Titul chilližrouta obhájil loňský šampion, pak požádal přítelkyni o ruku

  10:10aktualizováno  10:10
Pot, slzy a spálené jazyky. I tak vypadalo sobotní Chillibraní, největší hotfood festival v Evropě. Milovníci ostrých jídel se tradičně sešli v areálu brněnského koupaliště Riviéra. Největší hřeb festivalu - mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého okořenila navíc i žádost o ruku.

Soutěží se v pojídání pálivých pokrmů - omáček a čerstvých chilli. Pravidla jsou nemilosrdná, kdo nemůže dál, vypadává, jde tedy o systém „last man standing“. Letos bojovalo jednapadesát soutěžících.

Titul Chilližrout obhájil loňský vítěz Petr Holešinský. Ten před posledním kolem požádal přítelkyni o ruku. „Ano, ale raději už tu soutěž vzdej, už jsi stejně vítěz,“ smála se budoucí nevěsta. Polibek, který pak od vítěze dostala, označila za pořádně ostrý.

Fotogalerie

Všech patnáct kol za víc než dvě hodiny přitom zvládnou jen ti nejodolnější. Trik těch nejúspěšnějších bývá stejný - nepít vodu. „To je základ. Pálí to pak ještě mnohem hůř. Pokud něčím zapíjet, tak jedině mlékem,“ radil Holešinský. Látka kasein, kterou mléko obsahuje, totiž pokryje stěny žaludku, a chilli ho tak nemůže dál dráždit.

Podle pravidel má člověk minutu na to, aby vložil do úst lžičku omáčky nebo čerstvé chilli papričky o objemu fingerfood (na klobáse, chlebu, zelenině). Další dvě minuty má na to, aby sousto snědl. Pálivost jídel se postupně zvyšuje. Slzí oči, člověk se potí a přichází pálení jícnu a žaludku. V počátečních kolech jsou jídla ostřejší „jen“ asi pětkrát víc než tabasco, ve finále jsou omáčky třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej.

"Dá se to natrénovat"

Ale i pojídání pálivého se dá natrénovat. „Jím chilli papričku denně, sám si je pěstuju a připadá mi, že pálí čím dál míň, takže sháním ve specializovaných obchodech,“ popisoval jeden z prodejců chilli, Martin Daneček. „Určitě nedoporučuju, aby někdo nezkušený polykal papričky nebo ochutnával chilli omáčky po lžičkách. Už se mi stalo, že zákazník při degustaci zvracel,“ smál se.

Chilli je zkrátka na tomto festivalu na prvním místě. K dostání je ve všech možných podobách a z několika koutů světa. Můžete si dát šťavnatý steak, indickou kuchyni, hamburger, guláš, ale třeba i kávu nebo perníky a čokoládu s příchutí chilli.

„Pořadateli je spolek vášnivých pěstitelů, amatérských kuchařů a nadšených konzumentů chilli a ne profesionální agentura pořádající festival za účelem zisku. Jejich cílem je ukázat veřejnosti, že úroveň chilli je hlavně o chuti a jejich pálivost nekončí u konvenčních supermarketových paprik. Také se snaží rozbořit mýty, kterých je kolem chilli více než dost,“ vysvětluje mluvčí festivalu Jana Vlčková.

I letos tak program provedl návštěvníky celým životním cyklem chilli. Tedy od pěstování, přes sklizeň až po využití v kuchyni. A kdo si netroufá na soutěž Chilližrout, mohl i tak degustovat a získat certifikát znalce chilli. A zdá se, že znalců ostrého je v Brně víc než dost.

„Jižní Morava je k pěstování chilli papriček svým klima ideální. Navíc pěstování je podobná vášeň jako třeba baristika. Vtáhne vás to a už nepustí,“ podotkla prodejkyně Kamila Dubovská. Pořadatelé tak měli důvod k úsměvu. „S účastí jsme velmi spokojení, přišlo kolem 4 600 návštěvníků,“ uzavřela spokojeně mluvčí.

Nejčtenější

Plzeň poslal do semifinále Ligy mistrů Kovář, Kometa po debaklu končí

Plzeňští hokejisté se radují z postupu přes Skellefteu.

Hokejová Plzeň si zahraje semifinále Ligy mistrů. Proti švédské Skelleftee uspěla 2:1 po nájezdech, když ji do...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

Žena navedla milence, aby za 50 milionů zabil jejího manžela, říká žalobce

František Divoký u soudu

Krajský soud v Brně projednává pokus o vraždu, z nějž jsou obžalovaní Josef Kopriva a Eva Grycová. Ta měla s Koprivou...

U dětí se nepočítá s tím, že zemřou, říká iniciátorka dětského hospicu

Ředitelkou dětského hospicu s názvem Dům pro Julii je Radka Vernerová

Myšlenka stavby dětského kamenného hospice vznikla v Brně před osmi lety, ale až loni v létě dostala díky skupině...

Od ňader Venuše až po vinné sklípky. Na nové logo kraje se snáší kritika

Nové logo Jihomoravského kraje.

Od nového loga si vedení Jihomoravského kraje slibuje modernější pojetí komunikace. Na modrý nápis se zvýrazněným...

Další z rubriky

Dějiny ze známek nevymažeme, říká šéf brněnských filatelistů

Předseda Klubu filatelistů Alfonse Muchy v Brně Zdeněk Okáč.

Zdeněk Okáč šéfuje už deset let brněnskému klubu filatelistů. Sám začal sbírat známky jako jedenáctiletý, když šel...

Při nehodách na jižní Moravě zemřeli v noci dva řidiči osobních aut

Řidič způsobil nehodu poté, co z benzinky vyjel na D1 do protisměru (24. února...

V neděli v brzkých ranních hodinách se v Jihomoravském kraji staly dvě tragické nehody. Před čtvrtou hodinou ranní...

VIDEO: Sochař vyřezal Titanic z masy ledu na brněnském náměstí

Sochař Marian Maršálek vytesal v Brně z ledu více než dvoumetrovou sochu...

Moravské náměstí v Brně se proměnilo v nevšední sochařskou dílnu. Hodinu po poledni tam umělec Marian Maršálek začal...

Najdete na iDNES.cz