Diskuse k článku

Zdravější buřt od vědců z Brna má méně soli, přesto dobře chutná

Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli, která ve velkém množství člověku škodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J35a86n 21P37a41v26e56l26k16a 3717271674351

Stačí prostě méně solit. Většina uzenin je přesolených.

+1/−1
25.5.2018 11:19

J82a31n 48P73u29k33l 7741311757663

Buřty bez soli ? A to má být nějaký zázrak ? Babiš umí buřty bez masa... :-P

+3/−1
25.5.2018 9:57

R42a53d69e43k 78K94ř52á53p83e46k 7594585975296

až na to, že dnes již žádné buřty nejsou, je to jenom hromada kožek a slizu co zůstane ze strojově odděleného kdysik masa

+2/−1
25.5.2018 9:55

M79i79r55o54s88l66a13v 89R71a29t46a95j 5371883254645

To víme všichni...a proč se tada vyrábějí, když jde o odpad?8-o

+1/0
25.5.2018 9:59
Foto

P17a69v58e30l 78Č83e70r82n76í30k 1628275420300

Vyrabi se to proto ze se to kupuje. Takze spravna otazka je - proc se to kupuje? Protoze 60 korun za kilo! no nekupto!

0/0
25.5.2018 10:49

M74i33r33o28s93l49a77v 29R42a19t62a51j 5801503964825

Ty buřty může Vojtěch Filip poslat svému kamarádovi Kim Čong-Unovi..;-D

0/0
25.5.2018 9:47

P66a63v38e29l 39S88m10o77l50k94a 8188715766677

8-oMakarouny!!8-o

+1/−1
25.5.2018 8:06
Foto

P13a84v56e51l 53Č22e71r19n94í75k 1858865370480

"Podle Jůzla nejvíce soli obsahují solené ryby, solená masa ..."

No tak to bych necekal ze solene potraviny obsahuji hodne soli. ;-D

Radsi nechtejte vedet kolik soli je v soli. Je to totiz vyrazne vic nez doporucene mnozstvi!

+3/0
25.5.2018 6:37

J66o36s13e30f 85K93o62m98á88r23e90k 5854332554779

Je tu někdo, pro koho jsou buřty "návyková pochoutka", jak se píše v článku? Nám stačí nejvýš dva za grilovačku a máme zase na pár týdnů dost...

+2/0
25.5.2018 4:22

Š97á40r16k52a 73M16a76t94y39á95š83o20v57á 1681615422519

a kolik jiných uzenin sníte denně?

+2/0
25.5.2018 7:53

T61o61m20á23š 91T86a85t82í14č14e94k 5430602670888

Neblahá koalice sociálního inženýrství a exaktní vědy.

0/−2
25.5.2018 2:25

J26a40k95u44b 79R44o62u42s 3883410734342

Zrovna ta sůl je na tom buřtu to nejméně nezdravé...

+1/0
25.5.2018 1:05

J11a82k14u40b 37R79o48u33s 3713450634162

Kdyby radši vymysleli, jak dávat do buřtů méně dusitanů

0/0
9.6.2018 1:42

E53d29u68a68r12d 80D61r77á38b94e93k 7267713269629

Za nás na táboře jedli burta všichni, to ještě nebyly alergie na bezmase spekacky.

0/0
24.5.2018 22:49

E16d98u28a30r81d 28D62r83á98b10e72k 7677623219439

Špatná prodejnost? Vyřadila že sortimentu? Kecy, prostě to neuměla prodat.

0/0
24.5.2018 22:46

O27n80d76ř89e90j 59Š74i92n40d17l79e94r 2947168886875

Snižovat množství soli - proč ne pro většinu lidí. Může to být velice přínosné. Snižovat množství tuku je blbost...

+3/0
24.5.2018 22:22

P67a20v27e41l 34H52e24k 8807876893451

Se solí umí každý pitomec, ale bez soli, to je úmění.

+1/0
24.5.2018 22:03

P69a68v38e23l 97D66o94l76n22í49č81e35k 3128403154871

Vědci vyrábí buřty. To je konec.

+5/−3
24.5.2018 21:29

L23a12d32a 66N77o19v21a14k 4572443787

a co si o tom myslí Conchita Wurst...?;-)

0/0
24.5.2018 21:26

P18e74t65r 94B12a10č24a15v34č11í93k 3803378101389

Vzpomínám si na film Četník v New Yorku, kde jsme se smáli, když Frantíci po celé NY těžce hledali flák poctivého masa. Dnes už se tomu nesměji.

