- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vážení, moravská vína měla svoji reputaci již za první republiky a i dříve. Nebýt komunistického znárodnění a tím zglajchšaltování kvality výnosů réb, bychom byli již dnes v prvních řadách světových vín.
Tak je dobře, že se o tom mluví. Ale já si koupím jen víno co mi chutná, nějaká medaile je mi ukradená
Říkám to už několik let, že ČR má světová bílá vína.Když to zmíním v cizině, řada lidí doslova čučí, že tu máme skvělé vinaře. Ti kteří vyzkouší, musí uznat... Kam se hrabe Itálie, Francie či Španělsko... Konkurence je tak Švýcarsko, to je ale cenově někde jinde
Moravsti vinari, moravske vina!!! Medialni soudruzi masazuji dnes a denne. Ale nevadi....
Letosni Moravsky den v Lemont, IL bude vyhradne nabizet moravske bile a cervene vina z Lechovic a take ceske pivo z Budvaru.
To asi budou muset začít používat nějaké ozdobné lahve, jinak ty patoky nikdo nekoupí. A těch pár litrů opravdu kvalitního vína, nepokryje ani náš trh. Jinak je známo, že moravské, templářské se vyrábí z moldavských hroznů.
Ono je to asi stejné jako všude. I na Moravě se občas objeví špičková vína, ale i tam se produkuje humus, který by vinař do huby nevzal. Zvlášť velké vinařské firmy. Je to prostě o tom, že může být výborné víno z Moravy, ale i třeba z Německa a může být patok z Francie, Španělska nebo Kalifornie. Není to ani tak o oblasti, ale o tom konkretním víně.
Na MOravě jsou dnes i exkluzivní červená vína, která se směle mohou rovnat podstatně dražším burgundským... Konkrétně bych komukoli moc rád doporučil jakékoli Pinot Noir od Stapleton & Springr... Já ve vínech žádný velký patriot nejsem, ale toto je exkluzivní... Mínusem jsou ceny kolem 500 za lahev, ale stojí to za to... A asi nejoblíbenější bíle je Chardonnay Grand Reserva od Pialek & Jäger. Mám rád mohutná bariková bílá, kterých na MOravě tolik není... A toto je výborné... Nebo cuveé Velké Bílé Dobré z Nového Šaldorfu... rovněž si člověk trochu připlatí, ale výsledek je famózní...
Co se vína týká mluvíte mi z duše. Je fakt, že za kvalitu si člověk připlatí, ale dají se opravdu sehnat skvosty. Na Moravě je také hodně důležitý ročník, protože některé roky jsou skvělé a jiné slabší, hodně tady záleží na tom jak vyjde počasí. Španělé, Francouzi a jižané obecně takový problém nemívají.
To by se na Moravě s tím msueli taky radikálně zlepšit služby a přístup některých rádoby podnikatelů...hlavně ubytování a dopravní infrastruktura je katastrofální...o cyklostezkáh ani nemluvit...
Jak kde. Byl jsme teď v Garni hotelu v Mikulově a není si nač stěžovat... I velmi zajímavá restaurace TV kuchaře Ihnačáka tamtéž, rovněž fajn...
Hmm, Valtický veltlínek, ten mám hodně rád.