Asijská bistra naproti brněnskému hlavnímu nádraží jsou vyhledávanou destinací zejména v nočních hodinách, kdy jsou ostatní občerstvovny zavřené. Mnoho lidí zde cestou z hospody zahání gyrosem či nudlemi hlad před tím, než usedne do nočních spojů.
Podnik s názvem Bistro Susu Nonstop nicméně musel na týden mezi 24. září a 1. říjnem zavřít kvůli závažným zjištěním Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Ta uvnitř bistra nalezla hmyzí škůdce, nečistoty na podlaze a poškození stěn, což vedlo k riziku kontaminace potravin. Zajištěn nebyl ani přístup teplé vody pro očistu rukou.
„Zároveň nebyla zavedena opatření, která by tyto problémy řešila průběžně ještě předtím, než vyhnijí do takového stavu,“ upozornil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
„Když je zjištěna situace, kdy není na místě možné zaručit bezpečnost pokrmů, které se tam uvádí do oběhu, je okamžitě uložen zákaz užívání prostor,“ sdělil Kopřiva.
Pokuta nesmí být likvidační
V bistru dostali lhůtu, v níž museli nedostatky odstranit. „Provozovatelé často splní nařízená opatření dřív, protože jsou ekonomicky motivováni k tomu, aby mohli znovu otevřít,“ podotkl Kopřiva.
V tomto případě se tak stalo na začátku října. Provozovatele nyní čeká správní řízení o uložení pokuty, která se většinou pohybuje v řádech desetitisíců až statisíců korun.
„Pokuta nesmí být pro subjekt likvidační, protože cílem není podnik zlikvidovat. Na druhou stranu musí dost vysoká, aby byl provozovatel alespoň ekonomicky motivován, aby se prohřešky neopakovaly,“ přibližuje Kopřiva.
Frekvence kontrol podniků podle něj závisí na spoustě faktorů, jako jsou historická zjištění v minulosti či podněty od dalších orgánů státní správy. Zmíněné Bistro Susu Nonstop v posledních letech problémy s inspekcí nemělo.
„Nyní je však velmi zvýšená pravděpodobnost kontrol, které ověří, jestli je nově ustanovená hygienická praxe v pořádku,“ uvedl Kopřiva.