Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bez chemie a kocoviny. Na autentické víno si ale člověk musí zvyknout

Lahůdka, ze které druhý den nebolí hlava a může prospívat zdraví. Takovými vlastnostmi se vyznačuje autentické víno vyrobené bez chemických látek a moderních technologií. Vinaři-autentisté například sbírají hrozny ručně a své výrobky nepřislazují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J98i27ř91í 19S53e73d65l13á86č92e25k 9926416491899

A teď trochu provokace: Nejraději mám polosladká moldavská vína:-).

+2/0
31.7.2017 11:09

M29a98r21i17á72n 37H62r91i58v31ň25á66k 7878620120940

To jsem fakt nevěděl že jsem takový vinař specialista. 8-oTo se musím rodině pochlubit;-D.

0/0
31.7.2017 0:26

F70r66a21n30t91i77š23e65k 68S79v22o13b44o96d74a 8280749717270

Moravská vína jsou zpravidla předražené octovité patoky, které rozumný člověk do úst nevezme a nad kterými onanují maximálně místní "znalci". Dalším stupněm dekadence jsou ovšem vína z Čech... :-)

Na druhou stranu čest (statisticky nevýznamným) výjimkám a také práci moravských vinařů, kteří tomuto zoufalství obětují někdy celé své životy.

+1/−8
31.7.2017 0:12

M79i65c30h50a32l 46T35u42r87e38c16e76k 6503849966541

Ty jsi komik ;-D. A ze tak casto vyhravaji souteze v zahranici. Se jim to tam asi jeste nedoneslo, jake ze tu delame patoky.

+1/0
31.7.2017 0:34

F36r30a28n96t50i85š54e47k 91S25v58o56b61o55d96a 8900269447310

Jsem rád, že tu diskutují odborníci jako vy a rád se nechám poučit. Zkuste prosím kvantifikovat, kolik je to vaše "často".

Nápověda - třeba v poměru k rozsahu vinic, v poměru k počtu obyvatel nebo čemukoliv dalšímu inteligentnímu, co vás napadne.

Těším se.

0/0
1.8.2017 0:08

M39i49c25h87a83e66l 45L35i37e62b12e70n28b46e51r48g 2965564739769

Celkem dlouho jsem si to myslel taky. Nicmene jsem zjistil, ze i na Morave jsou vinari, kteri umi udelat dobre vino, ovsem blbe se shani. Bud ho maji pro sebe nebo na vyvoz....

+1/0
31.7.2017 0:47

F93r20a82n57t16i86š77e80k 41S41v24o60b16o62d66a 8140209427440

Souhlas, proto jsem psal "čest výjimkám". Shánět dobré víno z Moravy je jak ruleta (nebo kindervajíčko = nikdy nevíš, co je uvnitř).

Zajímavý je tento příběh jako sociologická sonda - jak moc si lžeme a jak moc si to nejsme ochotni přiznat...

0/0
1.8.2017 0:05

V40l15a59d27a 84M89u54s40i19l 9190176988443

Pane Svobodo, toto je hruba provokace..

Vina ze Znojma vyhrala zlate medaile na mezistat. vystavach

0/0
16.8.2017 18:01

T51o67m37á29š 66V67e80r95n88e63r 1935954487515

Blábol...

0/0
22.8.2017 5:26

M63a65r79t46i38n 64R21u43z70i44c91k96a 1672618566677

Autentista, dalsi nove marketingove slovo, za chvili tu bude autentisticke zemeselstvi a pestitelstvi misto ekologickeho...

To snad neni pravda...

+2/0
30.7.2017 23:31

A71l33e41š 78L18i48s34o47v47s51k60ý 9479518502652

Autentické víno je v podstatě totožné s měšním vínem, neboli mešní víno je chemicky ani jinak neupravované přirozené víno.

+1/0
30.7.2017 22:29

R31o46b48e89r73t 39K71u77b44í32č18e95k 6914378683103

Jedna věc tu nezazněla a myslím, že je důležitá. Slečnou z obrázku bych se rád nechal školit i o autenticitě vína!

