Diskuze

Superskleník nebude potřebovat půdu, čmeláky bude v opylování řídit wi-fi

Mimořádná zeleninová laboratoř budoucnosti brzy vyroste ve Velkých Němčicích na Břeclavsku. V obřím skleníku se díky moderním technologiím bude sklízet devět měsíců v roce. Rajčata tu porostou bez slunce i hlíny, dobu opylování určí čmelákům počítač.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

P28e84t50r 58R11i13h12a96k

15. 3. 2017 11:06

Jih Slovenska? A rajčata Novaky jsou co? Spalovani dulniho plynu v kogeneračních jednotkách a vystupnim teplem se ohrivaji skleniky. Aspon nemusi palit zbytecne plyn. Pripomina mi to tak akorát holandske skleniky papir vytapene plynem. takze kde je pak ta ekologie?

0 0
možnosti

P33a35v40e75l 13Ž83á75k

15. 3. 2017 10:46

Jj, sterilní prostředí včetně chuti :-(

0 1
možnosti
PM

P13a38v76e34l 17M88r14l41í14k

15. 3. 2017 10:36

Proboha, kam jsme se to dostali? Člověk se musí neustále "zlepšovat" milióny let vývoje a adaptací rostlin a zvířat. Už nevím, co by se muselo stát, aby takové úchylné pěstování rostlin i zvířat přestalo používat. Kuře nám vyrostě za měsíc, nikdy neuvidí ani slunce, neucítí čerstvý vzduch a neucítí trávu či matku zem. Rostliny nepotřebují půdu ani slunce, rozmnožovat se bude pomocí WI-FI Takový směr nemůže skončit dobře. :-(

1 1
možnosti
Foto

No počkejte až jim to konkurence hekne a skleník bude plný nasr.ných čmeláků. V minulém století (dle dětí v pravěku) jedl člověk co zrovna bylo k jídlu v dané době a na daném místě. Dnes chceme jahody v lednu jak v pohádce o dvanácti měsíčcích a bezmezně důvěřujeme v techniku a průmysl verze X.XX. Celé je to pořád složitější takže při nějakém větším blackoutu se půjdeme pást nebo se sníme navzájem.

0 0
možnosti

T49o92m35á75š 64Š31v11e57c

15. 3. 2017 10:27

Mě by hlavně zajímalo jestli to budou rajčata nebo něco na způsob těch červených šišoidů bez chuti a bez zápachu. A myslím to vážně. Pokud se takto bude pěstovat dobrá zelenina, tak jsem všemi deseti pro. Pokud je to jenom způsob jak vyrábět ještě hnusnější napodobeniny zeleniny, tak to už radši ať to dělají z plastů.

2 0
možnosti
AK

Chuťově se to s dovozem nedá srovnávat... O 100% lepší než dovoz. Ochutnejte a pak suďte.

1 0
možnosti
KV

Současný vývoj popírá veškerý rozum - lidstva na planetě přibývá a přírody tím pádem ubývá (ke všemu se to dokonce ještě zhoršuje díky technickému "pokroku"). Už dávno jsme porušili rovnováhu. Teď už za to budeme jen těžce platit... (nemyslím jen penězi, ale ztrátou zdraví, radosti ze života a mnohými dalšími omezeními) :-(

0 0
možnosti
JZ

A chuť i vůni na které se podílí půda i slunce doženeme potom chemií ve výrobcích, do kterých se tyto rajčata zpracují.

0 0
možnosti

Chudák čmelák...:-)

0 0
možnosti
HB

Aha, rajčata porostou bez slucne a bez hlíny. A proto budou skleníky na poli. To dá přece rozum. Proč využít "znehodnocené" plochy, když to můžem fláknout na pole, kde mohlo růst něco přirozeně.

1 0
možnosti
PP

P62e26t93r 60P16e20t78r

15. 3. 2017 9:49

které znehodnocené plochy mají tak nízkou cenu, aby se vyplatilo jimi plýtvat na skleníky a zároveň jsou v tak dobrém stavu aby se to vyplatilo jako celek? Ona totiž likvidace továrny aby tam vyrostl skleník může vytlačit následné ceny rajčat na deseti či stonásobky toho, co teď stojí v obchodech.

0 1
možnosti
Foto

Hydroponii nás učila nezapomenutelná paní učitelka Sylvie Zitzmanová, jinak též krajská metodička "pozemků", už v 70. letech minulého století na ZDŠ Jih v Hradci Králové.

Používal jsem to i doma na pokojové rostliny, ale že bych z toho chtěl jíst plody, si jist nejsem.

1 0
možnosti