Interiér podniku působí jako vzpomínkový retrovýlet do doby před dvaceti lety. Výhled od stolu na řady prázdných a vypitých lahví v dřevěných policích je poněkud smutná podívaná.
Biskupská vinárnaBiskupská 6, 602 00 Brno |
Prokousat se soupisem šestnácti předkrmů, desítkami úprav kuřecího, vepřového a hovězího masa, zvěřiny, těstovin, dezertů a českých a slovenských specialit není snadné. Jídelní lístek je dlouhý seznam obřích rozměrů a dá se pochybovat o tom, zda má kuchař v kuchyni k dispozici suroviny a ingredience vždy čerstvé.
Polévka i hlavní jídlo v poledním menu stojí jednotných 64 korun. Za podobnou částku se v hospodě mnoho kulinářských zázraků kouzlit nedá. Chtěla byste kapitální kopec čerstvé zeleniny? To byste si musela, milá dámo, připlatit.
"Vaříme dobře!" slibuje dovětek na poutači před vchodem. My jsme sem přišli několikrát ochutnat, co dobrého chystají hostům na talíř kolem dvanácté hodiny jako polední menu. Ze stojánku se volí mezi čtyřmi pokrmy. Ty se zpravidla každý týden opakují.
Kdo nemá chuť na kuřecí steak s omáčkou a hranolky, může si vybrat z oddílu stálého menu: svíčková s knedlíkem, moravský vrabec se zelím nebo kuřecí, vepřový a hovězí steak s chlebem. Každý den se během poledne roznáší osm jídel.
Dejte si, co hrdlo ráčí
V Biskupské vinárně mají také jednu ojedinělou a příjemnou zvláštnost. Polévka se nerozlévá do talířů za dveřmi kuchyně. Každý stůl je obdarován vlastní polévkovou mísou s velkou porcí a hosté si naběračkou nabírají podle chuti sami. Skvělý nápad! Jen se zatím nedaří udržet polévku ideálně horkou. A mísy s uraženým uchem je lepší raději vyhodit.
První den jsme se nechali zlákat na kuřecí kapsu plněnou paprikášem a tvarůžkem, s tatarkou a vařenými bramborami. Maso bylo dostatečně propečené, říz sušším kuřecím prsům dodal rozpuštěný "smraďoch" a pikantní salám. Tatarka, rozteklá vedle smaženého masa, mohla být servírována v malé mističce zvlášť.
Vepřový řízek, který jsme si objednali druhý den, vypadal na první pohled skvostně a maso bylo křehké. První dobrý dojem zmařila mdlá chuť strouhankového trojobalu a nevýrazné okořenění masa. Bramborový salát s majonézou zachraňoval pokrm svěží kondicí, s ingrediencemi ve správném poměru.
Ze stálé nabídky jsme zvolili i evergreen z jídelních lístků - moravského vrabce se zelím a bramborovými knedlíky. Značně zahuštěná, přesto dobře ochucená kyselá příloha zdatně sekundovala několika málo kouskům pečeného masa. Podprůměrné a pro ostudu byly oschlé tenké plátky bramborových knedlíků.
Nařezaný syrový pórek jako ozdoba pokrm vesele opticky oživuje. Nakrájenou petrželku na vařených bramborách ale nahrazuje jen stěží. Uvědomují si vůbec kuchaři, kteří s tak velkou oblibou posypávají krouhanci pórku celé talíře, co svou silně aromatickou "vychytávkou" způsobují obědvajícím dámám? Syrový pórek prosím jen na vyslovené požádání!
Ani sušené byliny nejsou pohledná dekorace okraje talíře, natož bramborového knedlíku.
Na objednávku ani jídlo jsme nečekali dlouho a účet byl vystaven správně. Obsluha pracuje svižně a s úsměvem. Jen za nápoje bychom utratili v konečném součtu mnohem víc. O pití k jídlu jsme museli opakovaně žádat.
Co říci závěrem? Jí se zde levně a na své si přijdou hlavně příznivci masa. Oběd v Biskupské vinárně však může vyhovět nenáročným hostům s průměrným očekáváním.
Biskupská vinárnaV poledne se vaří osm jídel v ceně 64 Kč. V ceně je polévka a hlavní jídlo. Vybíráme z jídelního lístku: Šunková rolka 50 Kč |