Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bez chemie a kocoviny. Na autentické víno si ale člověk musí zvyknout

  15:11aktualizováno  15:11
Lahůdka, ze které druhý den nebolí hlava a může prospívat zdraví. Takovými vlastnostmi se vyznačuje autentické víno vyrobené bez chemických látek a moderních technologií. Vinaři-autentisté například sbírají hrozny ručně a své výrobky nepřislazují.
Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Plody jejich práce mohou zájemci ochutnat na víkendových Letních slavnostech autentického vína ve Velkých Bílovicích, degustace českých i zahraničních nápojů se koná dnes a zítra.

Vyrobit víno bez moderních vymožeností není jednoduché. Podle proděkana Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity a autentického vinaře Milana Damborského však vynaložené úsilí stojí za to. Výsledkem je totiž produkt přírodnější než ten s označením bio, který zároveň nezpůsobuje tak silnou kocovinu jako jiná vína.

Ani po vypití celé „sedmičky“ by konzumenty po ránu neměla bolet hlava, proti konvenčním vínům totiž ta autentická obsahují desetkrát méně síry, která ke vzniku kocoviny přispívá.

Přírodní vína však nevyhovují všem. Především první ochutnání spoustu lidí odradí, protože jsou méně intenzivní než ta z běžné produkce. „Když máte hodně namalovanou ženu a vedle ní takovou, která je přirozená, tak si muž možná nejdřív všimne té víc namalované. Ale časem dá třeba přednost té druhé,“ přirovnává Damborský.

Víno je zakalené, ale zdravé

Požitek z autentických vín může pokazit také fakt, že obsahují kal. „Vinaři filtrují víno proto, aby mělo optimální čirost. Ale proč bych měl kvůli vzhledu odfiltrovat ty nejprospěšnější látky?“ namítá Damborský. S jeho tvrzeními se nicméně neztotožňují někteří konvenční vinaři. „Často mi říkají, že jsou to zkažená vína,“ sděluje.

V Česku zatím neexistuje výzkum, který by dokazoval pozitivní účinky autentických vín. Damborský si však už zažádal o grant, aby mohl společně s experty na potravinářství takový výzkum uskutečnit. Ty zahraniční naznačují, že autentická vína obsahují více prospěšných antioxidantů. Běžná vína oproti tomu mnohdy obsahují škodlivé látky, které se do nich dostanou z přípravků na hubení škůdců. Autentisté takové přípravky používat nesmějí, místo toho proti škůdcům bojují třeba práškem do pečiva.

Na kvalitu autentických vín dohlíží sdružení vinařů Autentista monarchia. Vína s jejich symbolem ve tvaru „A“ by měla splňovat všechna pravidla, která si autentisté předsevzali.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Silnice v Černé Hoře nevydržela nápor aut. Začala její oprava

Cesta autem mezi Brnem a Letovicemi se řidičům v posledních týdnech protáhla i o několik desítek minut. Může za to oprava mostu u Kuřimi i objížďka přes Černou...  celý článek

Nehoda kamionu, dodávky a osobního auta komplikovala od rána provoz na dálnici...
Na D1 mezi Vyškovem a Brnem se srazil kamion s dodávkou a osobním autem

Dálnice D1 z Vyškova do Brna byla kvůli nehodě kamionu, dodávky a osobního auta na 207. km neprůjezdná. Jeden člověk je těžce zraněný. Dálnici se podařilo plně...  celý článek

Ilustrační snímek.
Jak na povodně? Ani po 20 letech obce nezvládají krizovou komunikaci

Ani v době hromadných komunikačních technologií mnohé radnice nedokážou v případě pohromy efektivně oslovit své občany, natož třeba chataře. Obce ale narážejí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.