Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J81i33ř97í 22E18u53l85e14r 5398449596156

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0/0
18.2.2015 19:17

J79a85r52d97a 55B37r33a71b39e23n89e42c 1610474249446

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

+1/−3
17.2.2015 11:12

J70a80r65o42m61í28r 39N28a74v37a19r90a 7420399356953

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

+1/0
17.2.2015 12:35

J29a37r40d18a 76B27r79a50b81e68n97e90c 1890464749936

víte jakou odpověď mám pro vás já? No byl to jen fór pane Navaro, vy jediný jste to nepoznal.

+2/0
17.2.2015 18:25

J18a24r32o72m12í97r 85N50a66v77a70r46a 7460909426133

Možná to nepoznali i ti další dva, kteří vám dali dva mínusy ;)

0/0
18.2.2015 12:41

J27i70ř15í 31E39u46l27e90r 5408839726636

Jeden - je určitě od pana Navary, takže kromě něho už jen jeden další.

0/0
18.2.2015 19:14

P37a48v81e10l 42M10a75r19e65š 2333978421861

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

+2/−1
16.2.2015 21:08

P72a40v16e80l 42O59d49r65a80z30i84l 6244459567900

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0/0
17.2.2015 8:18
Foto

R33o91s88t39i44s58l11a83v 76S37t46r70ž80í76n79e28k 2371281581982

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

+1/0
16.2.2015 17:17

P39a45v57e80l 43O17d81r17a62z67i64l 6844189517270

Tak to je fajnR^.

0/0
17.2.2015 8:18

J75i93ř63í 83E84u87l62e78r 5448709776726

S tou starou kávou máš stržínku pravdu. Jenže než ji zkonzumuji, tak i ta nejlepší - byť dobře skladovaná (v rámci možností) - zparchantí, kdežto kapsle vydrží. Aspoň s Baristou nebo Buondi nemám v tomto ohledu problémy. 314

0/0
18.2.2015 19:12

J84i61ř91í 66E65u45l26e54r 5748209556316

A že jsem tě Stržínku rozesmál, mě opravdu těší.

0/0
18.2.2015 19:15

J61i51ř48í 26E22u51l37e28r 5628109846636

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

+1/−8
16.2.2015 13:06

J53i42ř69í 46E60u11l86e12r 5708319306256

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0/0
16.2.2015 13:15

J94i12ř28í 67E62u75l17e30r 5718129426456

A ještě - podobně jako mě vždy rozesmějí rádobyodborné rozbory chuti a vůní vín prováděné "na slovo vzatými odborníky", obdobně se usmívám i při odborném hodnocení káv, kdy mistr uvede nejméně 10 ingrediencí, které tam cítí. Je to fakt legrace. 314

0/−2
16.2.2015 13:17

J71a49n 36C16h51o24b71o10t 5963478339947

Proč vás to tak rozesmívá? Neláká vás spíš zkusit tam ty jemné nuance vysledovat také?

+1/0
16.2.2015 14:40

J98i65ř53í 87E17u83l10e40r 5358529246936

Dělal jsem, co jsem mohl, snažil jsem se, chuť mám docela dobře vyvinutou, ale na baristy, someliéry a některé rádobyznalce prostě nemám. Tak se nedivte, že se na jejich hodnocení dívám s dávkou nedůvěry. 314

0/0
18.2.2015 19:05

J82a73r52d55a 79B23r61a21b96e97n95e33c 1930444879976

no ale pro snoba je to nezbytný vergl

0/0
17.2.2015 11:07

J31i32ř76í 70E16u28l12e19r 5868989456706

No právě.

0/0
18.2.2015 19:05

J70i16n91d57r55i53c42h 98K67o91l86a45r 7350360965123

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny :D

+5/0
16.2.2015 13:42

J41i58n53d29r85i78c17h 58K80o17l74a80r 7630640565433

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny ;-D

0/0
16.2.2015 13:45

J51i89n15d14r50i50c79h 61K44o29l15a43r 7860500445193

Idnes - opravte si to - at delam, co delam, tak k panu Eulerovi proste prispevek nepridam.

