Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdravější buřt od vědců z Brna má méně soli, přesto dobře chutná

Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli, která ve velkém množství člověku škodí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J34a55n 51P65a10v57e23l31k11a 3967231844561

Stačí prostě méně solit. Většina uzenin je přesolených.

+1/−1
25.5.2018 11:19

J33a81n 61P27u78k36l 7791351987443

Buřty bez soli ? A to má být nějaký zázrak ? Babiš umí buřty bez masa... :-P

+3/−1
25.5.2018 9:57

R58a74d74e79k 68K86ř98á39p98e51k 7764215845156

až na to, že dnes již žádné buřty nejsou, je to jenom hromada kožek a slizu co zůstane ze strojově odděleného kdysik masa

+2/−1
25.5.2018 9:55

M71i72r44o62s34l67a88v 75R22a41t90a83j 5881763464195

To víme všichni...a proč se tada vyrábějí, když jde o odpad?8-o

+1/0
25.5.2018 9:59
Foto

P92a75v34e21l 92Č89e35r76n53í43k 1118675230430

Vyrabi se to proto ze se to kupuje. Takze spravna otazka je - proc se to kupuje? Protoze 60 korun za kilo! no nekupto!

0/0
25.5.2018 10:49

M78i22r95o56s54l15a90v 27R10a41t55a82j 5621423884845

Ty buřty může Vojtěch Filip poslat svému kamarádovi Kim Čong-Unovi..;-D

0/0
25.5.2018 9:47

P96a32v91e89l 57S11m85o73l21k80a 8478665186897

8-oMakarouny!!8-o

+1/−1
25.5.2018 8:06
Foto

P66a30v61e78l 61Č77e86r42n31í41k 1278755740920

"Podle Jůzla nejvíce soli obsahují solené ryby, solená masa ..."

No tak to bych necekal ze solene potraviny obsahuji hodne soli. ;-D

Radsi nechtejte vedet kolik soli je v soli. Je to totiz vyrazne vic nez doporucene mnozstvi!

+3/0
25.5.2018 6:37

J64o20s37e91f 86K68o46m77á74r32e84k 5774352324449

Je tu někdo, pro koho jsou buřty "návyková pochoutka", jak se píše v článku? Nám stačí nejvýš dva za grilovačku a máme zase na pár týdnů dost...

+2/0
25.5.2018 4:22

Š72á66r34k18a 19M74a34t30y82á80š20o96v64á 1101605722809

a kolik jiných uzenin sníte denně?

+2/0
25.5.2018 7:53

T36o91m18á11š 53T54a79t49í53č87e55k 5380922830518

Neblahá koalice sociálního inženýrství a exaktní vědy.

0/−2
25.5.2018 2:25

J64a96k58u73b 92R66o65u28s 3403880534212

Zrovna ta sůl je na tom buřtu to nejméně nezdravé...

+1/0
25.5.2018 1:05

J75a71k80u76b 23R59o14u50s 3433240434282

Kdyby radši vymysleli, jak dávat do buřtů méně dusitanů

0/0
9.6.2018 1:42

E22d53u68a64r85d 78D90r89á96b67e42k 7667513869799

Za nás na táboře jedli burta všichni, to ještě nebyly alergie na bezmase spekacky.

0/0
24.5.2018 22:49

E24d70u73a77r21d 98D43r13á77b71e21k 7417783889429

Špatná prodejnost? Vyřadila že sortimentu? Kecy, prostě to neuměla prodat.

0/0
24.5.2018 22:46

O18n49d63ř39e61j 48Š96i10n41d60l97e63r 2247178386245

Snižovat množství soli - proč ne pro většinu lidí. Může to být velice přínosné. Snižovat množství tuku je blbost...

+3/0
24.5.2018 22:22

P34a36v79e88l 79H68e46k 8317296783501

Se solí umí každý pitomec, ale bez soli, to je úmění.

+1/0
24.5.2018 22:03

P90a92v73e47l 22D10o63l59n91í12č21e35k 3408263694411

Vědci vyrábí buřty. To je konec.

+5/−3
24.5.2018 21:29

L26a23d44a 29N94o48v57a85k 4152983987

a co si o tom myslí Conchita Wurst...?;-)

0/0
24.5.2018 21:26

P61e49t13r 41B20a82č96a16v17č66í23k 3843638591579

Vzpomínám si na film Četník v New Yorku, kde jsme se smáli, když Frantíci po celé NY těžce hledali flák poctivého masa. Dnes už se tomu nesměji.

