Diskuse k článku

Zdravější buřt od vědců z Brna má méně soli, přesto dobře chutná

Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli, která ve velkém množství člověku škodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J43a63n 88P29a57v70e35l50k31a 3237841404141

Stačí prostě méně solit. Většina uzenin je přesolených.

+1/−1
25.5.2018 11:19

J57a38n 35P10u72k61l 7581541427553

Buřty bez soli ? A to má být nějaký zázrak ? Babiš umí buřty bez masa... :-P

+3/−1
25.5.2018 9:57

R28a90d65e92k 73K42ř30á34p34e36k 7864315885736

až na to, že dnes již žádné buřty nejsou, je to jenom hromada kožek a slizu co zůstane ze strojově odděleného kdysik masa

+2/−1
25.5.2018 9:55

M69i37r90o77s60l18a11v 88R60a13t26a36j 5491603144105

To víme všichni...a proč se tada vyrábějí, když jde o odpad?8-o

+1/0
25.5.2018 9:59
Foto

P39a68v56e35l 32Č52e47r50n17í32k 1648945460930

Vyrabi se to proto ze se to kupuje. Takze spravna otazka je - proc se to kupuje? Protoze 60 korun za kilo! no nekupto!

0/0
25.5.2018 10:49

M72i30r79o14s67l79a38v 67R77a83t40a44j 5441113244265

Ty buřty může Vojtěch Filip poslat svému kamarádovi Kim Čong-Unovi..;-D

0/0
25.5.2018 9:47

P57a60v37e41l 13S54m52o81l47k84a 8538365526847

8-oMakarouny!!8-o

+1/−1
25.5.2018 8:06
Foto

P45a92v24e19l 53Č15e68r56n45í29k 1278705900720

"Podle Jůzla nejvíce soli obsahují solené ryby, solená masa ..."

No tak to bych necekal ze solene potraviny obsahuji hodne soli. ;-D

Radsi nechtejte vedet kolik soli je v soli. Je to totiz vyrazne vic nez doporucene mnozstvi!

+3/0
25.5.2018 6:37

J87o17s45e36f 89K73o14m67á14r89e27k 5764962664829

Je tu někdo, pro koho jsou buřty "návyková pochoutka", jak se píše v článku? Nám stačí nejvýš dva za grilovačku a máme zase na pár týdnů dost...

+2/0
25.5.2018 4:22

Š35á11r25k91a 47M47a30t34y57á18š56o11v24á 1171245422639

a kolik jiných uzenin sníte denně?

+2/0
25.5.2018 7:53

T79o87m58á76š 18T10a62t20í41č35e19k 5290362380718

Neblahá koalice sociálního inženýrství a exaktní vědy.

0/−2
25.5.2018 2:25

J89a62k92u25b 55R98o34u56s 3673820874272

Zrovna ta sůl je na tom buřtu to nejméně nezdravé...

+1/0
25.5.2018 1:05

J42a72k88u59b 89R56o63u96s 3193170154272

Kdyby radši vymysleli, jak dávat do buřtů méně dusitanů

0/0
9.6.2018 1:42

E11d61u80a15r21d 20D15r31á79b84e21k 7617243989869

Za nás na táboře jedli burta všichni, to ještě nebyly alergie na bezmase spekacky.

0/0
24.5.2018 22:49

E64d54u40a90r93d 30D81r29á47b51e75k 7297713729419

Špatná prodejnost? Vyřadila že sortimentu? Kecy, prostě to neuměla prodat.

0/0
24.5.2018 22:46

O61n81d56ř75e23j 92Š27i28n45d56l77e65r 2477578616375

Snižovat množství soli - proč ne pro většinu lidí. Může to být velice přínosné. Snižovat množství tuku je blbost...

+3/0
24.5.2018 22:22

P89a69v98e51l 77H26e21k 8967296423421

Se solí umí každý pitomec, ale bez soli, to je úmění.

+1/0
24.5.2018 22:03

P63a45v89e42l 58D47o32l38n14í47č84e93k 3468353944431

Vědci vyrábí buřty. To je konec.

+5/−3
24.5.2018 21:29

L25a63d44a 71N85o24v40a38k 4122733887

a co si o tom myslí Conchita Wurst...?;-)

0/0
24.5.2018 21:26

P83e65t44r 77B93a60č83a64v98č65í45k 3173988341329

Vzpomínám si na film Četník v New Yorku, kde jsme se smáli, když Frantíci po celé NY těžce hledali flák poctivého masa. Dnes už se tomu nesměji.

