Petra Střelecká poprvé ochutnala filtrovanou kávu v Londýně. Tam její chuti...

Petra Střelecká poprvé ochutnala filtrovanou kávu v Londýně. Tam její chuti propadla. V Brně si otevřela vlastní kavárnu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V soutěži připravila kávu chutnající po ananasu a stala se mistryní světa

  • 9
Nejlepší filtrovanou kávu v Česku nabízí brněnská kavárna Industra Coffee. S kávovými zrnky tam kouzlí baristka Petra Střelecká, která je od června nejlepší baristkou na světě. Na mistrovství světa v přípravě kávy se umístila šestá. Mezi ženami ovšem neměla konkurenci.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z celé jižní Moravy.

„Ženy se někdy v soutěžích baristů cítí utlačované, protože světové mistrovství ještě nikdy žena nevyhrála. Pro mě je úspěch, že jsem se probojovala do finále a ukázala jsem dalším ženám, že se můžou prosadit,“ popisuje své pocity z mistrovství mladá kavárnice.

Baristé mezi sebou soutěží v několika disciplínách, například v přípravě nejlepšího espressa nebo v kreslení mlékem do kávy. Doménou Střelecké je filtrovaná káva, v jejíž přípravě už třikrát ovládla mistrovství Česka a pokaždé postoupila do mezinárodního kola. Jednou se ve světové konkurenci umístila devátá, dvakrát šestá.

Disciplína filtrované kávy sestává ze dvou kol. V prvním musí soutěžící nachystat porotcům netradiční nápoj, který se nedá objednat běžně v kavárně.
„Letos jsem měla štěstí a sehnala jsem zvláštní odrůdu kávy zpracovanou experimentální metodou, takže chutnala jako drcené kakaové boby smíšené s ananasovým džusem a třešňovým kompotem. Bylo to skutečně nadpozemské kafe,“ hodnotí Střelecká nápoj, kterým oslnila porotce v mezinárodním klání. Zatímco kávu připravovala, přednášela porotcům o jejím původu a vlastnostech.

Pod drobnohledem tisíců baristů

Na představení kávy měla deset minut, vyjmenovat přitom musela alespoň patnáct chuťových či aromatických vlastností. Nejlepší hodnocení získá soutěžící, jehož káva se nejvíce přiblíží popisu.

V druhém kole na českou reprezentantku čekala kávová zrna, která nikdy předtím nepřipravovala. Ta měla přeměnit v co nejchutnější nápoj. „Sledovaly mě tisíce baristů z celého světa, nejtěžší bylo ovládnou trému,“ přiznává nejlepší žena soutěže.

Kouzlo kávy objevila v Londýně

Dnes kávě rozumí jako nikdo jiný v Česku a zasedá v porotách kávových soutěží. Před pár lety přitom současná šampionka pila instantní kávu ze supermarketu. Kvalitní výběrovou kávu poprvé ochutnala v roce 2011 v Londýně.

„S přítelem jsme odjeli do Anglie hledat práci. Náhodu jsme se dostali do kavárny, kde podávali skvělou kávu. Zjistila jsem, že káva může chutnat třeba jako džus nebo čaj, nejen jako černá hořká tekutina,“ popisuje svoji první zkušenost s filtrovanou kávou. V londýnské kavárně získala práci a nabrala zkušenosti, které si přivezla zpátky do Česka.

Po návratu domů se s přítelem Adamem Obrátilem rozhodli, že si založí vlastní kavárnu. „Věděli jsme, že se nechceme věnovat ničemu jinému než kávě. Brno jsme si vybrali, protože jsme cítili, že jsou tam lidé otevření novým věcem,“ vysvětluje kavárnice.

Tady založili podnik Industra Coffee. Kavárna zastrčená mezi továrnami v ulici Masná měla fungovat jen pár měsíců. Zákazníci si ji však oblíbili, a tak v ní Střelecká kávu připravuje už tři roky.