0/0
24.5.2018 21:21

Š46á21r22k11a 48M72a19t36y29á18š83o58v54á 1511445872429

my se zase smáli u Křidýlko nebo stehýnko, když Tricatel vyráběl z gumy ledovej salát,z pasty kuřata atd... taky už se dlouho nesmějeme...

0/0
25.5.2018 7:54

A23l10e12x 19S88l69a11v52í43č19e62k 8737131379808

burt je nejzdravejsi vec co clovek muze jist. o level vse to lze posunout tim, ze se napichne na klacek a da se do ohne kde behem minuty zcerna na uhel. tim se jeho hodnota pro zazivaci ustroji a vubec zdravi cloveka jeste zvysi.

+5/−2
24.5.2018 21:18

L68a47d12a 45N72o14v60a36k 4512223827

proč by člověk měl jíst jen zdravé věci....?

0/−1
24.5.2018 21:24

M33i35r33e52k 63G71a78j79e71r 5621566479560

Zdravejsi nez burt jsou uz jen dva burty.

+1/0
24.5.2018 21:25

P51e21t57r 15B62a55č61a26v79č12í89k 3173498981249

To jsou ti vynálezci šmakulád a amarounů?

0/0
24.5.2018 21:17

K38a62r73e59l 96M16a46l74í29k 1893550905948

Vedci nemaji nic lepsiho na praci a uzenari nebudou mit co na praci

0/−4
24.5.2018 21:03

L32a64d27a 21B98r54y93c 4612554540721

...zase nejaci odbornici...Pche

0/−3
24.5.2018 21:03

P94a59v66e52l 33S42v45r24č71i63n51a 1198881964507

vim ze to neni primo k tematu, ale jestli se neco vivine a k necemu bude babis tu firmu stejne zase ukradne stejne hako kostelecke uzeniny a mnoho dalsich firem.

0/0
24.5.2018 20:51

V50á14c45l38a24v 17P64o66l92á25k 1835772170930

To přeci není o vývoji buřtů, stačí aby řezník dělal své řemeslo poctivě, ale to platí o veškeré lidské činnosti. Bohužel dnes více vydělá ten, který něco ošidí.;-(

+8/0
24.5.2018 20:15

M14i62r81e17k 11G63a46j48e92r 5511856549410

Ono to neni v clanku vubec vysvetlene. I kdyby reznici delali vsechno poctive, tak ta sul, presneji dusitan sodny (E250) je proste zdravi skodlivy. Prectete si o nem tady: http://www.analyzavody.cz/vlastnosti-vody/dusitany/

O snizeni jeho obsahu v burtech jde hlavne. Konzument ho tam nepotrebuje, muze mu zpusobit rakovinu (zejmena tlusteho streva), ale vyrobci ho potrebuji k tomu, aby docilili snadno, rychle a levne te vysledne chuti.

+4/−1
24.5.2018 20:51

M28i41r79e55k 38G24a58j14e88r 5251266409640

Mel jsem zminit i dusitan draselný (E249), nevim, ktery je horsi.

+1/0
24.5.2018 20:59

P40a92v72e37l 48Š64e37d29l66b10a69u12e87r 7428131112215

A ještě jejich "kámoše," glutamana sodného (E621). V Makru mají špekáčky, vyrobené podle receptu ze 70 - tých let, je v nich fakt maso, špek a koření, jsou normálně dobré, špek v ohni zapaluje plamínky a buřty se nescvrknou, stojí kolem stovky za kilo. Byl jsem docela překvapený. Jasně, není to hitparáda zdravé výživy, ale způsobují psychickou pohodu.

+1/0
25.5.2018 5:24

A93l52e69n75a 45P35e22t69r55u 4622575890251

1. kolik těch buřtů ročně zkonzumujete, že by to mělo mít nějakou roli? Já tak do deseti kusů a to hodně nadsazuji

2. Bez dusitanů je takový nepěkný následek a to botulismus, zbytek účinků dusitanu - vliv na strukturu díla a jeho barvu je spíše takový příjemná vedlejší účinek, než hlavní smysl; nic jiného než ty dusitany a dusičnany, co se dá v množství nejedovatém pro člověka použít v potravinách, aby vytvořilo prostředí nevhodné pro clostridia neexistuje/zatím neznáme

+1/0
25.5.2018 9:04

M47a65r75t45i33n 53D74u64f12e30k 3262217608404

Dnes, kdy se důsledně chladí ještě hrozí botulismus? V Itálii se tu a tam vyrábí uzeniny konzervované pouze mořskou solí a jde to. Potřebuje být u všeho dlouhodobá záruka?

