Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bez chemie a kocoviny. Na autentické víno si ale člověk musí zvyknout

Lahůdka, ze které druhý den nebolí hlava a může prospívat zdraví. Takovými vlastnostmi se vyznačuje autentické víno vyrobené bez chemických látek a moderních technologií. Vinaři-autentisté například sbírají hrozny ručně a své výrobky nepřislazují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J26i91ř81í 30S69e65d58l30á52č57e90k 9946646951979

A teď trochu provokace: Nejraději mám polosladká moldavská vína:-).

+2/0
31.7.2017 11:09

M23a64r64i48á78n 19H58r83i78v18ň35á37k 7878620700960

To jsem fakt nevěděl že jsem takový vinař specialista. 8-oTo se musím rodině pochlubit;-D.

0/0
31.7.2017 0:26

F47r25a86n22t46i63š76e94k 79S10v82o10b65o30d41a 8420809287590

Moravská vína jsou zpravidla předražené octovité patoky, které rozumný člověk do úst nevezme a nad kterými onanují maximálně místní "znalci". Dalším stupněm dekadence jsou ovšem vína z Čech... :-)

Na druhou stranu čest (statisticky nevýznamným) výjimkám a také práci moravských vinařů, kteří tomuto zoufalství obětují někdy celé své životy.

+1/−8
31.7.2017 0:12

M19i81c69h13a73l 17T42u96r51e60c40e30k 6423899866931

Ty jsi komik ;-D. A ze tak casto vyhravaji souteze v zahranici. Se jim to tam asi jeste nedoneslo, jake ze tu delame patoky.

+1/0
31.7.2017 0:34

F57r48a18n85t75i10š87e52k 98S18v75o82b23o87d92a 8930179437200

Jsem rád, že tu diskutují odborníci jako vy a rád se nechám poučit. Zkuste prosím kvantifikovat, kolik je to vaše "často".

Nápověda - třeba v poměru k rozsahu vinic, v poměru k počtu obyvatel nebo čemukoliv dalšímu inteligentnímu, co vás napadne.

Těším se.

0/0
1.8.2017 0:08

M86i64c54h82a47e39l 30L78i53e28b69e61n67b74e42r47g 2845414209739

Celkem dlouho jsem si to myslel taky. Nicmene jsem zjistil, ze i na Morave jsou vinari, kteri umi udelat dobre vino, ovsem blbe se shani. Bud ho maji pro sebe nebo na vyvoz....

+1/0
31.7.2017 0:47

F43r81a81n60t74i97š66e24k 37S72v46o36b35o56d75a 8160919937350

Souhlas, proto jsem psal "čest výjimkám". Shánět dobré víno z Moravy je jak ruleta (nebo kindervajíčko = nikdy nevíš, co je uvnitř).

Zajímavý je tento příběh jako sociologická sonda - jak moc si lžeme a jak moc si to nejsme ochotni přiznat...

0/0
1.8.2017 0:05

V47l46a79d18a 98M79u48s23i24l 9480546558193

Pane Svobodo, toto je hruba provokace..

Vina ze Znojma vyhrala zlate medaile na mezistat. vystavach

0/0
16.8.2017 18:01

T74o33m46á53š 82V71e32r72n40e62r 1645264557325

Blábol...

0/0
22.8.2017 5:26

M35a42r27t65i40n 92R46u83z35i95c11k72a 1612938596527

Autentista, dalsi nove marketingove slovo, za chvili tu bude autentisticke zemeselstvi a pestitelstvi misto ekologickeho...

To snad neni pravda...

+2/0
30.7.2017 23:31

A98l88e28š 89L26i59s33o39v61s18k32ý 9129738152262

Autentické víno je v podstatě totožné s měšním vínem, neboli mešní víno je chemicky ani jinak neupravované přirozené víno.

+1/0
30.7.2017 22:29

R53o81b34e25r87t 81K30u87b24í26č37e48k 6204568813983

Jedna věc tu nezazněla a myslím, že je důležitá. Slečnou z obrázku bych se rád nechal školit i o autenticitě vína!

