Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vitariánská restaurace nevaří ani nepeče. A špagety dělá z cuket

Za poslední tři roky nebyla provozovatelka Kiwi Raw Food restaurace Jana Neduchalová nemocná. Přičítá to syrové stravě, kterou jí. A kterou připravuje ve svém brněnském podniku, prvním svého druhu v celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P46a78v57e32l 25O54d73r34a43z73i16l 6134619717350

Není nad tvrzení, že jím přirozeně, když půlku stravy ženu sušičkou a druhou nějakým odšťavňovačem, to pralidé typicky využívali.8-o

+1/0
15.9.2014 7:59

R38o44m53a63n 89K18o64n98e86č61n73ý 4694468543

Piji makove mleko-to se pak nedivim,ze jim vse chutna

0/0
15.9.2014 6:43

P32a40v71e63l 97O54d30r97a98z98i60l 6544889117790

Vařím, peču, smažím, griluju, zapékám, opékám.

A anitbiotika jsem neměl asi 10 let, nepamatuju, kdy naposled.

+3/−1
14.9.2014 21:46

J41a88n84a 57L49a42n83g56o63v12á 2535816790693

Ty pohankové placky z obrázku jsou taky syrové?:-/

0/0
14.9.2014 20:48

J70a50n 84Š37e79s20t43á43k 3488639269144

"Právě avokáda nebo třeba i manga a banány jsou potraviny, které tu přirozeně nerostou." No právě:-), a co tedy zase teorie, že doma se má zobat jen to, co domA přirozeně roste?;-D

+2/0
14.9.2014 15:41

P40a44v54e12l 44O28d63r29a55z71i88l 6214959227470

No ta je pro vitariány nepoužitelná, protože oni potřebují zrní z poloviny planety. Sice tu jsou pověry o aflatoxinech atd., ale to jsou určitě jen nějaké výpady morousů ;-)

0/0
15.9.2014 7:58

J82a17n 60Š53e72s50t37á37k 3578759269194

no přiznám se, že jsem byl dřív docela fanda na soju, ale jak jsem jednou četl v čem se skladuje a jak často plesniví, tak mě to nějak přešlo, fakt věřím tomu co vyroste tady a nemusí s e tahat přes půl plańety

0/0
15.9.2014 9:34

K89a46r96o50l31í40n44a 12L49y12s61o66v35á 6278597239972

Díky za zajímavý článek.Já budu skoro dva roky na syrové stravě také,ale restauraci ještě nemám:-).Můžu potvrdit,že po krátkém čase se člověk začne cítit neuvěřitelně dobře a plný síly. Já nebyla nemocná celou tu dobu a navíc mně úplně přešly bolesti hlavy.A ty chutě,které neustále objevuje různým kombinováním!A dezerty,které se dají vyrobit,jsou neskutečně lahodné a mí přátelé už dopředu hlásí,že jim nemám nic jiného připravovat.To,že někdo je "masožrout" a pochutná si na dobře propečeném bůčku neznamená,že nemůže být celý život zdravý.Kromě způsobu stravování se na našem zdraví podílejí i genetické vlivy a zátěže a tak zatímco jeden má už po několika letech vysoký cholesterol,tlak i diabetes,druhý je ještě v osmdesáti čilý jako rybička.Ale je pravda,že tyhle zátěže se změnou stravy dají zvrátit.Zatímco celá moje rodina se stravuje klasicky a trpí už od třiceti let vysokým tlakem,cholesterolem a někteří mají i diabetes a srdečně-cévní choroby,tak já,i na prahu šedesátky,jsem zdravá.Člověk by si z ničeho neměl dělat dogma a přehánět to se lpěním na tom,co smím nebo nesmím.Pokud ho k tomu nevedou vážné zdravotní problémy nebo nějaké etické překážky,tak může čas od času vybočit ze svých zvyklostí a dát si něco jiného.Důležité je,aby byl v pohodě a nedělal si kvůli tomu výčitky.Když bude jíst kvalitní,průmyslově nezpracované potraviny,bez přebytku tuku,cukru nebo pečiva a mléčných výrobků,může vést dlouhý a spokojený život bez toho,že by měl pocit,že o něco přišel.

+4/0
14.9.2014 14:23

J60i72ř40í 66H72o60r35á86k 6194524633126

Je si ty šťávy pijte, já byl za 50 let týdnů marod včetně 3 týdnů kvůli průjmu, potom co jsem na cestách sežral právě nějaké tepelně neupravené věci plné vašich enzymů ... je mi 65. Vedle důchodu si spokojeně pracuju, chuť na ...y mi nechybí (protože ji mám!, ne protože bych už dávno nevěděl co to je vy vo-ové). A tyhlety s-ačky si žádnou reklamou vnutit nenechám!