0/0
24.5.2018 21:21

Š32á96r15k74a 61M26a81t81y95á42š84o70v56á 1481145612399

my se zase smáli u Křidýlko nebo stehýnko, když Tricatel vyráběl z gumy ledovej salát,z pasty kuřata atd... taky už se dlouho nesmějeme...

0/0
25.5.2018 7:54

A84l58e48x 71S69l69a90v43í61č69e94k 8767791559448

burt je nejzdravejsi vec co clovek muze jist. o level vse to lze posunout tim, ze se napichne na klacek a da se do ohne kde behem minuty zcerna na uhel. tim se jeho hodnota pro zazivaci ustroji a vubec zdravi cloveka jeste zvysi.

+5/−2
24.5.2018 21:18

L46a62d91a 42N33o37v21a72k 4112833487

proč by člověk měl jíst jen zdravé věci....?

0/−1
24.5.2018 21:24

M45i19r88e37k 26G94a14j15e32r 5501846609610

Zdravejsi nez burt jsou uz jen dva burty.

+1/0
24.5.2018 21:25

P37e23t41r 98B55a85č14a25v85č49í33k 3923568701379

To jsou ti vynálezci šmakulád a amarounů?

0/0
24.5.2018 21:17

K12a72r84e47l 87M31a34l81í53k 1343530105718

Vedci nemaji nic lepsiho na praci a uzenari nebudou mit co na praci

0/−4
24.5.2018 21:03

L73a33d93a 60B12r39y15c 4202944210261

...zase nejaci odbornici...Pche

0/−3
24.5.2018 21:03

P24a78v32e58l 68S65v44r68č33i76n13a 1588641474727

vim ze to neni primo k tematu, ale jestli se neco vivine a k necemu bude babis tu firmu stejne zase ukradne stejne hako kostelecke uzeniny a mnoho dalsich firem.

0/0
24.5.2018 20:51

V40á13c41l87a74v 11P84o42l50á62k 1545712900260

To přeci není o vývoji buřtů, stačí aby řezník dělal své řemeslo poctivě, ale to platí o veškeré lidské činnosti. Bohužel dnes více vydělá ten, který něco ošidí.;-(

+8/0
24.5.2018 20:15

M65i27r16e60k 67G32a18j97e74r 5221876899830

Ono to neni v clanku vubec vysvetlene. I kdyby reznici delali vsechno poctive, tak ta sul, presneji dusitan sodny (E250) je proste zdravi skodlivy. Prectete si o nem tady: http://www.analyzavody.cz/vlastnosti-vody/dusitany/

O snizeni jeho obsahu v burtech jde hlavne. Konzument ho tam nepotrebuje, muze mu zpusobit rakovinu (zejmena tlusteho streva), ale vyrobci ho potrebuji k tomu, aby docilili snadno, rychle a levne te vysledne chuti.

+4/−1
24.5.2018 20:51

M76i94r70e73k 39G23a38j97e12r 5771176469250

Mel jsem zminit i dusitan draselný (E249), nevim, ktery je horsi.

+1/0
24.5.2018 20:59

P38a46v81e94l 24Š92e53d51l66b58a96u96e95r 7248631422375

A ještě jejich "kámoše," glutamana sodného (E621). V Makru mají špekáčky, vyrobené podle receptu ze 70 - tých let, je v nich fakt maso, špek a koření, jsou normálně dobré, špek v ohni zapaluje plamínky a buřty se nescvrknou, stojí kolem stovky za kilo. Byl jsem docela překvapený. Jasně, není to hitparáda zdravé výživy, ale způsobují psychickou pohodu.

+1/0
25.5.2018 5:24

A29l98e83n27a 18P46e79t87r25u 4582615280621

1. kolik těch buřtů ročně zkonzumujete, že by to mělo mít nějakou roli? Já tak do deseti kusů a to hodně nadsazuji

2. Bez dusitanů je takový nepěkný následek a to botulismus, zbytek účinků dusitanu - vliv na strukturu díla a jeho barvu je spíše takový příjemná vedlejší účinek, než hlavní smysl; nic jiného než ty dusitany a dusičnany, co se dá v množství nejedovatém pro člověka použít v potravinách, aby vytvořilo prostředí nevhodné pro clostridia neexistuje/zatím neznáme

+1/0
25.5.2018 9:04

M97a24r52t93i71n 26D79u97f93e46k 3412197458724

Dnes, kdy se důsledně chladí ještě hrozí botulismus? V Itálii se tu a tam vyrábí uzeniny konzervované pouze mořskou solí a jde to. Potřebuje být u všeho dlouhodobá záruka?