+3/0
30.7.2017 21:12

L29u48c30i91e 69J63i68ř42í25k40o41v98á 4859143722913

Jsem alergická na siřičitany, takže jsem tato vína poptávala v několika vinotékách. Dívali se na mne jako na Majku z Gurunu..... A když už v jedné věděli, oč jde, prohlásili, že siřičitany mají nekvalitní normy a i v těchto vínech prostě být mohou....

+1/0
30.7.2017 21:04

M30i78c70h60a28l 70T82o38m98á55n95e55k 9107529416

maji pravdu, to vino proste ma mensi vydrz, zvlast pokud je sudove

0/0
30.7.2017 23:39

O19l77i51v40e98r 30N57e94u66m76a16n73n 3420966719

Takže Autentisté sedmého dne dostanou grant. Pěkné.

+8/−1
30.7.2017 18:52

R91u40d59o26l75f 23S66t18a80r57y 6658917918

Z clanku jsem dostal dojem, ze se nevi o cem se pise. Vino se nemusi filtrovat. Kvasinky se usadi v cas samy. Po 10 letech se vino nefiltruje ale dekantuje. Spickova vina se michaji. Jednak se michaji ruzne druhy a michaji se i vina z ruznych poloh. Je velky rozdil, jestli se vino vyrobi ve drevenych sudech, nebo cisternach z nerezocele (casto v Australii) Cukr se dodava do mostu, aby se dosahl optimalni obsah alkoholu, ne aby vino bylo sladke. To je i u nas problem, ve Francii nebo Italii se sladit nemusi. Zaverem bych rekl ze to zakalene vino, o kterem je rec je vlastne nedokvaseny burcak.

+10/−1
30.7.2017 18:41

H24o66n22z42a 72P97u31p30á44k 1737730703719

pane, vy jisto jistě nebudete vinař... říct, že zakalené víno je nedokvašený burčák může jen absolutní neznalec... mimochodem o deseti letech není v článku ani slovo...8-o

0/0
30.7.2017 21:40

D82a13l82i22b96o49r 40M36o63r65a95v82a75n28s52k69ý 5693812420389

Každý trochu věci znalý konzument vína ví, že kvalita vína je dána především: odrůdou/dami, vinařskou oblastí, lokalitou vinice, klimatem v daném roce a vinařem, (resp. jeho technologií zpracování). Až někde v padesáté páté řadě může záležet na tom, zda je víno "autentické" nebo ne. Je evidentní, že autorka článku neví o nutných podmínkách toho, aby člověk nepil patoky, vůbec, ale vůbec nic......

+6/−2
30.7.2017 18:19

H80o98n63z72a 11P44u74p51á56k 1657840553139

máte to pěkně naučené, ale očividně jen přebíráte to, co jste někde vyčetl... mimochodem jestli si chcete dělat z těla dobrovolně skládku mědi, je to vaše volba

0/−1
30.7.2017 21:41

D40a62l35i67b60o26r 60M65o60r11a26v58a95n79s78k60ý 5733902410429

Nic z toho, co "mám naučené", jsem zde neprezentoval. Jsem pravidelný mírný konzument moravských a italských bílých resp. italských a francouzských červených vín a dosavadní víceleté zkušenosti mluví zřetelně ve prospěch toho, co jsme uvedl. Vína pod 90 Kč/láhev nepiju, protože jsou podřadná a vína nad 500 Kč/láhev také ne (zde z ekonomických důvodů). Mezi oběma hranicemi je naštěstí "nepřeberně dobrých výběrů" (a nemusí to být jen Médoc nebo Brunello di Montalcino......)

0/0
30.7.2017 23:54

J17a12k13u28b 48K94o15s 3646842160984

Chlubí se něčím, co by melo být samozřejmostí. Až na ten ruční sběr, ale ani to není nic neobvyklého.

+4/0
30.7.2017 18:13

M21i37c72h86a89l 43T11o30m25á76n98e29k 9977479246

no nevim rucni sber je urcite castejsi nez to ostatni

0/0
30.7.2017 23:46

P14e63t95r 89P81e74t52r 6233952388583

Jeste se mi nestalo, aby me po sedmicce vina bolela hlava. to po dvou nebo trech ano ale po jednr rozhodne ne.