+3/0
30.7.2017 21:12

L70u78c80i20e 65J36i37ř41í19k81o93v36á 4779843242813

Jsem alergická na siřičitany, takže jsem tato vína poptávala v několika vinotékách. Dívali se na mne jako na Majku z Gurunu..... A když už v jedné věděli, oč jde, prohlásili, že siřičitany mají nekvalitní normy a i v těchto vínech prostě být mohou....

+1/0
30.7.2017 21:04

M60i90c84h29a78l 69T43o64m27á68n39e75k 9987329846

maji pravdu, to vino proste ma mensi vydrz, zvlast pokud je sudove

0/0
30.7.2017 23:39

O28l15i35v32e41r 94N34e16u87m55a96n82n 3770986359

Takže Autentisté sedmého dne dostanou grant. Pěkné.

+8/−1
30.7.2017 18:52

R61u45d41o22l66f 59S65t95a78r90y 6188467548

Z clanku jsem dostal dojem, ze se nevi o cem se pise. Vino se nemusi filtrovat. Kvasinky se usadi v cas samy. Po 10 letech se vino nefiltruje ale dekantuje. Spickova vina se michaji. Jednak se michaji ruzne druhy a michaji se i vina z ruznych poloh. Je velky rozdil, jestli se vino vyrobi ve drevenych sudech, nebo cisternach z nerezocele (casto v Australii) Cukr se dodava do mostu, aby se dosahl optimalni obsah alkoholu, ne aby vino bylo sladke. To je i u nas problem, ve Francii nebo Italii se sladit nemusi. Zaverem bych rekl ze to zakalene vino, o kterem je rec je vlastne nedokvaseny burcak.

+10/−1
30.7.2017 18:41

H47o67n96z65a 19P59u19p17á72k 1587900493649

pane, vy jisto jistě nebudete vinař... říct, že zakalené víno je nedokvašený burčák může jen absolutní neznalec... mimochodem o deseti letech není v článku ani slovo...8-o

0/0
30.7.2017 21:40

D65a77l40i33b72o60r 85M27o42r77a39v67a19n28s68k48ý 5383532500869

Každý trochu věci znalý konzument vína ví, že kvalita vína je dána především: odrůdou/dami, vinařskou oblastí, lokalitou vinice, klimatem v daném roce a vinařem, (resp. jeho technologií zpracování). Až někde v padesáté páté řadě může záležet na tom, zda je víno "autentické" nebo ne. Je evidentní, že autorka článku neví o nutných podmínkách toho, aby člověk nepil patoky, vůbec, ale vůbec nic......

+6/−2
30.7.2017 18:19

H86o61n49z86a 98P26u68p49á26k 1537720823309

máte to pěkně naučené, ale očividně jen přebíráte to, co jste někde vyčetl... mimochodem jestli si chcete dělat z těla dobrovolně skládku mědi, je to vaše volba

0/−1
30.7.2017 21:41

D26a93l10i27b47o67r 45M85o67r30a35v28a36n50s49k89ý 5473342290479

Nic z toho, co "mám naučené", jsem zde neprezentoval. Jsem pravidelný mírný konzument moravských a italských bílých resp. italských a francouzských červených vín a dosavadní víceleté zkušenosti mluví zřetelně ve prospěch toho, co jsme uvedl. Vína pod 90 Kč/láhev nepiju, protože jsou podřadná a vína nad 500 Kč/láhev také ne (zde z ekonomických důvodů). Mezi oběma hranicemi je naštěstí "nepřeberně dobrých výběrů" (a nemusí to být jen Médoc nebo Brunello di Montalcino......)

0/0
30.7.2017 23:54

J97a77k77u26b 90K46o72s 3436272770254

Chlubí se něčím, co by melo být samozřejmostí. Až na ten ruční sběr, ale ani to není nic neobvyklého.

+4/0
30.7.2017 18:13

M34i66c84h88a11l 74T48o21m15á81n51e11k 9937299606

no nevim rucni sber je urcite castejsi nez to ostatni

0/0
30.7.2017 23:46

P80e89t28r 98P36e15t47r 6633812288253

Jeste se mi nestalo, aby me po sedmicce vina bolela hlava. to po dvou nebo trech ano ale po jednr rozhodne ne.

