Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lidé si jezdí z dálky i pro jediný koláček, líčí oceněná cukrářka

  18:40aktualizováno  18:40
Křehké nadýchané těsto, jemná a vláčná chuť. Tak by se dal popsat drnovský koláč, který letos uspěl v soutěži Zlatá chuť jižní Moravy, jejíž vítěze tento týden ocenili na brněnském veletrhu Techagro.
Drnovské koláče vyhrály soutěž Zlatá chuť jižní Moravy.

Drnovské koláče vyhrály soutěž Zlatá chuť jižní Moravy. | foto: Monika Ryšavá

Cukrářka a pekařka Lenka Haitová peče koláče doma ve vesnici Drnovice poblíž Boskovic. Ukazuje, že chutné pečivo lze vyrobit i bez velké pekárny a chemie. Vítězný koláč totiž zhotovuje u sebe v kuchyni a řídí se receptem, který zdědila po babičce.

„Základ je klasický, takže mouka, vajíčko, mléko a kvasnice. Pak jsou tam dvě ingredience, které si ale nechám pro sebe. Ty jsou pro něj specifické,“ osvětluje Haitová.

Dodává, že vyrobit kolem čtyřiceti koláčů jí trvá hodinu a půl. Na náplň používá povidla a tvaroh, do budoucna chce pekařka přidat i domácí meruňkovou marmeládu. „Meruňka i povidla jsou nakyslé, což tvoří s tvarohem skvělou kombinaci.“

Haitová se pečení věnuje jen pár let, nemá ani žádnou kamennou prodejnu. Zájemci si mohou její koláče, dorty a cukroví objednat v drnovickém Cukrářství U Floriánka. „Lidé na obci už si zvykli, že koláčky tu prodáváme každý pátek, a stále se vrací. Z dálky sem jezdí i pro jeden koláček,“ směje se cukrářka.

„Moje maminka ráda pekla na svatby a různé oslavy, takže jsem k pečení měla blízko už odmalička. Pak jsem se vyučila na číšnici a chvíli se tomu i věnovala. Před dvěma lety mě napadlo, že bych navázala na rodinnou tradici,“ vypráví Haitová, která je momentálně na rodičovské dovolené.

Po ní se chce pečení věnovat na plný úvazek, zvažuje i otevření vlastní pobočky, kde by měla k práci lepší podmínky. „Mám ale v plánu stále zůstat v Drnovicích, kde to mám moc ráda. Také se chci soustředit jen na koláče, protože se řídím heslem, že kvalita je více než kvantita.“

Drnovský koláč se stal také Regionální potravinou a může tuto značku nosit po dobu čtyř let. Ocenění získalo ještě dalších deset výrobků z kraje. Například vinný mošt Magdaleny Válkové ze Strážovic nebo čerstvý sýr Lenky Klíčové ze Znojma.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zástupci rodiny Salm si ve Valticích prohlédli korunu, která byla vystavená
Historička se musí omluvit za srovnání hraběte s Hitlerem, řekl Ústavní soud

Ústavní soud nevyhověl stížnosti historičky a někdejší šéfky Muzea Blanska Evy Nečasové. Bránila se proti nařízení omluvit se dcerám hraběte Hugo Salma za...  celý článek

Růžový tank připravují na převoz zpátky do Prahy
VIDEO: Růžový tank chystají na odvoz z Brna zpátky do muzea

Růžový tank, jeden z symbolů české společnosti 90. let minulého století, v noci na středu opustí Brno. Přípravy na jeho odvoz už jsou v plném proudu. Kdo se s...  celý článek

Hasiči zasahovali u požáru komory v bytovém domě v Praze 4.
V Brně vzplála v noci kuchyňská linka, obyvatele museli evakuovat

Požár v kuchyni v Lidické ulici v Brně vyhnal v noci na pondělí z postelí osm lidí. Hasiči je evakuovali, staršímu muži přivolali záchranku. Co oheň v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.