Diskuze

Inspektoři na jihu Moravy zkoumají první podezřelé burčáky

Burčáková sezona se ještě pořádně nerozjela a v síti kontrol už uvízly první pochybné vzorky. Z devíti kontrolovaných prodejních míst na jihu Moravy se inspektorům Státní zemědělské a potravinářské inspekce zdála podezřelá hned třetina.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Esťa

30. 8. 2012 15:07
Burčák je mošt

Mě vadí, jak se vozí po prodejcích kvůli označení burčák, když to maj z hroznů odněkud z Maďarska. Je to úpa fuk, bo je to prostě pořád ten samej mošt. Záleží na kvalitě toho moštu, to by se mělo kontorolovat. No letos jsem už minul hodně stánků, ale odolal jsem, zajedu si zítra do Zaječí nebo Velkých Pavlovic http://burcak.cz/2012/08/23/velkopavlovicke-vinobrani/ na vinobraní, tam budu mít téměř jistotu, že to bude kvalita

0 0
možnosti

PIsa.lek

30. 8. 2012 20:23
Re: Burčák je mošt

> Záleží na kvalitě toho moštu, to by se mělo kontorolovat

Kvalita se pochopitelně kontroluje taky (jenže to nejde na fleku). A burčák je holt chráněné označení původu suroviny, takje prostě potřeba to respektovat (stejně jako Olomoucké tvarůžky taky nelze vyrábět v Prachaticích, byť by byly stejně kvalitní, jako z Loštic).

0 0
možnosti

tryskomys

30. 8. 2012 11:35
Jj,

Takové "zkoumání podezřelých burčáků", to musí být náročná hokna. To musíš každý podezřelý vzorek ochutnat...;-)

0 0
možnosti

Krištof

30. 8. 2012 10:58
Nechápu

jak si někdo může koupit burčák někde ve stánku. Na burčák se čeká ve sklepě. Měří se teplota a pije se před zlomením. Je to pitelné v řádu hodin. Nechápu jak to někdo může prodávat třeba tři dny. Vlastně chápu. Do zlomeného každé ráno přidá trochu sladké vody a je zase čerstvý burčák.

1 0
možnosti

Sanjuro

30. 8. 2012 13:04
Re: Nechápu

to co lidé vě městech chtějí je v podstatě sladký mošt který velice pomalu začíná kvasit. To co se pije u vinařů by tu nikdo nepil. takže stačí dovézt mošt, zchladit a je vystaráno (což neznamená že s tím souhlasím nebo že se mi to líbí, nicméně zhruba takto to je)

0 0
možnosti

jžemla

30. 8. 2012 9:25
burčák?

Před dvěma týdny jsem byl v Pardubicích...tam byl burčák!!!

Nádherně označený hůlkovým písmen "BURČÁK", příjemná hnědá barva, sediment v PET-lahvi cca 3cm.

Na otázku odkud tento mok pochází mi roztomilá prodavačka sdělila: "hele, nevim, asi z Moravy"...

0 0
možnosti

budu_bojovat_nez_me_smazou

30. 8. 2012 1:13
s tím označením je to jen buzerace

je jedno odkud to je, je to pořád burčák. Spíš by se mělo psát odkud jsou hrozny. To je důležitější.

1 0
možnosti

nestačímsedivit

30. 8. 2012 7:26
Re: s tím označením je to jen buzerace

Ale tím názvem to je dané. Kromě toho má být, pokud je to burčák, uveden výrobce a podoblast nebo obec.

4 0
možnosti

Premysl Orac

30. 8. 2012 0:54
kriva flaska

kupuju zasadne francouzskeho cheneta za 2 ojra v DDR nebo pak neco lepsiho francouzskeho. Morava... Morava.... to je nekde na vychode?

0 0
možnosti

budu_bojovat_nez_me_smazou

30. 8. 2012 1:20
Re: kriva flaska

jde vidět, že tomu moc nerozumíte. Zrovna J.P Chenet v těch nižších cenových kategoriích nejen že není žádnej zázrak, ale v poměru cena/kvalita je dost předražený. Zbytečně.

3 0
možnosti

William.Riker

29. 8. 2012 22:44
čůčo číčo

0 0
možnosti

Petr z Bologni II.

29. 8. 2012 20:08
...

Hmmm...zpusobit si prujem muze clovek i prijemnejsimi pozivatinami nez je ta moravska brecka...:-P

0 0
možnosti

nestačímsedivit

30. 8. 2012 7:32
Re: ...

Kdybys nebyl hloupej, tak bys věděl, že burčák není výsadou Moravy, bo se dělá i u vás v Čechách, v Rakousku a Německu jakbysmet!

2 0
možnosti

fjmikes

29. 8. 2012 19:36
Moravsti podvodnici

Ty podezrele sragory a jeste ktomu v polyethylenovych nebo PET lahvchi bych si od tech moravskych podvodniku nikdy nekoupil.;-D

1 0
možnosti

Huckleberry Švédd 10

29. 8. 2012 19:59
Re: Moravsti podvodnici

jasně .... slopej si to vaše české pivo v PET lahvích :-)

3 0
možnosti

farafan

29. 8. 2012 18:47
Jsem moravak,

z vinarskeho kraje. A burcak je proste burcak.

To jestli je z madarska nebo odkudkoliv, tak je to porad burcak.

Kdyz chce nekdo pravej moravskej burcak a chce mit jistotu, tak prijede koncem zari na moravu a burcaku jsou tam hektolitry v kazdym sklepe (myslim male vinare). Na pozadani vam urcite rad kazdej proda. Kdyz nekdo nepozna, ze je sizenej a i po ochutnani si ho koupi nekolik litru, tak je to jeho blbost. (muzu vam s klidnym svedomim rict, ze VSECHEN burcak, ktery se prodava ve stancich je nejakym zpusobem sizenej). Je to z toho duvodu, ze to predavaji prekupnici, kteri v zivote nevideli vinohrad a zkousi jak se to da. Proste to nekupujte ve stancich, podel silnic atd.....na poutich taky ne. Kdo burcaku trosku rozumi, tak vi, ze to neni zrovna nejlepsi vec pro venkovni prodej....vetsi teplota podporuje rychlost kvaseni a burcak meni velice rychle chut. (toho vyuzivaji stankari, kteri do toho primichavaji teplou vodu na zredeni a cukr pro dalsi kvaseni).

10 0
možnosti

Lípa srdčitá

29. 8. 2012 20:30
Re: Jsem moravak,

Přesně tak, ty sra*ky, cos e prodávají na stánkách, josu dobré akorát tak pro Pražáky. My, co temu rozumíme, si pěkně počkáme do září a pak si zajdem do sklepa k nějakému známému vinařovi.

2 0
možnosti