0/0
24.5.2018 21:21

Š75á47r85k84a 25M10a29t63y11á78š64o33v66á 1601565332649

my se zase smáli u Křidýlko nebo stehýnko, když Tricatel vyráběl z gumy ledovej salát,z pasty kuřata atd... taky už se dlouho nesmějeme...

0/0
25.5.2018 7:54

A63l87e85x 12S56l53a79v34í86č35e80k 8857281309948

burt je nejzdravejsi vec co clovek muze jist. o level vse to lze posunout tim, ze se napichne na klacek a da se do ohne kde behem minuty zcerna na uhel. tim se jeho hodnota pro zazivaci ustroji a vubec zdravi cloveka jeste zvysi.

+5/−2
24.5.2018 21:18

L65a48d42a 72N28o72v29a77k 4882203647

proč by člověk měl jíst jen zdravé věci....?

0/−1
24.5.2018 21:24

M25i46r76e57k 54G76a77j38e27r 5491246369290

Zdravejsi nez burt jsou uz jen dva burty.

+1/0
24.5.2018 21:25

P93e16t59r 37B74a48č76a81v58č68í66k 3283278821159

To jsou ti vynálezci šmakulád a amarounů?

0/0
24.5.2018 21:17

K91a43r19e96l 90M90a38l42í57k 1393800145188

Vedci nemaji nic lepsiho na praci a uzenari nebudou mit co na praci

0/−4
24.5.2018 21:03

L88a13d54a 51B22r22y78c 4212234900121

...zase nejaci odbornici...Pche

0/−3
24.5.2018 21:03

P49a42v81e66l 76S19v38r37č92i72n46a 1828401264447

vim ze to neni primo k tematu, ale jestli se neco vivine a k necemu bude babis tu firmu stejne zase ukradne stejne hako kostelecke uzeniny a mnoho dalsich firem.

0/0
24.5.2018 20:51

V37á64c73l11a96v 93P44o68l92á55k 1245242160140

To přeci není o vývoji buřtů, stačí aby řezník dělal své řemeslo poctivě, ale to platí o veškeré lidské činnosti. Bohužel dnes více vydělá ten, který něco ošidí.;-(

+8/0
24.5.2018 20:15

M14i92r77e51k 16G56a57j19e70r 5641476109530

Ono to neni v clanku vubec vysvetlene. I kdyby reznici delali vsechno poctive, tak ta sul, presneji dusitan sodny (E250) je proste zdravi skodlivy. Prectete si o nem tady: http://www.analyzavody.cz/vlastnosti-vody/dusitany/

O snizeni jeho obsahu v burtech jde hlavne. Konzument ho tam nepotrebuje, muze mu zpusobit rakovinu (zejmena tlusteho streva), ale vyrobci ho potrebuji k tomu, aby docilili snadno, rychle a levne te vysledne chuti.

+4/−1
24.5.2018 20:51

M20i44r52e29k 24G34a76j84e24r 5461216929180

Mel jsem zminit i dusitan draselný (E249), nevim, ktery je horsi.

+1/0
24.5.2018 20:59

P15a73v88e21l 62Š94e32d32l88b78a67u40e33r 7698851282935

A ještě jejich "kámoše," glutamana sodného (E621). V Makru mají špekáčky, vyrobené podle receptu ze 70 - tých let, je v nich fakt maso, špek a koření, jsou normálně dobré, špek v ohni zapaluje plamínky a buřty se nescvrknou, stojí kolem stovky za kilo. Byl jsem docela překvapený. Jasně, není to hitparáda zdravé výživy, ale způsobují psychickou pohodu.

+1/0
25.5.2018 5:24

A19l62e96n50a 33P34e50t35r98u 4882385290881

1. kolik těch buřtů ročně zkonzumujete, že by to mělo mít nějakou roli? Já tak do deseti kusů a to hodně nadsazuji

2. Bez dusitanů je takový nepěkný následek a to botulismus, zbytek účinků dusitanu - vliv na strukturu díla a jeho barvu je spíše takový příjemná vedlejší účinek, než hlavní smysl; nic jiného než ty dusitany a dusičnany, co se dá v množství nejedovatém pro člověka použít v potravinách, aby vytvořilo prostředí nevhodné pro clostridia neexistuje/zatím neznáme

+1/0
25.5.2018 9:04

M66a57r97t51i83n 30D59u11f52e76k 3302317658834

Dnes, kdy se důsledně chladí ještě hrozí botulismus? V Itálii se tu a tam vyrábí uzeniny konzervované pouze mořskou solí a jde to. Potřebuje být u všeho dlouhodobá záruka?