Jsem ani nevedel, ze cely zivot piju autenticka vina, ted uz se teda muzu povazovat za znalce

+3/0
30.7.2017 18:11

D16a29n 65M21a95c 1792545114155

Doslazovat víno dělaj jem prasata, ne vinaři

+10/0
30.7.2017 17:32

J31i32ř92í 87T26i72n70t25ě64r17a 6810159803340

Vážený pane Maci,

s vaším hodnocením souhlasím a vzpomínám si na německé a rakouské doslazování fridexem.:-/

+1/0
30.7.2017 18:06

D89a50n 67M93a33c 1342675234765

Milý pane Tintěra, Fridex přidávali nenažraní velkohandlíři do rakouského doslazovaného vína, aby oblbli zkoušku na cizí cukr pomocí lakmusového papírku aby ho mohli prodávat v Německu. V Německu je pančování vína zakázáno zákonem, který platí od roku 1516 dodnes.

+2/0
30.7.2017 19:35

J58i40ř37í 81T64i14n79t28ě74r96a 6410919803700

Pane Maci,

děkuji za osvěžení vzpomínek.:-)

0/0
30.7.2017 21:04

M18a73r19t14i37n 57F87r55a53n35t93i74š69e37k 7855300753475

No, on ten fridex není dovolený ani v Rakousku, ale máte samozřejmě pravdu.

0/0
31.7.2017 15:06

J17a55k43u57b 88K89o15s 3216832870174

Bohužel běžná praxe na Moravě. Kam nechodí slunce, chodí řepný cukr :-). Pak se to zabalí do spousty keců a produkt je na světě.

+3/0
30.7.2017 18:16

F17r48a41n19t79i59s30e24k 30M40r65z87e13n86a 3115865898439

hmmm, tohle vinar nikdy nerekne :-) protoze nektere roky jsou na slunce slabe.

Cukrem se nedoslazuje vino, ale hroznovy most, aby dostatecne prokvasil. On se k tomu nikdo moc nehlasi, ale pokud ma vinar v kadi 1000l mostu a ma slabou cukernatost, nic jineho mu nezbyva.

+4/0
30.7.2017 21:31

H51o42n54z31a 93P83u35p36á59k 1837280973259

je to běžná praxe (v ČR) - zcela vystihující komentář viz p. Mrzena

0/0
30.7.2017 21:43

M72i10c48h45a85l 61T65o88m77á64n15e54k 9177519666

jasne ze je, mel ste nekdy vinohrad? a tim myslim cr a ne proslunene strane spanelska

0/0
30.7.2017 23:50

M40i69l87a13n 25R76o42m54a61n85o54v56s82k52ý 8985456956325

Autentisté vína nepřislazují - no já jsem si vždy myslel, že přislazovat vína je čuňárna, že se to nedělá tak nějak normálně. A ejhle, pán je autentista! Heuréka!

+6/0
30.7.2017 17:32
Foto

B24o92h87u64m50i24l 35P33r54o73c77h49á75z86k42a 9672959884950

Po sedmičce suchého bílého jsem kocovinu nikdy neměl.

+13/0
30.7.2017 16:34

T25o81m48á40š 54T85a58t41í14č81e46k 5770282180328

To je fakt, co se týče ne-kocoviny, stačí, aby bylo prokvašený. Ovšem vinaři, kteří nevyrábí slaďáky, se svým přístupem těm autentistům často už blíží.

+2/0
30.7.2017 16:44

J91a58n 78M74e29r72t77a 3902320671768

Nevím, jak moc v tom hraje roli cukr. Pokud není kvašení zastavené brzy zasířením, tak sladké víno může mít víc alkoholu, což určitě ovlivňuje míru kocoviny. Hraje roli kmen kvasinek, ale se stejnými kvasinkami bez zastavení kvašení nakonec víno prokvasí dosucha, pokud před tím nedosáhne koncentrace alkoholu, kterou už kvasinky nesnesou. Takže sladké víno bude mít minimálně tuto koncentraci alkoholu, suché ji může mít podstatně nižší. Pokud kvasinky zvládnou 13 % alkoholu, jde s nimi udělat suché víno s 9 %.

