Čokoláda se sushi, lososem i ve víně. Brno okusilo exotické pamlsky

  • 0
Je univerzální, zdravá a každý ji má rád. Lze s ní vařit, dá se použít jako koření, kosmetika i na masáže. Ale hlavně je na mlsání. „Čokoláda je všechno,“ říká Francouz Chris Delattre, který toto tvrzení o víkendu dokazoval na Čokofestu v brněnské Malé Americe.

Vedle již tradičních čokoládových pralinek, muffinů nebo makronek mohli zájemci na Čokofestu ochutnat třeba dýňovou polévku s kakaovými boby nebo lososa s omáčkou z bílé čokolády a citrusů. A ani po dezertu nemusel být se sladkým potěšením konec.

„Lehce nasládlé červené víno s čokoládovým aroma je vyrobeno podle italské receptury z italských hroznů,“ popsala prodávající Dana Hudková. Víno s deseti procenty alkoholu lze podávat jak v pokojové teplotě, tak i vánočně horké.

I pečlivě zabalené dárkové balíčky, ozdobený stromeček, děti kreslící na barevné a třpytivé baňky, jako by v téhle provoněné atmosféře přímo vybízely k zabalení Štědrého dne do čokolády. Maraton ochutnávek a nákupů ale doplnila vedle tanečních vystoupení mažoretek také až vědecká podívaná v provizorní kuchyni.

Samotní rozesmátí návštěvníci si v kuchařských zástěrách i čepicích zkoušeli vyrábět sladkou verzi sushi, kterou následně máčeli v tekutém dusíku a jak jinak než v čokoládě.

„Cílem festivalu je úsměv lidí, kteří mají rádi čokoládu. Vedle třiceti stánků a kuchyně jsme představili i malé čokoládové muzeum, kde si mohli zájemci prohlédnout staré obaly nebo plechovky od čokolády,“ dodal Delattre, Pařížan žijící od roku 2003 v Olomouci.