazí celkové hodnocení. Možná mají skvělou pizzu i spoustu jiných jídel, jenže na tom, co jsme ochutnali, bylo tolik nedostatků a chyb, že nezbývá než konstatovat, že ani italský kuchař s italským personálem není v Brně zárukou příjemného zážitku z kvalitní italské gastronomie.