0/0
30.7.2017 23:25

T22o20m66á24š 25T55a19t49í80č50e75k 5610432780908

Omlouvám se za pozdní odpověď, čas nebyl. Cukr v tom roli hraje - nějaký ten enzymatický proces v játrech, který rozkládá alkohol, dává přednost cukru, takže se etanol nerozkládá dostatečně a řádně a vznikají takové chuťovky jako aceton i nějaký ten metanol.

Hlava bolí jedině po sladkým pití, nebo když někdo suchým vínem zapije pět kremrolí.

0/0
14.8.2017 21:48

J81i30ř51í 18T94i58n40t53ě93r83a 6870309693320

Vážený pane Procházko,

souhlasím a jak říkávala moje babička: "proti gustu žádný dišputát", proto oproti vám upřednostňuji sladká vína bez ohledu na barvu.:-)

0/0
30.7.2017 17:59

J47a89n 25K71r76p72e48c 5736893654892

nejvice mi chutnalo rybizove vino v krabici. nevim jestli bylo autenticke nebo ne, ale moc si z toho vyletu nepamatuju. dokonce si ani nepamatuju jestli me bolela hlava, nebo kde jsme to byli. teda ani nevim jak to chutnalo, ale podle dochovanych zaznamu z vyletu padlo hodne krabiku, tak asi muselo byt. povazuji se za znalce, a zadne hnusne vino bych nikdy urcite nepil...

+27/−1
30.7.2017 16:23

T67o77m37á80š 26T95a45t95í37č90e56k 5490242710288

Kabaretní vložka, nebo vyznání? ;-D

0/−1
30.7.2017 16:45

J81a65n 72K39r36p34e49c 5276423604592

od vseho trochu, dalo by se rict "na zaklade skutecnych udalosti"

+2/0
30.7.2017 16:54

T88o66m15á52š 17T39a84t27í37č79e12k 5710762870528

Nejveselejší skutečný události mají souvislost s burčákem. ;-D A ten za chvilu bude! :-)

0/0
30.7.2017 16:57

J34a42n 41K89r49p11e10c 5576903814112

jo tak tohle obdobi mi ani nepripominejte. to se na jizni morave zacne promenadovat tolik nalitych luftaku, ze pak ma jeden strach jezdit na kosty autem aby ty motajici se turisty nesrazil a nedostal se do pruseru... holt luftakum schazi radny celorocni trenink a pak se doho vrhnou pohlave.

+2/0
30.7.2017 17:12

K60l39á64r28a 60T93r30n66k16o78v90á 3844829274639

Veselá historka z natáčení.

0/0
30.7.2017 18:06
Foto

L95í44d48a 79V93š95e51t82e10č17k84o52v20á 5570883189246

Věřím že zážitky byly opravdu autentické))

+1/0
30.7.2017 19:13

K69a16r78e55l 62B19e28d17ř50i20c80h 7733423563581

Mě přijde, že přívlastek "bio" už tolik netáhne, tak je potřeba příjít s nějakou vyšší úrovní. Prostě autentické.

Očekávám, že brzy se objeví autentická rajčata, okurky, ......

+13/−1
30.7.2017 16:22

J72o84s15e64f 19Š20l87o15u19f 1559637208741

..... ženy.

+1/0
30.7.2017 17:19

M51i20c18h26a69l 76T24u75r47e18c42e35k 6293719526841

Ty jsou, jednu takovou mam :-).

+1/0
30.7.2017 18:51

A69n19t66o59n36í79n 34Č52e33c98h 7136817116699

Další bio nesmysl za obrovské peníze.

+5/−3
30.7.2017 16:21

K98a97r97e52l 64B39e12d63ř14i65c42h 7813343763711

Já myslím, že to bude vyšší úroveň.

Běžný produkt = cena C. Bio = Cx4, Autentické = Cx8

+4/−2
30.7.2017 16:24







Najdete na iDNES.cz