Jsem ani nevedel, ze cely zivot piju autenticka vina, ted uz se teda muzu povazovat za znalce

+3/0
30.7.2017 18:11

D31a11n 56M31a71c 1522505514205

Doslazovat víno dělaj jem prasata, ne vinaři

+10/0
30.7.2017 17:32

J93i68ř65í 59T88i72n84t18ě42r25a 6360769323710

Vážený pane Maci,

s vaším hodnocením souhlasím a vzpomínám si na německé a rakouské doslazování fridexem.:-/

+1/0
30.7.2017 18:06

D84a91n 52M97a78c 1882285284315

Milý pane Tintěra, Fridex přidávali nenažraní velkohandlíři do rakouského doslazovaného vína, aby oblbli zkoušku na cizí cukr pomocí lakmusového papírku aby ho mohli prodávat v Německu. V Německu je pančování vína zakázáno zákonem, který platí od roku 1516 dodnes.

+2/0
30.7.2017 19:35

J16i82ř58í 27T19i58n60t78ě57r53a 6760509853310

Pane Maci,

děkuji za osvěžení vzpomínek.:-)

0/0
30.7.2017 21:04

M61a48r47t42i61n 54F49r12a88n53t77i83š45e78k 7105510723315

No, on ten fridex není dovolený ani v Rakousku, ale máte samozřejmě pravdu.

0/0
31.7.2017 15:06

J74a50k44u53b 15K23o67s 3976822640564

Bohužel běžná praxe na Moravě. Kam nechodí slunce, chodí řepný cukr :-). Pak se to zabalí do spousty keců a produkt je na světě.

+3/0
30.7.2017 18:16

F29r78a93n44t15i30s45e39k 51M85r65z75e66n80a 3695725408739

hmmm, tohle vinar nikdy nerekne :-) protoze nektere roky jsou na slunce slabe.

Cukrem se nedoslazuje vino, ale hroznovy most, aby dostatecne prokvasil. On se k tomu nikdo moc nehlasi, ale pokud ma vinar v kadi 1000l mostu a ma slabou cukernatost, nic jineho mu nezbyva.

+4/0
30.7.2017 21:31

H24o10n57z11a 14P29u21p80á27k 1947410283929

je to běžná praxe (v ČR) - zcela vystihující komentář viz p. Mrzena

0/0
30.7.2017 21:43

M56i65c46h42a34l 98T89o11m72á78n15e42k 9787879836

jasne ze je, mel ste nekdy vinohrad? a tim myslim cr a ne proslunene strane spanelska

0/0
30.7.2017 23:50

M67i85l34a53n 94R66o19m50a56n70o76v89s24k93ý 8495286436195

Autentisté vína nepřislazují - no já jsem si vždy myslel, že přislazovat vína je čuňárna, že se to nedělá tak nějak normálně. A ejhle, pán je autentista! Heuréka!

+6/0
30.7.2017 17:32
Foto

B67o71h28u10m43i37l 48P41r83o22c36h77á95z70k49a 9322969584180

Po sedmičce suchého bílého jsem kocovinu nikdy neměl.

+13/0
30.7.2017 16:34

T16o73m97á88š 56T95a84t62í31č10e86k 5770382860978

To je fakt, co se týče ne-kocoviny, stačí, aby bylo prokvašený. Ovšem vinaři, kteří nevyrábí slaďáky, se svým přístupem těm autentistům často už blíží.

+2/0
30.7.2017 16:44

J69a30n 21M49e85r90t26a 3562350341378

Nevím, jak moc v tom hraje roli cukr. Pokud není kvašení zastavené brzy zasířením, tak sladké víno může mít víc alkoholu, což určitě ovlivňuje míru kocoviny. Hraje roli kmen kvasinek, ale se stejnými kvasinkami bez zastavení kvašení nakonec víno prokvasí dosucha, pokud před tím nedosáhne koncentrace alkoholu, kterou už kvasinky nesnesou. Takže sladké víno bude mít minimálně tuto koncentraci alkoholu, suché ji může mít podstatně nižší. Pokud kvasinky zvládnou 13 % alkoholu, jde s nimi udělat suché víno s 9 %.

