Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Brněnský hotel Slavia: k dobrému jídlu kompot a karafiát

  10:49aktualizováno  10:49
RECENZE MENU - Obědvat v restauraci hotelu Slavia by mě dosud nenapadlo. Ale možná mě vždy od návštěvy odradila liduprázdná zahrádka a pohled do oken na fíkus a oponu nařasených záclon.

Hotel Slavia na Solniční ulici v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Minulý týden jsem zde obědvala dvakrát. A částka 86 korun, kterou jsem pokaždé odpočítala z peněženky, nebyly rozhodně vyhozené peníze. Na talíři se tu podává velmi dobrý kulinářský výkon. "Má bílá královno...," vyznával se u cinkání příborů Stanislav Hložek a Petr Kotvald. Tyhle songy mou generaci spíš pobaví.

Test menu

MF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu.

Dnes: Hotel Slavia,
Solniční 15/17, 602 00 Brno
www.slaviabrno.cz

Hodnocení: 70 %

V poledne se připravují čtyři sestavy jídel, jak se můžeme dočíst na předtištěném hlavičkovém jídelníčku. Také je tu informace, že se nacházíme ve II. cenové skupině a šatna je od 11 do 13 hodin zdarma.

Brambory se kropí máslem a nakrájená petrželka jim zaručuje svěží jarní vzezření. Talíře tedy nehyzdí nesmyslná obloha se zelím a vybledlým rajčetem ani zásyp sušeného listí. Ale miniaturní kousky zelených stébel pažitky. Proč si to komplikovat? Parádu udělají prosté úpravy jídel, důležité je pohlídat vyváženou chuť a vysokou kvalitu ingrediencí!

A to jsem podvakrát dostala. K vepřovému steaku na grilu oceňuji jemně osolenou a křupavou zeleninu. Krásná kombinace. Osmažené malé řízky v trojobalu byly drobet houževnaté, ale osmaženy na jedničku. A výrazné česnekové aroma bylo předem správně avizováno i v menu.

Vepřový řízek na grilu s restovanou zeleninou

Polovina vařeného vejce se salámem před jídlem je jako malá lekce studené kuchyně z časopisu pro praktické hospodyňky z roku 1974. Ale proč ne? Jen to vajíčko nemusí být uvařeno až do zezelenání. A závěrečný zaplacený čokoládový zákusek mi někdo zapomněl přinést.

Zdobené vejce s uherákem

Nahlédla jsem i do jídelního lístku. Na pořádnou kuchařskou bichli by nekonečný seznam studených a teplých předkrmů, rybích, drůbežích a hovězích specialit stačil. Hotelová klientela jsou cestující turisté, rádi ochutnají něco "typisch tschechisch". To ve Slavii najdou.

Hotel Slavia

Hotel vznikl roku 1893 podle návrhu architekta Antonína Blažka. Restaurace má v lístku téměř všechny stálice tradiční české kuchyně. V poledne je na výběr ze čtyř menu. Cena od 82 do 88 korun zahrnuje polévku či předkrm a hlavní jídlo, někdy i dezert.

Až se mezi vší tou masovou směsí a kuřetem na jehlách naše české dobroty ztrácejí. Za trhanec, štrúdl, švestkové knedlíky, linecké, guláš ani svíčkovou se přece nemusí stydět žádný restauratér. Proč tedy schovává tradiční, osvědčená a nesmírně oblíbená jídla za kompoty a pokrm s názvem Moravský divoký šíp?

Obsluha je sehraná skupina bodrých a zkušených pardálů z placu v jednotném fialovorůžovém stejnokroji. Bedlivým okem sledující nesmělou a trochu strojenou drobotinu z učiliště Charbulova. Mladá slečna založí na stole příbory přesně podle učebnice a hostům poskládá naškrobený látkový ubrousek.

Smažené vepřové řízečky s česnekem, domácími bramborami a petrželkou

Při odchodu na rozloučenou zpívá Helena Vondráčková o tom, že "je to vzácné a je to souznění". A já s tím textem vcelku souhlasím. Kdyby Slavia místo fialovorůžové byla oblečena v modernějším hávu, přijdou i o generaci mladší hosté. U dobrého oběda za příjemnou cenu se dá přehlédnout i osamocený karafiát ve vázičce a chybějící párátka.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
V Brně prasklo potrubí, voda zaplavila silnici. Oprava potrvá hodiny

K masivnímu úniku vody museli ve čtvrtek brzy ráno vyjíždět hasiči do centra Brna. V Kotlářské ulici prasklo potrubí. Vodovody a kanalizace pracují na...  celý článek

Současná podoba brněnského Hlavního nádraží.
Změny před brněnským hlavním nádražím, Hollan chce omezit tranzitní dopravu

Tisíce aut, tramvají i chodců denně se potkávají na jednom malém místě před brněnským hlavním nádražím. Brněnský magistrát chce co nejvíce aut odtud dostat...  celý článek

U brněnské hvězdárny spadl podivný objekt.
Youtuber se radnice ptal na výskyt UFO. Pořádají tu bál, vtipkoval úředník

Bylo ve Znojmě spatřeno zařízení mimozemské rasy? Má váš úřad UFO jednotku? Komunikovali byste s nimi v češtině? To jsou některé z otázek, které dostal na stůl...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.