+3/−2
14.9.2014 12:26

O16l95d36ř28i18c72h 82B58í31l67ý 7798605194976

evidentně moc spokojenej nebudete s ohledem na způsob jakým jste nám to sdělil ;-D 

Jen by mě zajímalo, podle čeho soudíte, že to jsou fekálie. Pokud něco chcete kritizovat, měl byste to nejdříve zkusit....jinak jen hloupě plácáte.

+3/−1
14.9.2014 12:57

O79l55d93ř27i54c89h 24B39í95l12ý 7858515274856

přemýšlím, jestli jste si nenechal vnutit tyhle odpadky 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/jime-prilis-masa-a-mirime-do-ekologicke-katastrofy-tvrdi-vedci_318145.html#.VBWFeRYVCM8

+1/−1
14.9.2014 14:11

F70r62a21n87t80i10š42e15k 35P48o27l54í76v64k76a 8921925781578

;-D já nebyl nemocný asi 25 let, energie mám na rozdávání a 'žeru' bůček bez uzardění. Mám si taky založit restauračku a pořádat kurzy? ;-D

+3/−1
14.9.2014 12:25

T73o79m79a92s 90N96o72v86o76t98n33y 3411656558959

Při čtení jsem dostal chuť na dobrou grilovanou klobásku. Jinak mošty a šťávy z ovoce/zeleniny mám rád taky, ale být jen na tom, to fakt ne.

+3/−1
14.9.2014 12:06

V86o67j55t91ě79c19h 65R74ů29ž54e98k 1107232594612

Jednou jsem tam chtěl jít, ale měli zavřeno, takže vitariáni jsou všichni úplní de*ilové a měli by je zkompostovat

Nemyslím to vážně, jen paroduji logiku zapřísáhlých odpůrců vitariánství.

0/0
14.9.2014 11:57

P13a19v16e93l 52S15ý90k69o30r89a 7187222647151

Byl jsem na ochutnávce Vitariánské restaurace ve Zlíně. Velmi dobré. Nádhera. Mohu jedině doporučit. [>-]

+1/0
14.9.2014 11:24

M11i16l61a97n 79V77o19s47t10r98ý 6479186144594

Vzhledem k tomu, že jsem alergik a vadí mi některé druhy ovoce a zeleniny za předpokladu, že nejsou tepelně zpracované tak by pro mě taková návštěva restaurace také mohla být poslední věc v životě (za předpokladu, že bych tam rovnou nešel nadopovanej léky), takže děkuji nechci... ;-)

0/−1
14.9.2014 11:34

P48a90v95e59l 37S25ý95k24o35r70a 7137902957971

Zkuste začít taky šťávami: http://www.zstyl.cz/co-jime/cerstve-zeleninove-a-ovocne-stavy-odstavnovace

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Odšťavňovače.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy představují vlastně elixír mládí. Životabudič. Dr. Norman Walker, který byl velkým propagátorem, říkal – lidské tělo je stavěno na dlouhověkost. A i ve stáří máme být zdraví. Sám se dožil 116 nebo 118 let. Ve zdraví. V 80 letech tvrdil, že má více energie, než měl ve 30 letech.

Je to možné, dožít se dlouhověkosti ve zdraví ?

Dnes vidíme všude opak. Spousty různých nemocí, důchodci polykají denně hrstě patáků, umírají na různé nemoci, a pokud možno často ani netouží po dlouhověkosti, při takové kvalitě stáří. Přitom je dost možné, že by to mohlo být jinak. Ovšem čerstvé zeleninové a ovocné šťávy nejsou jen pro důchodce. Mají velký vliv na zdraví i vitalitu dětí a lidí v pracovním věku. A mají vliv i jako léčiva na atopická exém, nejrůznější nemoci, prý i rakovinu. Receptů je spousta, podívejte se, co by vám pomohlo. Teprve cca 200 let se lidé zajímají o kvalitu potravin a zjišťují zajímavé věci.

Co je ta čerstvých zeleninových a ovocných šťávách tak zajímavého ?

Enzymy. A ty se ničí při teplotách nad + 45 °C. Proto

+1/0
14.9.2014 11:53

P35a11v70e96l 10S68ý28k47o47r12a 7427812527641

Co Enzymy. Co teprve fytochemikálie ?

0/0
14.9.2014 11:54

M18i16l56a44n 11V40o31s38t92r58ý 6849496184854

U mě představují problém právě ty šťávy... ;-( třeba třešně jím leda tak v buchtě je tam prostě nutné tepelné zpracování... hlavní alergii mám na brambory (ale jen bez tepelného zpracování) ty mám dokonce zakázáno i jen krájet a loupat (doktorka to komentovala tak, že na syrové brambory bych se neměl ani dívat ;-))... tepelně zpracované mi nevadí, ale syrové  prostě nemohu...

