Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Degustátor Nazarčuk jede na sommeliérské Euro

  14:32aktualizováno  14:32
Vůbec poprvé bude mít Morava svého zástupce na mistrovství Evropy sommeliérů. S nejlepšími odborníky na víno, nápoje a gastronomii na starém kontinentě poměří své znalosti i Libor Nazarčuk z Břeclavi.

Špičkový sommeliér Libor Nazarčuk v akci | foto: Radek KalhousMF DNES

Má za sebou víc než dva roky náročné přípravy na soutěž, která se letos poprvé koná mimo Francii - v bulharské Sofii.

Do první disciplíny se zapojil už dnes ráno. "Soutěž začíná testem. Nezáleží jen na znalostech o víně, ale i o dalších nápojích, jako je káva, čaj, pivo, likéry, destiláty nebo minerální vody. Soutěžící se musí vyznat i v sýrech, doutnících, čokoládě a mnohém dalším," vysvětluje Nazarčuk.

Druhou disciplínou je degustace vín, likérů a destilátů a jejich písemný i ústní popis. Právě tato disciplína je v soutěži nejdůležitější. A k mistrovství v této oblasti se člověk musí skutečně propít.

Břeclavský degustátor denně pracuje spíš s moravskými víny. Ta se však na mistrovství Evropy patrně neobjeví.

"Proto jsem mnohem intenzivněji prochutnával zahraniční vína i destiláty a likéry. Absolvoval jsem i speciální degustace bulharských vín, protože se dá předpokládat, že se v soutěži objeví," naznačuje, jakou taktiku přípravy na mistrovství zvolil.

Podle něj se v soutěžních degustacích objevují největší světová vína. "Většina sommeliérů se s těmito víny setkává běžně ve své práci, ale já zas tak často tato vína, jejichž ceny se pohybují od desítek po stovky eur, neotevírám ani nedegustuji," vysvětluje.

Na soutěž se ale musel seznámit i s těmito víny. Příprava proto byla časově i finančně velmi náročná. "Na degustace těchto vín musím totiž cestovat nejblíže do Prahy nebo do Francie, případně na některé světové veletrhy v Německu, Francii nebo Itálii," vyjmenovává sommeliér, který se na předloňském mistrovství světa dostal mezi semifinalisty.

Na evropský šampionát jede potvrdit, že patří mezi degustátorskou špičku starého kontinentu.

Ukázat své znalosti bude muset i v disciplínách, mezi nimiž je harmonie vína a jídla, servis vín, doutníků a počítačový test.

Do bulharské Sofie Nazarčuk odcestoval s odbornými knížkami o víně a gastronomii a zápisky z kurzu zaměřeného na kávu. Finále soutěže je na programu v pondělí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lupiče, který v Brně přepadl dvanáctiletého chlapce, zachytila na chodbě...
Policisté pátrají po lupiči s křivým zubem, chlapci v Brně sebral mobil

Brněnští policisté pátrají po mladíkovi, který napadl v jednom z bytových domů dvanáctiletého chlapce a sebral mu mobil. Lidé by lupiče mohli poznat hlavně...  celý článek

y Alois Nečas je děkanem Fakulty veterinárního lékařství sedm let. Od příštího...
Kritizovaný děkan je rektorem, dříve ho kvůli vyhrůžkám hlídali policisté

Do čela Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jde Alois Nečas. A nebývalé spory vrcholí. Už v minulosti ho kvůli výhrůžkám museli hlídat policisté. O...  celý článek

Letošní sucho na Znojemsku a v povodí Dyje nad Vranovskou přehradou způsobilo,...
Sucho odkrylo vesnici i se zbytky kostela na dně Vranovské přehrady

Letošní velké sucho na Znojemsku a v povodí Dyje způsobilo, že už od května klesá hladina Vranovské přehrady. Díky tomu se opět objevily základy domů zatopené...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.