0/−1
25.5.2018 10:24

A87l89e64n89a 66P29e37t58r95u 4672815480471

ano hrozí, protože je součástí přirozeně se vyskytující mikroflóry

a ty italské uzeniny konzervované pouze mořskou solí, nebudou konzervované velmi vysokým obsahem soli?

+1/0
25.5.2018 14:35

M84i62r15e93k 13G98a32j11e82r 5351286119960

Ta ředitelka prodejen Moravské maso vyvodila naprosto chybny zaver z toho, ze se parek s vysokym obsahem liboveho masa spatne prodaval. Tvrdi, ze "obsah tuku zákazníky nezajímá", ale ve skutecnosti je uplne mimo. Prave obsah masneho tuku "tak akorat" hodne rozhoduje o chuti tech parku. Proto kdyz je ho moc nebo moc malo, parky nemuzou byt tak dobre. Takze kupujici to hodne zajima a ne ze ne.

+9/0
24.5.2018 20:12

L43u17k20á29š 29H11r67a65b46ě 9196340479622

Je mi to buřt...

+10/−1
24.5.2018 20:05

J69a28n 18D61ě39d 8686449813731

Brno je zase napřed. Takový méně slaný separatek, to musí být labůžo. Jen esliva není trochu nesmysl vědecky koumat to, co uměli naši dědci samozřejmě. Inu to se to bádá, to se to bádá.

+10/−5
24.5.2018 19:59

R48u47d82a 27S32l42a82v15í64k 5463878686851

Fakt myslíte, že naši předci dělali uzeniny s nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem soli?

+3/0
24.5.2018 20:06

P47e76t47r 79B79a81č47a53v80č55í50k 3393148921309

Jo.

0/−1
24.5.2018 21:23

H94o58n65z25a 68R67a71š45í12k 7770357824415

Sůl byla treba za velké Moravy dost dráha. Často ji nahrazoval popel...

0/0
25.5.2018 0:25

M53i86c58h92a82l 96K69o83l91á87ř 9640101360

Nedělali. Ale snědli, co bylo (i tučné) a pak šli celý den kopat na pole, ne dřepět k počítači.

+1/0
25.5.2018 6:52

J93a65n 37D76ě92d 8376889833681

Fakt si to myslím. Obecně solili méně.

0/0
25.5.2018 6:55

L86u32k53a26s 61N75e41m44e12c 7549970162984

A byli zdravější? Nebo se dožívali průměrného věku o 20let méně než dnes ....

+1/0
25.5.2018 8:07

P92e95t56e55r 16H32u46s12z69á11r 5248427735165

bezne sul NaCl neni telu vubec skodliva. Nase ledviny jsou staveny na to, aby se soli zbavovali (pro nas organizmus je tezsi jiste - nutne - mnozstvi soli zadrzet nez se ho zbavovat; jde totiz o protichudne procesy v tele).

Co skodi mnohem vice jsou dusitany. Spousta zdravotnich problemu vznika prave nahrazovanim neskodneho NaCl necim jinym...

0/0
24.5.2018 19:54

R18u35d84a 96S92l56a84v98í36k 5493658446931

Jako vždy jde o množství, pokud denně sníte půl kila soli, tak vám vaše ledviny rozhodně nepoděkují.

+5/0
24.5.2018 20:07
Foto

B52á57r85a 19T11u29č93k72o40v29á 2474305656472

Ach Bože... ona ta sůl je totiž konzervant. Nemusím být vědec na to, abych vyrobila méně slanou uzeninu, jenže bude mít menší trvanlivost. Proto méně slané uzeniny nevyrábějí komerční výrobci, ale vědci z universit. Do řetězců se nikdy nedostanou.

+6/−1
24.5.2018 19:50

P65e26t30e38r 83H87u69s32z18á27r 5568147585245

Mnohem skodlivejsi jsou dusitan a dusicnan sodny (E250-E251) nahrzaujici relativne neskodnou beznou kuchynskou sul (NaCL)...Domaci uzeniny od naseho znameho jsou velice slane, ale bezou soli, sul ale telo ze sebe vyhodi celkem bezproblemu..

+2/0
24.5.2018 20:04

O92n68d17ř88e70j 38Š93i54n83d91l22e22r 2787438766165

Tyhle dusitany se používají už stovky let a nenahrazují žádnou sůl ale konzervují a chrání před botulismem například. Jako sekundární efekt udržují růžovou barvu masa...

+2/0
24.5.2018 22:23

A47l75e36n19a 28P81e16t20r81u 4562345290481

ovšem chlorid sodný se dusitany opravdu nenahrazuje

jeho primárním, nejdůležitějším a nenahraditelným účinkem je zabránění růstu clostiridiím

0/0
25.5.2018 9:06



Najdete na iDNES.cz