Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cukrařina, to není jen něco zamíchat, upéct a nazdobit

  16:02aktualizováno  16:02
Čeští cukráři sice nejsou na světové špičce, ale předloni si z cukrářské olympiády v Erfurtu přivezli stříbro. A že opravdu umí stvořit dorty i dezerty, které spíš vypadají jako umělecká díla než obyčejné sladkosti, se ve čtvrtek odpoledne mohli lidé přesvědčit v bzeneckém hotelu Junior.

Soutěžící cukrářka Kateřina Horynová | foto: Radek Miča, MAFRA

V jeho sále byly vystaveny cukrářské výrobky, které stvořilo šestnáct mladých cukrářů, kteří tady dva dny soutěžili o Moravský pohár.

Konkurence přitom byla obrovská, každá cukrářská škola z Česka i Slovenska do ní poslala toho nejlepšího. Sladkosti v sále hotelu, krásně naaranžované s květinami, vypadaly skvěle a měly už od počátku výstavy hodně diváků. Ti moc nemluvili, spíš tiše obdivovali a skoro všichni si je alespoň fotografovali, když už nemohli ochutnávat.

A chválili. "Z tebe bude jednou hotelový cukrář. Ty půjdeš do světa," zaslechl třeba u svého Sladkého karamelového mámení Leoš Bujáček z bzenecké školy. Ještě dříve, než porota rozhodla, že Moravský pohár dostane právě on.

Ocenění, které něco znamená

Soutěž může opravdu otevřít cestu do světa, což potvrdila Marie Kučerová z bzenecké střední odborné školy, která má soutěž na starosti. "Když studenti řeknou, že mají zlatý nebo stříbrný diplom ze soutěže, tak už to pro budoucího zaměstnavatele něco znamená," upozornila.

Přes všechny moderní technické vymoženosti je cukrařina pracné řemeslo. Leoš Bujáček ale nelituje, že si ho vybral.

"Chtěl jsem ho dělat už od malička, když jsem s mamkou stál u plotny a pekli jsme spolu třeba trubičky. Otec se mi tenkrát smál a nebral moji zálibu vážně. Já tím cukrářem ale vážně být chci," zdůrazňuje.

Možná i proto, že cukrařina na tom nejvyšším žebříčku už není ani řemeslo, ale umění. Hlavním úkolem není podle receptu něco zamíchat, upéct a tradičně nazdobit. Ve vrcholné cukrařině se musí improvizovat, ba dokonce fantazírovat.

"Když vymýšlíme něco nového a nejde to, chodím někdy jako tělo bez duše. Jednou na podzim jsem si vyšla do přírody a uviděla krásný barevný keř. A pak jsme vytvořili dezert, který měl podobný tvar a ozdobili ho pavučinkou z karamelu. A mělo to obrovský úspěch," popsala Libuše Maléřová, jak někdy vzniká originální cukroví.

Do tvorby sladkostí ovšem zasahuje také móda. Ta třeba říká, že "letí" dorty netradičních tvarů a ozdoby z karamelu.




Nejčtenější

Po těžké nemoci zemřela ve věku 49 let wimbledonská vítězka Jana Novotná

Wimbledonská vítězka Jana Novotná (1998)

Český tenis přišel o jednu ze svých nejvýraznějších osobností, v neděli zemřela wimbledonská šampionka Jana Novotná....

Nový chodník je šikmý a s boulemi. Ať ho zaplatí starosta, zní z obce

V Hornich Bojanovicich mají křivý chodník

Nakloněná plocha s boulemi, jak obvykle vypadají cesty po zemětřesení nebo po povodni. V Horních Bojanovicích na...



SOUKROMÉ OČKO: Měním převleky, paruky nenosím. Svým dětem balím na výlet GPS

Brněnský soukromý detektiv Marian Hybký

Špehování jej bavilo odmala, až díky osudovému setkání s bývalým zpravodajcem se jím však Marian Hybký začal živit....

Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....

Traktorista převrátil stroj na bok a prorazil dva ploty, na místě zemřel

Traktorista nezvládl v Tetčicích na Brněnsku stroj plně naložený stavební sutí....

Osmadvacetiletý traktorista zemřel ve čtvrtek v Tetčicích na Brněnsku. Cestou z prudkého kopce neubrzdil vlečku plnou...

Další z rubriky

Umělec, který rozřízl betonový bunkr, chce si koupit nový

Student Vysokého učení technického v Brně Ondřej Bělica odřízl pomocí...

Před pár měsíci vyvolal student výtvarných umění Ondřej Bělica pozdvižení, když rozřízl betonový bunkr z první...

Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....

Brno zvažuje nízkoemisní zóny, mohly by začít platit už za pět let

(Ilustrační snímek)

Magistrát má studii, která řeší zavedení nízkoemisních zón v centru Brna. Jejich cílem je pročistit vzduch. Řidiči...



Najdete na iDNES.cz