Diskuze

Při degustaci se káva srká a plive. Jen tak ji vychutnáte, říká znalec

Skupinka asi dvaceti lidí postává v brněnské Adam Gallery kolem stolu a posrkává kávu ze speciálních misek. Jsem na cuppingu. Tedy klasické degustaci kávy, která se používá po celém světě. „Je to jediná možnost, jak objektivně hodnotit kvalitu kávy,“ vysvětluje mi na Trzích kávy Jaroslav Tuček, majitel pražírny Doubleshot.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J80a12n 21M49e91r75t39a

3. 10. 2015 23:13

Já se divím, že se nepoužívá žádná metoda, při které by káva byla bez sedliny. I když při tom množství je asi nejjednodušší kávu prostě zalít (jen je potřeba si ohlídat teplotu vody). A pak si hlídat, kdy ji ochutnat, aby některá nebyla zalitá déle.

Každopádně jsem teď objevil přípravu v moka konvičce. Myslel jsem si, že tak silná káva pro mě nebude, ale když jde příprava dobře a není příliš dlouhá extrakce, tak je při vhodné kávě výsledek velmi přijemný. Miluji to koncentrované aroma. Jen škoda, že nesnesu takhle všechny kávy, spíše jen praženější, s menší kyselostí.

To mě přivádí na myšlenku, nakolik je taková unifikovaná degustace vypovídající. Vypovídá dobře o tom, která káva jak chutná při daném jednotném způsobu přípravy, ten ale nemusí být nejvhodnější pro každou kávu. I když zkušenější degustátoři asi dokáží poměrně dobře odhadnout z takové degustace, jak bude káva chutnat při různých způsobech přípravy.

0 0
možnosti

Dobrý den, Jane,

jak jsem psal níže, pokud Vás zajímá výběrová káva, doporučuji službu http://www.coffeetohome.cz, která Vám formou předplatného každý měsíc doveze domů 3 úplně jiné druhy výběrové kávy pražené v těch nejlepších českých pražírnách. Můžete tak ochutnávat a učit se chutě rozpoznávat. Když se Vám něco zalíbí více, není problém dokoupit libovolné množství. 

Všechno je to káva dělaná především na alternativní přípravu jako je Moka konvička nebo různé druhy filtrované kávy. Na všechny druhy přípravy tam nejdete návody a na blogu různé tipy a zajímavosti.  :-)

0 0
možnosti

Káva mne zajímá a také mi chutná. Zajímají mne i články o ní, tak jsem si tenhle pro poučení přečetl. Poučení se nedostavilo, dostavil se však trapný dojem z dětinsky napsaného článku s trapně použitou přímou řečí účastníků, gramatickými chybami a nekonzistencí terminologie (viz acidický X kyselejší).

Rozhodně to není článek, který by mne zvedl ze židle, abych Adam Gallery navštívil.

0 0
možnosti

Dobrý den, Viktore, 

pokud Vás výběrová káva zajímá, Adam Gallery jste určitě navštívit měl, byla tam spousta inspirace a zajímavých informací pro kávomilce každé úrovně odbornosti.

Pokud rád ochutnáváte výběrovou kávu a učíte se objevovat nové a nové chutě, můžu Vám doporučit službu http://www.coffeetohome.cz, která formou předplatného zasílá každý měsíc tři úplně jiné degustační kávy z nejlepších českých pražíren.

0 0
možnosti

"já jen, jestli by někdo z přítomných neměl chuť na opravdu dobrou brazilskou kávu?"

3 0
možnosti

Kristepane, už ať je tahle móda za nama! Pingl se dnes menuje barista, kafe není to, co člověk potřebuje na otevření očí a vyprázdnění konečníku, ale jakýsi vzácný nápoj. Ale ať ti baristi dělajó co chcó, obrázečky na kapučínu vyrobeném z čerstvě praženéch a namletéch zrníček vyvyžovanéch zlatem - nic nezmění na tom, že kafe smrdí jak pokládka asfaltu. Když se tím chce člověk nakopnout, má to vedlejší účinky jak strychnin, hercna buší, pot teče z podpaží až ke kolenům, ruce se třesu jak v deliriu tremens...

A oni to slaví! Fuj! :-P

1 2
možnosti

Ono vás něco nutí odložit půllitr, vylézt z putyky a začít koštova kafé?

0 0
možnosti

J74i77ř20í 34E81u51l40e19r

3. 10. 2015 11:12

Vždy mě rozesmávalo, když jsem četl "odborná" hodnocení např. vína, piva, kávy, čaje, doutníků a dýmkového tabáku. Je až neskutečné, kolik vůní a chutí ti "odborníci" pokaždé našli. Od máty přes rybíz a pomeranče až po smradlavé fusakle. Asi jsem nepovedený lidský exemplář, ale nikdy jsem uváděné ingredience v požívaných potravinách či pochutinách neobjevil. Samozřejmě že trpkost, sladkost, kyselost, svíravost apod. našinec většinou pozná, ale těch dalších třicet příchutí a vůní tedy sotva. A myslím, že ani ti "odborníci" ne. Ovšem je přímo povinností degustátorů, ať už profesionálů či amatérů, uvést jich co nejvíc. Podle toho se zřejmě posoudí jejich erudovanost;-D. 314

1 1
možnosti

Tak to máte výhodu - ušetříte. Můžete kupovat to nejlacinější ze spodních regálů supermarketů a o nic nepřijdete;-)

0 0
možnosti

Tak toto robí iba spodina z obce degustátorov. Skutočný odborník - degustátor si ešte hlasito odgrgne a upustí do gatí nad zapálenou sviečkou, že, pán Vok? ;-).

0 0
možnosti

J22a64k33u47b 98R98o13u24s

2. 10. 2015 23:37

Dělám to tak roky se vším jídlem a pitím R^

0 0
možnosti

J24a17n 24S88t85a21r46ý

2. 10. 2015 21:39

Obrodí mám z celého roku nejraději...

5 0
možnosti
Foto

A10l98e78š 50K26a16b88e65l38a

2. 10. 2015 21:20

A nejdůležitější je se u degustace znalecky tvářit. ;-)

1 0
možnosti

Kávoví fašisti! Piccolo na vás ;-D

1 0
možnosti