V oblasti gastronomických akcí je přitom mikulovské střední odborné učiliště vyhlášené. Jeho studenti obsluhovali i prezidenta Václava Klause. Práce zdejších cukrářů, kuchařů a číšníků znají široko daleko.
Přesto má učiliště nouzi o žáky. Zvlášť v některých oborech. Podle Josefa Michny, ředitele mikulovského učiliště, vychází z devátých tříd čím dál méně dětí. I střední školy s maturitními obory musí brát žáky, kteří tam nepatří. Na učiliště už žáků nezbývá.
"Dříve se na maturitní obory dostali jen ti nejlepší, ostatní šli automaticky do učení a nikomu to nepřipadalo divné," řekl ředitel. Tento nepoměr žáků a škol učiliště silně pociťuje. "Třeba u oboru zámečník můžeme otevřít jen jednu třídu a bereme každého," poznamenal.
Gastro učiliště drží
Slušný zájem je jen o gastro obory. "Máme to v rodině, babička je kuchařka a maminka servírka. Tahle profese je hodně o kontaktu s lidmi a bezpečně se s ní uživíte. Když se někdo vážně snaží, může se podívat taky do zahraničí," popsala třeťačka Lucie Nováková. Ta je dobrým příkladem, že s řemeslem nemusí žáci končit jen u dělnické profese.
"Výuční list neznamená překážku v dalším studiu nebo kariérním růstu," potvrdila Lenka Vaňková, která v Mikulově zorganizovala akci na propagaci a zvyšování prestiže učebních oborů.
"Chceme dětem nabídnout příležitost k tomu, aby si některá z řemesel samy osahaly, vyzkoušely, získaly konkrétní představu, o čem které učební obory jsou. My jim zprostředkujeme praktickou zkušenost, rozhodnutí, kam z deváté třídy je pak jen na nich," dodala Vaňková.
21. prosince 2010 |