Diskuse k článku

Hrozně nás baví si s vínem a u vína hrát, říká držitel Vinařství roku

Téměř šest set hektarů vinic je jejich rodinným zlatem. Podnik Chateau Valtice, který vede rodina Šťastných, je největším pěstitelem révy u nás. A nově i držitelem titulu Vinařství roku 2014. „Základ úspěchu každého vinaře začíná ve vinohradě,“ tvrdí ředitel firmy David Šťastný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J21o26s98e22f 85B16a96l50o39u84n 4350276805601

Hlavne by se bud mela.zrusit dan na.pivo a nebo zavést stejna na vino.

0/0
13.4.2015 6:27

M40a21r89t20i89n 16B32r16u61h39a 6260578612983

S láskou a péčí ;-D .. a proto dopustí, aby se jejich vína prodávala v Globusu, Tescu a jiných podobných halách, kde je 20 st. a halogeny tam 24h pálí na ty láhve Rv

Osobně je mi tato značka sympatická, ale poslední víno, které bylo pro mne opravdu výborné byl Müller Thurgau 2010, výběr z hroznů, trať Dunajovický kopec. Od té doby několik pokusů a nic moc. Poslední dobou dobrá vína - Šilinek, Zlomek&Vávra nebo Krška.

+2/−1
13.4.2015 1:32

P54a93v93e19l 76O79d11r21a75z12i81l 6824479567360

Jaké halogeny?

0/0
13.4.2015 12:01

M90a17r12t24i70n 51B49r50u27h33a 6490498882193

Halogeny, výbojky, světla, žárovky .. nazvěte si to jak chcete.

+1/0
14.4.2015 8:41

P47a81v68e58l 45O50d84r89a40z17i13l 6804389107240

No, a co jako? Si myslíte, že těch pár dnů, co se to v regále ohřeje, s tím něco udělá? To jsou vína na konzumaci, ne do archivu.

0/0
14.4.2015 12:57

M18i17l33o83s 59V34a47l19y 8546472387122

8-o Zajimalo by me, jestli delate cervene vino PORTO. Pred vice jak 100 lety zacali produkovat toto 19-20 % alkoholu Portugalci. DNES stejne hodnotne PORTO vyrabeji v USA ve state Washington. Jak je to u vas na Morave? _____________________________________________________________________ Ma zkusenost pred spankem 1.5 - 2 dcl cerveneho a nemusim na toaletu. Ani doktori do dnesniho dne nevedi, co vino obsahuje, ze ma krome mnoheho jeste tuto prednost… Z  :-P  CND zdravi  ~mv~

+1/0
12.4.2015 23:04

T53o91m52á39š 61Š31a65p63o98v23a87l21o85v 2164264719161

Portské se díky ochranné známce smí vyrábět právě pouze v Portugalsku.

U nás se podobná vína vyrábí s označením fortifikovaná, v ČR jsou 3 významnější výrobci, můj favorit je Vinařství Košulič v Hustopečích, můžu doporučit.

+1/0
13.4.2015 5:15

M70i21l49o12s 25V41a25l14y 8586232437592

Tome, nemas pravdu. Ja bydlim v CND a prave ve state Wa to vyrabeji. Od portugalskeho k nerozeznani.... proto i ta cena je stejna. US $14 - 17.00 za sedmicku.

0/0
13.4.2015 5:56

P14a96v21e81l 45V86i24n59a50ř 4761787585546

No pravdu mate vicemene oba. "Fortified wines" nejsou zase tak znacenim chranena. At uz Port nebo treba Sherry. Jde spise o zpusob vyroby. Ten musi byt dodrzen. Mimochodem jestli jste milovnik vin a vozi vam do Canady vina z Washingtonu, zkuste Çhateau St. Michelle.

0/0
13.4.2015 10:16

P18a20v94e48l 48V41i92n82a40ř 4711417425136

Jeste dotaz. To z Washingtonu je tawny nebo ruby?

0/0
13.4.2015 10:19

P88a37v97e45l 26V16i49n64a63ř 4831237735336

Pane Sapalov. Port vyrabi i na Zelande. Chraneny jsou samozrejme znacky, nikoliv vsak oznaceni port. Kazdopadne dekuji za tip a pri pristi navsteve CR vase doporucene vinarstvi vyzkousim. Priznam se, ze jsem nevedel, ze se v CR vyrabi fortified. Mimochodem rad otestuji i jina dobra vina. Zejmena Veltlin jestli mate tip.

0/0
13.4.2015 10:27

J79i83ř90í 16Č29e44r70m53á69k 4338141189200

Pravidelne jezdim na Moravu za vinem a mam to tam rad, kazdy rok zajdu do Salonu vin, ale cim dal casteji ze zvedavosti, nez ze bych si pochutnal... nevim, ale moravsky styl, kdy si kazdy hraje s kvasinkami a umi udelat sauvignon na sto zpusobu, vytvari navonene bananove chardonnay a na peti hektarech pestuje 20 odrud bilich a 8 cervenych a nemit jasno, jaka mi tam jde nejlip (porovnej treba s Rakouskem, Porynim, natoz Burgundskem). A to s tim nedostatkem slunicka pro cervene (treba pinoty) take neni pravda - srovnej opet s Burgundskem. Moravske vino jako charakteristika vina vlastne neexistuje. To potvrzuje I rozhovor, zase se zavadi nejaka nova odruda. Je to skoda.