0/0
16.2.2015 13:45

J25i69n60d43r79i58c91h 63K56o21l50a79r 7710780445213

Tak to ja mam doma obyc levnou pakovku a obyc mlynek a kdyz pouziju dobry cerstvy kafe, tak se tomu zadna kapsle nevyrovna. A priprava je taky velmi jednoducha a rychla.

+2/0
16.2.2015 13:39

J57i45ř55í 30E32u55l61e61r 5968199986796

No jo, vždyť jsem taky psal, že ten můj Catler je nic moc.

0/0
18.2.2015 19:07

P44a30v17e46l 96O58d20r12a30z75i84l 6584369577920

Máte naprostou pravdu. Guláš z konzervy je taky lepší, než čerstvý steak.

0/0
17.2.2015 8:20

E10v70a 17H82a98s17n57í97k40o30v22á 1634631186634

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0/0
16.2.2015 13:06
Foto

M33a79r77t56i42n 49F74a52l30t61ý75n 9231446724858

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

+3/−19
16.2.2015 12:48

J29i71n38d55r90i53c23h 19K90o32l45a88r 7850330435943

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

+14/−1
16.2.2015 13:04

M11a48r96t95i16n 11K93a18r28á56s49e55k 9168843728838

Co ma french press s turkem? French press je v zasade filtrovana kava kterou doporucuje, mate to nejake pomotane...

+1/0
16.2.2015 13:13

J22i21n58d82r17i72c64h 49K23o88l55a21r 7520620505193

tak filtrovana - to kafe se louhuje jen v dobe filtrovani ... turek ma s french pressem spolecne to, ze logr zalije varici z konve a louhuje se celou dobu, jen tam pak je sito, ktery vam tam ten logr nepusti .. takze bych rekl, ze to je neco mezi turkem a filtrovanou. Ale to je jen detail. Pan si chtel holt postezovat :)

0/−1
16.2.2015 13:18

M35a59r37t26i48n 65K83a34r62á20s98e50k 9968173338288

French press se zalije, chvilku pocka a pak se "zcedi sitkem" a  slije ..... efektivne se ta kava louhuje priblizne stejne dlouho jako u vsech jinych typu filtrovani...

+4/0
16.2.2015 13:19

J47i33n77d37r49i35c31h 46K97o82l17a60r 7890500555763

Samozrejme, ale jsou lidi, co to v tom louhuji porad a jen si odlivaji do hrnicku .. pak uz je to proste turek bez logru. Ale urcite s Vami nepolemizuju, jen rikam, ze french press je neco mezi filtrovanou a ceskym turkem. Zalezi na kazdem, jak jej pouzije :)

+1/0
16.2.2015 13:47

M46a24r94t78i68n 33K28a38r85á94s72e18k 9328663428888

Jo tak to me nenapadlo ze to nekdo dela takhle kouzelne - pak je to samozrejme v podstate turek bez logru....

+2/0
16.2.2015 14:04

P69a17v87e74l 34O10d83r13a23z38i43l 6414159927830

... aneb jak ze sebe udělat Brouka Pytlíka, že, pane Faltýne. Stává se vám to často?

0/0
17.2.2015 8:21

J17a43r61o35m11í37r 64N94a29v93a90r42a 7760279986783

Pan autor článku asi nikdy nepil kvalitní kávu, že tu poučuje jak Komenský před tabulí. Zmaštěný není určitě rozhovor, ale spíše příspěvek, který se chce tvářit inteligentně, přínosně a věcně, i když věcný absolutně není a o dalších přínosech mluvit není potřeba.

Příspěvek je dlouhý, o rovinách ani není potřeba se zmiňovat. Očividně se jedná o maloměstkého čecháčka, který přece nemá problém s Moravou a Brnem a proto se k nim nebude nikdy škaredě vyjadřovat, i když to dělá v polovině případů. ;-)

Použití ekoterorismu je trošku přitažené za vlasy.. Co se týče cibetek...tak je málo pravděpodobné, že by jich bylo takové množství ve volné přírodě a "produkovaly" tolik kávy, kolik jich je na trhu. Jediné logické vysvětlení je, že existují farmy, kde tyto cibetky žijí a jsou krmeny kávovými zrny... A nepředpokládám, že by tam žily v párech s kabelovkou a rádiem v klecích 20x20 metrů..