0/−1
25.5.2018 10:24

A75l42e97n73a 65P74e58t17r61u 4962305980111

ano hrozí, protože je součástí přirozeně se vyskytující mikroflóry

a ty italské uzeniny konzervované pouze mořskou solí, nebudou konzervované velmi vysokým obsahem soli?

+1/0
25.5.2018 14:35

M16i97r43e90k 33G14a20j97e82r 5521306919250

Ta ředitelka prodejen Moravské maso vyvodila naprosto chybny zaver z toho, ze se parek s vysokym obsahem liboveho masa spatne prodaval. Tvrdi, ze "obsah tuku zákazníky nezajímá", ale ve skutecnosti je uplne mimo. Prave obsah masneho tuku "tak akorat" hodne rozhoduje o chuti tech parku. Proto kdyz je ho moc nebo moc malo, parky nemuzou byt tak dobre. Takze kupujici to hodne zajima a ne ze ne.

+9/0
24.5.2018 20:12

L56u30k14á47š 84H97r11a16b21ě 9816590869612

Je mi to buřt...

+10/−1
24.5.2018 20:05

J87a89n 90D61ě54d 8726719243721

Brno je zase napřed. Takový méně slaný separatek, to musí být labůžo. Jen esliva není trochu nesmysl vědecky koumat to, co uměli naši dědci samozřejmě. Inu to se to bádá, to se to bádá.

+10/−5
24.5.2018 19:59

R60u54d18a 15S35l74a92v89í76k 5813508276371

Fakt myslíte, že naši předci dělali uzeniny s nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem soli?

+3/0
24.5.2018 20:06

P13e24t22r 32B97a93č94a26v82č14í71k 3263308171319

Jo.

0/−1
24.5.2018 21:23

H96o57n29z11a 83R30a53š91í75k 7910757414285

Sůl byla treba za velké Moravy dost dráha. Často ji nahrazoval popel...

0/0
25.5.2018 0:25

M90i81c14h20a69l 61K86o46l42á50ř 9730291770

Nedělali. Ale snědli, co bylo (i tučné) a pak šli celý den kopat na pole, ne dřepět k počítači.

+1/0
25.5.2018 6:52

J82a76n 50D45ě88d 8146679703911

Fakt si to myslím. Obecně solili méně.

0/0
25.5.2018 6:55

L61u49k43a16s 58N31e45m39e32c 7629750342114

A byli zdravější? Nebo se dožívali průměrného věku o 20let méně než dnes ....

+1/0
25.5.2018 8:07

P60e55t68e29r 83H64u16s55z80á16r 5478767515405

bezne sul NaCl neni telu vubec skodliva. Nase ledviny jsou staveny na to, aby se soli zbavovali (pro nas organizmus je tezsi jiste - nutne - mnozstvi soli zadrzet nez se ho zbavovat; jde totiz o protichudne procesy v tele).

Co skodi mnohem vice jsou dusitany. Spousta zdravotnich problemu vznika prave nahrazovanim neskodneho NaCl necim jinym...

0/0
24.5.2018 19:54

R13u70d72a 56S98l62a52v70í36k 5543388256951

Jako vždy jde o množství, pokud denně sníte půl kila soli, tak vám vaše ledviny rozhodně nepoděkují.

+5/0
24.5.2018 20:07
Foto

B21á51r65a 11T58u75č50k84o43v45á 2484865376232

Ach Bože... ona ta sůl je totiž konzervant. Nemusím být vědec na to, abych vyrobila méně slanou uzeninu, jenže bude mít menší trvanlivost. Proto méně slané uzeniny nevyrábějí komerční výrobci, ale vědci z universit. Do řetězců se nikdy nedostanou.

+6/−1
24.5.2018 19:50

P16e67t36e68r 80H78u15s36z60á89r 5298357475565

Mnohem skodlivejsi jsou dusitan a dusicnan sodny (E250-E251) nahrzaujici relativne neskodnou beznou kuchynskou sul (NaCL)...Domaci uzeniny od naseho znameho jsou velice slane, ale bezou soli, sul ale telo ze sebe vyhodi celkem bezproblemu..

+2/0
24.5.2018 20:04

O88n28d23ř89e68j 68Š94i13n24d15l88e11r 2117558686345

Tyhle dusitany se používají už stovky let a nenahrazují žádnou sůl ale konzervují a chrání před botulismem například. Jako sekundární efekt udržují růžovou barvu masa...

+2/0
24.5.2018 22:23

A34l69e70n48a 45P12e98t84r56u 4452895830891

ovšem chlorid sodný se dusitany opravdu nenahrazuje

jeho primárním, nejdůležitějším a nenahraditelným účinkem je zabránění růstu clostiridiím

0/0
25.5.2018 9:06

Najdete na iDNES.cz