0/0
30.7.2017 23:25

T29o91m80á28š 74T71a52t68í35č12e92k 5730382520478

Omlouvám se za pozdní odpověď, čas nebyl. Cukr v tom roli hraje - nějaký ten enzymatický proces v játrech, který rozkládá alkohol, dává přednost cukru, takže se etanol nerozkládá dostatečně a řádně a vznikají takové chuťovky jako aceton i nějaký ten metanol.

Hlava bolí jedině po sladkým pití, nebo když někdo suchým vínem zapije pět kremrolí.

0/0
14.8.2017 21:48

J51i84ř19í 83T35i57n49t19ě71r79a 6110849193320

Vážený pane Procházko,

souhlasím a jak říkávala moje babička: "proti gustu žádný dišputát", proto oproti vám upřednostňuji sladká vína bez ohledu na barvu.:-)

0/0
30.7.2017 17:59

J25a57n 51K63r32p67e65c 5696503804222

nejvice mi chutnalo rybizove vino v krabici. nevim jestli bylo autenticke nebo ne, ale moc si z toho vyletu nepamatuju. dokonce si ani nepamatuju jestli me bolela hlava, nebo kde jsme to byli. teda ani nevim jak to chutnalo, ale podle dochovanych zaznamu z vyletu padlo hodne krabiku, tak asi muselo byt. povazuji se za znalce, a zadne hnusne vino bych nikdy urcite nepil...

+27/−1
30.7.2017 16:23

T16o85m28á72š 66T37a47t20í43č53e74k 5700252500128

Kabaretní vložka, nebo vyznání? ;-D

0/−1
30.7.2017 16:45

J71a52n 71K55r93p69e67c 5586133864452

od vseho trochu, dalo by se rict "na zaklade skutecnych udalosti"

+2/0
30.7.2017 16:54

T31o74m29á78š 84T24a68t12í22č50e62k 5890982220738

Nejveselejší skutečný události mají souvislost s burčákem. ;-D A ten za chvilu bude! :-)

0/0
30.7.2017 16:57

J47a98n 87K71r81p79e48c 5806653934262

jo tak tohle obdobi mi ani nepripominejte. to se na jizni morave zacne promenadovat tolik nalitych luftaku, ze pak ma jeden strach jezdit na kosty autem aby ty motajici se turisty nesrazil a nedostal se do pruseru... holt luftakum schazi radny celorocni trenink a pak se doho vrhnou pohlave.

+2/0
30.7.2017 17:12

K78l34á27r46a 28T68r69n79k91o25v45á 3234749884569

Veselá historka z natáčení.

0/0
30.7.2017 18:06

L56í48d88a 30V88š80e56t81e94č29k59o24v24á 5620513359486

Věřím že zážitky byly opravdu autentické))

+1/0
30.7.2017 19:13

K22a90r96e88l 76B94e14d44ř31i38c42h 7813313633741

Mě přijde, že přívlastek "bio" už tolik netáhne, tak je potřeba příjít s nějakou vyšší úrovní. Prostě autentické.

Očekávám, že brzy se objeví autentická rajčata, okurky, ......

+13/−1
30.7.2017 16:22

J96o92s32e91f 42Š76l73o37u96f 1779457508971

..... ženy.

+1/0
30.7.2017 17:19

M19i54c64h39a72l 19T74u61r96e59c66e70k 6923259546591

Ty jsou, jednu takovou mam :-).

+1/0
30.7.2017 18:51

A28n48t23o96n94í49n 26Č68e28c43h 7156457276699

Další bio nesmysl za obrovské peníze.

+5/−3
30.7.2017 16:21

K91a98r59e62l 46B21e82d76ř52i58c53h 7983453943721

Já myslím, že to bude vyšší úroveň.

Běžný produkt = cena C. Bio = Cx4, Autentické = Cx8

+4/−2
30.7.2017 16:24







Najdete na iDNES.cz