Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Brňan se stal prvním MasterChefem, v kavárně chce pořádat zážitkové večery

  8:04aktualizováno  8:04
Po více než třech měsících skončila televizní show amatérských kuchařů s názvem MasterChef. Historicky prvním mistrem kuchařem České i Slovenské republiky se stal osmadvacetiletý Brňan Petr Jonáš. Chce si otevřít vlastní restauraci, nyní se ale vrací do své řečkovické kavárny a vinného baru Wellington.

První český MasterChef Petr Jonáš | foto: archiv TV Nova

Od minulého týdne si brněnský kavárník a amatérský kulinář Petr Jonáš užívá vybojovaného titulu MasterChef. Do kuchařské show, která měla v Česku i na Slovensku premiéru, nastoupil na přelomu srpna a září.

První MasterChef je z Brna

Hlavní je praxe
Amatérské a profesionální soutěže se nedají srovnávat. Zkušenosti dodá zejména každodenní praxe. Pokud člověk vaří pro zábavu, nedělá to z něj hned profesionála. I když má titul ze soutěže.
- Hana Žaloudková, recenzentka restaurací

Umí prodat znalosti
Soutěže tohoto typu mají široký záběr a všichni musejí prokázat znalost rozmanitých surovin a kuchyní. Určitě to vyhrál ten, který může disponovat nejširším obzorem. Petr Jonáš umí dobře prodat zkušenosti ze zahraničí, což je plus.
- Michal Göth, šéfkuchař

Skutečná kuchyně je jinde
Hlavní um kuchaře nespočívá jen v tom udělat dobré jídlo, ale udělat jich rovnou několik a totožných. Soutěže s předem danými surovinami mají většinou k provozu v reálné kuchyni daleko.
- Julie Kalodová, recenzentka restaurací

Společně s dalšími padesáti neprofesionálními kuchaři musel několikrát přesvědčit odbornou tříčlennou porotu o znalosti surovin či tuzemských a světových kuchyní. Československý vítěz si ze soutěže odnesl odměnu v hodnotě 50 tisíc eur. Navíc vydá prestižní kuchařku s vlastními recepty.

Nejdříve však Jonáš plánuje velký návrat do Brna. "Mám tady podnikání a závazky – kavárnu a vinný bar Wellington. V době soutěže se o ni sice postarala kolegyně Míša, ale rozhodně je potřeba pustit se zase do práce," říká Jonáš.

Vařit se naučil v Edinburghu, i v Brně ale jsou skvosty

A jak vnímají novou konkurenci zavedení špičkoví kuchaři v Brně? Někteří hovoří o krátké televizní slávě, jiní jsou shovívavější.

"Zajímavá osobnost či ocenění kuchaře může být pro restauraci či jiný podnik velkým přínosem. Soutěže jako MasterChef jsou docela náročnou, ale dobrou přípravou do reálného provozu, hlavně po psychické stránce. Ten, kdo soutěž přežil, má v gastronomickém světě velký předpoklad úspěchu. Bude schopen se i nadále neustále zdokonalovat a sledovat aktuální trendy," míní majitel brněnského restaurantu Koishi Janko Martinkovič.

Většinu kulinářského umění sice Jonáš pochytil v zahraničí, když odjel v mládí do skotského Edinburghu, i v Brně se však podle něj najdou skvosty. Jak tvrdí, kvalita místní gastronomie roste a objevuje se spousta nových a stále lepších podniků.

Jako příklad uvádí Jonáš již zmíněný sushi a rybí restaurant Koishi. Ten dokonce získal v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant titul nejlepší restaurace v Česku (více o úspěchu Koishi si můžete přečíst zde). Mezi favority však podle Jonáše patří i nově otevřený Pavillon v čele s uznávaným šéfkuchařem Michalem Göthem. Z cenově dostupnějších podniků zmiňuje restauraci Avia pod Tyršovým sadem nebo bistro Franz na ulici Veveří.

Sen o vlastní restauraci

Brňané však budou mít možnost ochutnat i speciality z televizní soutěže. Přímo v Jonášově kavárně Wellington v Řečkovicích. "Chceme pořádat různé akce zážitkové gastronomie. Bude to vždy uzavřený večer zhruba pro dvanáct až třináct lidí, kde se s nimi můžu pobavit a oni budou ochutnávat mé výtvory," plánuje.

Kromě kavárny však hodlá také cestovat a pokračovat v podnikání. Jeho snem by bylo otevřít si v Brně vlastní restauraci a přiblížit se tak profesionální kariéře. Díky soutěži teď dostal velkou příležitost, přesto ale vidí svůj sen stále někde v dálce. Peníze ze soutěže jsou pro něj sice dobrým základem, ale milion a čtvrt je podle brněnského podnikatele stále málo na start dobrého podniku.

Krokem k vlastní restauraci by mohla být pro Petra Jonáše i kuchařka, kterou díky vítězství v soutěži vydá. Slibuje, že v ní budou recepty všech dvaceti finalistů a nabídne zcela nový pohled na vaření.

Původní formát MasterChef pochází z Velké Británie, kde show vznikla v devadesátých letech dvacátého století. Kromě České a Slovenské republiky se již vysílala například ve Francii, Řecku, Izraeli, Austrálii nebo Indonésii.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na 190. kilometru dálnice D1 havarovaly v pátek dva kamiony. Hasiči museli...
Po srážce kamionů byl zablokovaný sjezd z D1 do Brna, tvořily se kolony

Dálnice D1 byla v páteční odpolední špičce u sjezdu na Brno ve směru od Prahy uzavřená. Na 190. kilometru havarovaly dva kamiony a hasiči museli jednoho z...  celý článek

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Silnice v Černé Hoře nevydržela nápor aut. Začala její oprava

Cesta autem mezi Brnem a Letovicemi se řidičům v posledních týdnech protáhla i o několik desítek minut. Může za to oprava mostu u Kuřimi i objížďka přes Černou...  celý článek

Hliněný dům hanáckého typu je postavený převážně z nepálených cihel. Cenný...
Koupili ruinu. Pak statek změnili v oceňované živé muzeum

Před šesti lety koupili manželé Dvořákovi selskou usedlost v Kučerově. V té době byla v havarijním stavu a oni se rozhodli, že ji opraví a vrátí do původní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.