Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chilli papričky ve víně? Pálivý mok sbírá úspěchy a chystá se „přitvrdit“

  15:30aktualizováno  15:30
Že je hodně ostrá, se většinou říká spíš o pálence. O tomhle víně ale platí to stejné. Velkobílovické vinařství Osička do něj totiž přidává chilli papričky. Chilli víno už sbírá ocenění po celém světě.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Lidem, kteří jí chilli častěji, připadá alkoholický nápoj s rudou papričkou na etiketě jen trochu štiplavější. Pro ty, co pálivému nehoví, může být ale skoro ohnivý. Přesto vinařství letos ještě přitvrdí.

„Chilli víno, které vyrábíme nyní, má střední pálivost. Pro letošek chceme vyrábět ještě pálivější,“ potvrzuje jednatel vinařství Roman Osička.

Zákazníci si podle něj o „tvrdší“ verzi řekli sami. „Netušil jsem, že je tolik vyznavačů chilli. Těm, kteří jsou na papričky zvyklí delší dobu, může současná pálivost vína připadat slabší,“ vysvětluje.

Vyvinout chilli víno trvalo velkobílovickému vinařství přesně pět let. „Vzniklo to na popud bratra, který má chilli strašně rád. Nějakou dobu jsme vše zkoušeli metodou pokus omyl. A trvalo nám pět let, než jsme vyladili ten správný poměr,“ podotýká jednatel vinařství na adresu vína, které už sbírá úspěchy i na mezinárodním poli.

Naposled si přivezlo ocenění ze soutěže vín v Americe. „Stále více lidí se ozývá, že jim náš nápoj chutná. A my jsme samozřejmě strašně rádi. Zejména za to, že lidé, kteří víno ochutnají, se pro ně vrací,“ poznamenává Osička, který víno dodává do restaurací i individuálním zákazníkům. Půllitrová lahev vyjde na bezmála 200 korun.

Pálivost podporuje chuť k jídlu

A co je vlastně tajemstvím výroby? „Některé chilli papričky se přidávají už v průběhu kvašení. Další se macerují v hotovém mladém víně. Používáme více druhů paprik. Jedna je na pálivost, jedna na dochuť, jiná na vůni. Ten postup je trochu složitější. Není to tak, jak si mnozí myslí, že vezmu víno, hodím do něj jednu papriku a je to vyřešené,“ směje se vinař.

Podle něj je zásadní vychytat chutě a vůně, aby byl jejich poměr ideálně vyvážený. „Když přivoníte, cítíte víno a lehce také papriku. Na první ochutnání však poznáte pouze víno, až v dochuti se zvyšuje pálivost. A ta podporuje chuť k jídlu,“ povídá.

Papričky vinařství používá výhradně české. Nakupuje je u pár kilometrů vzdálené farmy Chilli World sídlící v Ladné u Břeclavi. Navíc teď pracuje na tom, aby se značka české a moravské chilli víno zapsala jako chráněná.

Osička upozorňuje, že chilli víno není na pití u televize, patří k jídlu. K masu, ideálně ke steakům, ke guláši i zvěřině. „A teď v sezoně je ideální ke grilovačkám. Buď se jím dá maso polévat, nebo se jím grilované zapíjí,“ nabízí několik tipů.

Chilli víno ovšem není zdaleka jedinou zajímavostí, která ze sklepa Vinařství Osička pochází. V nabídce mají třeba momentálně hodně módní „sext“. Tedy perlivé víno s přídavkem ovoce – jahod, hrušek, černého bezu či malin.

Ostatně o podobné perličky není ve vinařském světě už nouze. Z velkobílovického vinařství Jiřího Maděřiče pochází i koziňon – vinný nápoj s přísadou sirupu z černého bezu, lidově přezdívaného kozičky. V Lednici zase Annovino vyrábí víno višňové, v Mikulově pak vinařství Marcinčák víno levandulové.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Politologové Masarykovy univerzity varují před volbou populistů
VIDEO: Pozor na hesla o korupci a uprchlících, varují politologové

Používají velice zjednodušený pohled na složité problémy. Často schovávají komplikovaná témata za jednoduchá a chytlavá slova. Politologové z brněnské...  celý článek

Plavecký bazén ve Znojmě.
Rodiče posílali peníze na plavání dětí, šly ale do trenérovy firmy

Peníze, které rodiče poslali do znojemského plaveckého oddílu, nešly za dětmi, ale do soukromé firmy jejich trenéra. Tomu teď hrozí trestní stíhání za...  celý článek

Zemědělci na polích u Mikulova zavlažují úrodu.
Vědci zkouší na Břeclavsku lék na sucho, inspirovali se v Izraeli

Odborníci budou v Přítlukách na Břeclavsku testovat, jak zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok. Obec se dostala mezi šest lokalit vybraných po celé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.