Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cukrárna Aida: dobrá káva na pobryndaném stole

  13:28aktualizováno  13:28
RECENZE KAVÁREN - Usrkávat v centru Brna oblíbenou kávu? To jde snadno. Nedá práci natrefit bezmála v každé ulici na nápisy Café nebo Kavárna. Když vás bude při kofeinových doušcích "honit mlsná" a spokojíte se třeba jen se štrúdlem, zřejmě odejdete spokojeni.

Kavárna Aida V Kozí ulici v Brně | foto: MF DNES

Existuje ale gastronomický podnik, kde za vitrínou číhají na naše smysly řady originálních, lákavých zákusků a můžeme si je dopřát i ke kávě? Mám na mysli klasickou cukrárnu, kde je kromě pultového prodeje i dostatek míst u početných řad stolů. Těch je v centru Brna zoufale málo.

Když si kupříkladu maminka v obložení dětí chce popovídat s kamarádkou, potřebují obě zakotvit tam, kde se nekouří a kde ratolesti rozvrtají zmrzlinové špagety a postříkají se vzájemně z brčka mléčným koktejlem. Taky vás napadá jedno z mála míst, kde je tohle všechno možné? Cukrárna Aida v Kozí ulici.

Otevřeno je již od brzkého rána do osmi večer, každý den včetně sobot a nedělí. Lákavé zástupy nazdobených zákusků se minout nedají, mým hlavním cílem ale bylo zjistit co nejvíc o kvalitě podávané kávy.

Stolu pokapanému zmrzlinou se viklaly nohy

Vybrala jsem si místo v zadní části cukrárny u vysokého stolu, který neseděl dobře nohama na zemi a celý se hýbal. Byl pokapaný zmrzlinou a čekala jsem, až jej někdo setře.

Toho jsem se ale za celou dobu bohužel nedočkala. Také jsem v blízkosti pozorovala na zemi rozsypané sušenky, kolem kterých servírka několikrát prošla. Bez povšimnutí. Rozverný dětský smích zněl cukrárnou o něco příjemněji než nahlas puštěné rádio.

Při čekání na objednávku jsem se zájmem prolistovala paklík lesklých reklamních letáků s barevnými fotkami horkých nápojů, džusů a dalších produktů. Chápu to, ale proč raději nepropagovat elegantně výrobky hlavně vlastní výroby?

Nabídka totiž bohatá je. Palačinky za něco málo přes 80 korun, zákusky startující na částkách 35 korun, rozsáhlá nabídka zmrzlinových i ovocných pohárů v cenách do 118 korun.

Přinesená káva byla bez skleničky vody, tácku i ubrousku. Dobrý dojem nemohlo zanechat mléko v plastovém kelímku. Stálo čtyři koruny a daleko víc by se k nápoji ve vyhlášené cukrárně hodilo čerstvé mléko v konvičce, klidně za stejnou cenu.

Proč však na podšálku ležel malý kapucínek vzhůru nohama, zůstává záhadou. Stejný osud si vysloužila i sušenka. Vedle hrníčku byla položena naruby, nehezkým svárem navrch a nápisem dolů. Proč?

Po ochutnání kávy jsem ale chtě nechtě musela ignorovat drobky na koberci a stůl si přidržet kolenem.

Espresso bylo vynikající

Espresso bylo totiž opravdu výborné! Crema byla sice světlá a mohla být kompaktnější, káva byla ale příjemně a harmonicky kyselá, s plným tělem a delší dochutí. Vůně méně intenzivní, harmonická, s tóny květin. To všechno díky tomu, že kávy bylo správné množství. Mám další tip, kam si zajít na jedno rychlé espresso. Dám si ho raději bez mléka a sušenku strčím rovnou do kapsy.

cukrárna aida

Kozí 9 602 00 Brno

Hodnocení: 60%

Za 30 korun je to slušný zážitek. Co jsem to řekla? Rychlé espresso? To už je trochu nadsázka, obsluha totiž trochu vázla. Jako druhý nápoj jsem zvolila cappuccino, a to už žádný sukces nebyl. Na vstupních dveřích je logo velmi známé značky kávy, ale hrníček na svém buclatém bříšku nesl název zcela jiný.

Káva s našlehaným mlékem byla vařící, to by cappuccino určitě být nemělo. Zřejmě se baristovi stalo to, že při šlehání překročil správnou teplotu mléka.

Ta v ideálním případě dosahuje maximálních hodnot 70 stupňů Celsia. Mléko bylo vysušené, s velkým množstvím vzduchových bublin.

I když nápoj kryla čepice nerozpustitelné pěny, nápoj vcelku vyváženou chuť měl, zřejmě mu pověst trochu spravilo dobré espresso, které v Aidě patrně dobře umí. Za cappuccino jsem zaplatila 45 korun, ale příště bych zůstala pouze u objednávky číslo jedna.

Cukrárna Aida je téměř jedinou opravdu velkou cukrárnou v centru Brna. Je mi velkým potěšením zapsat si toto jméno do seznamu podniků, kde podávají dobré espresso.

Tomu, které jsem dostala já, však chyběl elegantní servis a čistý stůl.

Autor:



Nejčtenější

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Nechte Vranovu víc vody, žádají vodohospodáři Rakušany. Nádrž vysychá

Vodní nádrž Vranov

Jen tmavě zbarvené pruhy na březích vodní nádrže Vranov ukazují, kam až by mohla dosáhnout voda. Hladina je tady v...



Amálka se musí vyhýbat slunci, nemoc ji denně připraví o kbelík kůže

Tříletá Amálka Ježková se narodila s vzácnou nemocí kůže. Ichtyózou...

Podobně jako princezna Jitřenka z pohádky O bílé laňce se musí vyhýbat slunečním paprskům. Na rozdíl od ní však...

Kudy k Macoše? ptal se v noci muž recepční. Zachránila mu život

Propast Macocha.

Všímavosti hotelové recepční vděčí za svůj život osmatřicetiletý muž, který se chystal skočit do propasti Macocha...

Vítězství od titulu. Kometa potřetí zdolala Třinec a sahá po obhajobě

Hokejisté brněnské Komety slaví úvodní gól čtvrtého finále - zleva Tomáš...

Už jen poslední krok zbývá hokejistům Brna k tomu, aby získali rekordní třináctý mistrovský titul. Ve čtvrtém finále...

Další z rubriky

Významný sociolog jako skřítek. Iva Možného uctili „rošťáckou“ sochou

V atriu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně odhalili sochu...

Přesně dvacet let od založení Fakulty sociálních studií (FSS) Masarykovy univerzity poctili v Brně jejího zakladatele a...

Hrdinného lékaře Jílka popravili fašisté, jeho popel vysypali do řeky

Vojtěch Jílek proslul jako neobyčejně vlídný a svědomitý lékař i vynikající...

Jen málokdo asi ví, po kom nese jméno Jílkova ulice v Židenicích. A že se za osudem onoho muže a jeho rodiny skrývá...

Zámecký byznys exprimátora Brna řeší policie. Je to msta, tvrdí Svoboda

Richard Svoboda

Brněnský exprimátor a valtický kastelán Richard Svoboda i jeho zástupce čelí nařčení, že na zámku neoprávněně podnikají...

Najdete na iDNES.cz