+4/−1
12.4.2015 22:12

P74a12v65e31l 66O49d50r12a82z35i32l 6524409617510

To je marketing. Trh to chce, tak to dostane. Nemám ale dojem, že by se tím vytrácela klasika.

0/0
13.4.2015 12:01

M14a52t56ě21j 35C73h17l22á97d 3497646215971

Ocenění na úrovni Týtý a Českého slavíka ... Jsou jiná, lepší a nepotřebují k tomu nějakou cenu ani článek na Idnes.

+2/−5
12.4.2015 21:40

Ř42e45h66o73ř 41V17l95a74s61á96k 2624564341826

Ten "světový" název Chateau je ovšem značně úsměvný.

+5/−3
12.4.2015 21:27

P77a10v65e83l 76V13i18n11a65ř 4791577965836

Tak snad jen jednu poznamku. Na morave se opravdu daji udelat spickova vina, ale pouze bile. S tim souhlasim. Cervene delaji solidni, ale rozhodne ne spickove. To ale neni jejich chybou, na to proste nemaj dost slunicka.

+6/0
12.4.2015 21:08

T10o94m52á32š 26Š83a39p14o50v89a64l77o98v 2534554389891

Nesouhlasil bych, myslím, že sluníčka je pro špičková vína dost, ale nenechávají je dost dlouho uležet a vyzrát. Prodávat loňské červené je brzo. :-)

+1/0
13.4.2015 5:17

P59a58v78e49l 33O44d96r83a80z44i93l 6334439117930

To je oblíbený mýtus pražského enologa, ktreý se právě odpoutal od Hornického kahanu ;-)

0/0
13.4.2015 11:59

J82o20s21e74f66f 53M39u39s49i53l 7729595756290

Zrovna před chvílích ve zprávách říkali, že lidi vyvážej žumpy na vinohrady, aby nemuseli platit fekál. Takže dobré chutnání při pravém domácím vínečku s kyselinkou :-P

0/−18
12.4.2015 20:24

P97a14v63e55l 36O89d96r47a15z59i70l 6184359427130

Kupodivu i vinohrad se musí hnojit. Překvapení, vééď.

+1/0
13.4.2015 12:10

P94a19v27e55l 63S83ý25k43o43r63a 7337152297491

To barikové, nic moc. Znám lidi, co to na přehlídce, koštu, lili do kanálu.

Asi se jim nelíbilo. Já raději Tramín. Nebo Mopr. V

+1/−8
12.4.2015 18:32

M10i79l70a47n 18B61a45r89á68k 8874733145858

Mopr, to ano - moravský muškát, pohodička. Pro silnější nátury rýnský ryzlink. Nebarikované.

+2/0
12.4.2015 19:08

J71i16r24i 94F45i13n95k 6467579637428

To že Vám to nechutnalo přece neznamená že je špatné! Kdo preferuje bílé (nebo dokonce pije jen bílé), ten se na červené jen tak nepředělá, a zvlášť ne na barrique. To je jako by k Vám přišel domů turista z Nigerie (například) a na Vaši svíčkovou Vám řekl "nic moc" a lil to do kanálu - chutě se prostě tvoří podle toho odkud pocházíte a co často jíte.

A vybírat vína podle odrůd je trochu naivní - já pil třeba i docela nezajímavé tramíny a mopry. A jiné zas stály za to.

+15/0
12.4.2015 19:18

R29u64d24o88l30f 21P72e65k90á28r64e59k 9892461879343

Když máte hubu na košťály (viz níže), takBarrique nedoceníte...:-P

+2/0
12.4.2015 20:18

L50u58b28o57m67í88r 79S39a71z37e48č37e69k 7259528625313

Ty jsi dobrej rozuma! Tramín nebo Mopr, čili když to bude jedno z těch dvou tak to je jistota kvality?

+1/0
12.4.2015 20:43

T16o14m87á95š 31Š11a48p75o10v47a93l52o50v 2644144979251

Omlouvá vás fakt, že se v tom očividně nevyznáte. Víte, že můžete mít barikový Tramín? Co pak? :-D

+1/0
13.4.2015 5:18

P71a94v98e45l 83S60ý74k43o58r57a 7827342387311

sedmička je moc. 2 dcl bych bral. Ále, raději jdu lisovat mrkev. V

+1/−9
12.4.2015 18:30

M13i22c95h68a39l 82F45r54e37i27s 3183904881429

sedmička vína denně? 8-o

0/−3
12.4.2015 18:11
Foto

P45a28t85r82i32c71k 10B79l66a32h70o 3297375300869

Sedmicku mel i Rath v krabici a dokonce od vina no jak dopadl :D ;-D Vinar se z nej asi nestane :-P

+12/0
12.4.2015 18:26

F89r92a75n19t71i49š37e67k 45L67u42f36t 5507709274756

Vinař ne, ale alespoň viník

+3/0
12.4.2015 22:48



Najdete na iDNES.cz