Kamarádi z Brna budou jistě rádi, že s Vámi na speciální kávy chodit nebudou muset, určitě by si to s někým takovým nevychutnali.

Děkuji,

pan Chytrolín.

+1/0
17.2.2015 12:47

M65a92r46k52é12t75a 31V75e62n21c81l50ů 2355907220447

To je objev, ten french press, že? Hned má člověk pocit, že může takhle trapně poučovat. A to počkejte, co s Vaším egem udělá, až zjistíte, jak se používá bialetka!

A moc Vás prosím, nejezděte za kamarády do Brna, nic pěkného by Vás tam nečekalo. Možná by Vám na Moravě chtěli ukázat i plno dalších věcí.

0/0
19.2.2015 10:10

J12i87ř38í 56E95u64l15e34r 5748879926836

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0/−2
16.2.2015 11:54

P91e32t66r 13Š43k72o50d94a 5617890174850

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

+2/0
16.2.2015 12:21

T66o97m24á29š 85K39o13c16i58a87n 9534479697136

Však na jedné fotce je vidět Mitte. Takže tam si na to můžete zajít. Je to v Brně pod špalíčkem...

0/0
16.2.2015 12:56

J23a59n 67C70h64o19b91o38t 5533958179477

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

+1/−1
16.2.2015 11:51

J77a84n 95C60h54o94b12o71t 5573808459287

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0/0
16.2.2015 14:39

M93a71r80t43i94n 47S83k95á10l30a 8224817338958

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

+6/−2
16.2.2015 11:50

J80a25n 56C23h11o17b80o18t 5543168559147

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

+1/0
16.2.2015 11:52

M92i51l75a21n 31K77l41o72u98č83e75k 3950905688107

Řeknete že chcete americano, tomu by měli rozumět.

+5/0
16.2.2015 11:59

J16a27n 64C12h72o63b72o78t 5553588569737

Americano je pořád ještě velikost zhruba plného většího hrnku na espresso...možná 80ml? Rozhodně žádné stovky ml...každé české "espresso" z benzínky vě větší, než americano.

0/0
16.2.2015 14:34

J63i19n49d65r35i38c12h 94K18o83l78a52r 7790180335223

Tak holt takovy barista nebude mit od vas kseft. To je jednoduchy. Zakaznik nosi penize a i tenhle barista z clanku bere filtrovanou kavu jako dobrou variantu, takze ten by vam asi velkej hrnek udelal.

0/0
16.2.2015 13:07

M15a28r64t53i11n 10K63a52r51á42s90e41k 9238953268648

No v kavarnach kam chodim ja maji bezne ve velikosti 0,3 i vice na vyber docela dost (zpravila Latte macchiatto - espresso s honde mlekem, americano - espresso naredene horkou vodou, nebo filtr)

0/0
16.2.2015 13:18

P56a23v31e33l 43M58a46r92e94š 2593258371741

To je CaféAmericano, ne? mně ji teda nabídnout, ale musíte si o ní říct. Pokud chcete jem espresso, dostanete ten minihrníček

0/0
16.2.2015 21:14

P84e93t49r 51S67c60h89ö14n 7543726102663

Rozumný mladík. Jeho povídání o kávě a řemesle baristy se dalo číst. Za mě palec nahoru.

+6/0
16.2.2015 11:48

J96a32n 43C96h88l98u91b28n31a 9385580842880

Sladká káva? Budu za neandrtálce, ale s tím jsem se ještě nesetkal:) Nemusím mít kafe denně, takže nejsem odborník, ale i v lepší kavárně jsem měl kávu buď hořkou nebo trochu kyselou. Babo raď:)

0/0
16.2.2015 11:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.