0/0
14.9.2014 12:09

P80e90t94r 88B80á21č22a 8975376495175

Fuj, zlate steacik :-P

+3/−1
14.9.2014 11:18

P44a41v10e53l 93S26ý55k71o41r16a 7287232677881

Řízek mám taky rád, proč to ale nedoplnit čerstvou zeleninovou stravou a šťávami ? [>-]

0/0
14.9.2014 11:25

M65i75l95a18n 22V22o60s60t41r66ý 6569176534104

To ano, ale kvůli tomu nebudu chodit do restaurace...

+2/0
14.9.2014 11:30

O41l51d19ř78i16c36h 65B97í30l83ý 7988415384766

a kvůli steaku jo ?  A co pivo ?

0/0
14.9.2014 11:39

M76i79l61a76n 36V98o25s44t25r89ý 6249376564834

Kvůli steaku určitě, kvůli pivu také... kvůli ovoci a zelenině ne, toho mám dost na zahradě... a ruku na srdce v mnohem vyšší kvalitě, nijak stříkané ani jinak chemicky ošetřené... a hlavně vím co přesně jím a nemusím se bát alergické reakce...

Cca před hodinou jsme domoštovali vlastní jablka (první letošní várka z padaných, ještě budou tak dvě až tři - vybavení máme vlastní i když je vše ruční takže si člověk mákne víc než kdyby si to nechal zmoštovat a trvá to i delší dobu, ale co...) a získali jsme skoro 40 litrů kvalitního domácího moštu... vážně myslíte, že vám v nějaké restauraci mohou dát podobně kvalitní? ;-)

+2/0
14.9.2014 11:53

P98a43v96e85l 72S55ý40k88o95r49a 7177412337661

Jak to konzervujete ? Tepelně, nebo křenem ?

0/0
14.9.2014 11:55

M55i21l18a80n 82V82o82s61t14r79ý 6809536834954

Většina se spotřebuje dost rychle tudíž konzervace není potřeba a zbytek se konzervuje tepelně, tak vydrží (vyzkoušeno) i dva roky...

+1/0
14.9.2014 12:05

P36a28v63e77l 79S80ý98k85o86r22a 7687822457871

Nejlepší je čerstvý. Tepelně zničíte enzymy, a asi i fytochemikálie. 5 minut vaření 10 % vitamínu C.

Nebylo by lepší, jablka uskladnit a lisovat každé ráno ? Absolutně čerstvé ?

0/0
14.9.2014 12:10

M82i22l69a93n 74V58o88s14t80r43ý 6549726114474

Asi jste nikdy nelisoval... ;-) ono to jednak chvilku zabere a hlavně to je i docela slušný tělocvik... ;-) ano jde si koupit automatický mlýnek místo točení klikou, jde koupit automatický lis... ale proč když vše zvládáme u mechanických? Je to fyzicky náročnější, ale zase má z toho potom člověk lepší pocit... kromě toho my při namoštování 150 litrů zavaříme tak 20-30 litrů takže naprostou většinu konzumujeme bez tepelného zpracování... ;-)

0/0
14.9.2014 12:27

O39l26d15ř28i70c43h 62B77í85l38ý 7608525674686

já nevím, ale na dobrej avokádo toast, humus atd bych si klidně zašel a než si dal pivo ( pivo občas piju a chutná mi ), vodu tak dobrej smoothie, nebo jinej nápoj....já s tím problém nemám...

Nikomu to nenutím, ale chce to trochu si posunout rozhled, ono když 30-40-50 let slýcháte z bedny a dalších pitomostí pořád tu pohádku o tom co je nejlepší, tak se není co divit, že přírodě člověk moc šancí nedá :D

Vegetarián ani vitarián nejsem.

+2/0
14.9.2014 11:57

J33i95ř21í 98H46o94r77á91k 6204854773346

Já jsem nemocný byl. Za posledních 50 let dvakrát po týdnu. K tomu jednou 3 týdny. To jsem si přivezl nějakou infekci z cest. A jím normálně.

+5/0
14.9.2014 11:09
Foto

R17i32c47h29a33r16d 78P60o56l69á16š49e22k 9124353150359

R^R^, mám to podobně, jenom to není těch 50 let, ale asi tak posledních 15-20.

+1/0
14.9.2014 11:35

M40i42l32a90n 29V79o84s31t54r35ý 6169686474164

Je nás víc... ;-)

0/0
14.9.2014 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.