0/−1
25.5.2018 10:24

A20l52e50n81a 55P12e77t31r72u 4702875940661

ano hrozí, protože je součástí přirozeně se vyskytující mikroflóry

a ty italské uzeniny konzervované pouze mořskou solí, nebudou konzervované velmi vysokým obsahem soli?

+1/0
25.5.2018 14:35

M60i67r92e11k 78G39a51j62e13r 5351516189580

Ta ředitelka prodejen Moravské maso vyvodila naprosto chybny zaver z toho, ze se parek s vysokym obsahem liboveho masa spatne prodaval. Tvrdi, ze "obsah tuku zákazníky nezajímá", ale ve skutecnosti je uplne mimo. Prave obsah masneho tuku "tak akorat" hodne rozhoduje o chuti tech parku. Proto kdyz je ho moc nebo moc malo, parky nemuzou byt tak dobre. Takze kupujici to hodne zajima a ne ze ne.

+9/0
24.5.2018 20:12

L36u55k90á32š 52H64r83a94b12ě 9266140809122

Je mi to buřt...

+10/−1
24.5.2018 20:05

J86a47n 26D91ě15d 8576389863241

Brno je zase napřed. Takový méně slaný separatek, to musí být labůžo. Jen esliva není trochu nesmysl vědecky koumat to, co uměli naši dědci samozřejmě. Inu to se to bádá, to se to bádá.

+10/−5
24.5.2018 19:59

R96u19d28a 46S81l19a76v16í27k 5983728956751

Fakt myslíte, že naši předci dělali uzeniny s nízkým obsahem tuku a nízkým obsahem soli?

+3/0
24.5.2018 20:06

P31e39t50r 28B33a20č71a57v51č87í30k 3763518141469

Jo.

0/−1
24.5.2018 21:23

H21o30n92z79a 70R21a58š80í13k 7150817744275

Sůl byla treba za velké Moravy dost dráha. Často ji nahrazoval popel...

0/0
25.5.2018 0:25

M98i15c18h15a21l 25K85o51l86á34ř 9270241650

Nedělali. Ale snědli, co bylo (i tučné) a pak šli celý den kopat na pole, ne dřepět k počítači.

+1/0
25.5.2018 6:52

J55a30n 97D69ě40d 8156409943951

Fakt si to myslím. Obecně solili méně.

0/0
25.5.2018 6:55

L15u91k34a64s 72N58e47m22e50c 7459540622514

A byli zdravější? Nebo se dožívali průměrného věku o 20let méně než dnes ....

+1/0
25.5.2018 8:07

P82e22t70e39r 87H59u68s43z68á62r 5568547125595

bezne sul NaCl neni telu vubec skodliva. Nase ledviny jsou staveny na to, aby se soli zbavovali (pro nas organizmus je tezsi jiste - nutne - mnozstvi soli zadrzet nez se ho zbavovat; jde totiz o protichudne procesy v tele).

Co skodi mnohem vice jsou dusitany. Spousta zdravotnich problemu vznika prave nahrazovanim neskodneho NaCl necim jinym...

0/0
24.5.2018 19:54

R45u51d68a 85S10l12a98v25í79k 5563528376141

Jako vždy jde o množství, pokud denně sníte půl kila soli, tak vám vaše ledviny rozhodně nepoděkují.

+5/0
24.5.2018 20:07
Foto

B73á83r80a 69T13u13č47k85o97v10á 2264795356622

Ach Bože... ona ta sůl je totiž konzervant. Nemusím být vědec na to, abych vyrobila méně slanou uzeninu, jenže bude mít menší trvanlivost. Proto méně slané uzeniny nevyrábějí komerční výrobci, ale vědci z universit. Do řetězců se nikdy nedostanou.

+6/−1
24.5.2018 19:50

P46e38t77e19r 69H97u42s76z98á75r 5678627495835

Mnohem skodlivejsi jsou dusitan a dusicnan sodny (E250-E251) nahrzaujici relativne neskodnou beznou kuchynskou sul (NaCL)...Domaci uzeniny od naseho znameho jsou velice slane, ale bezou soli, sul ale telo ze sebe vyhodi celkem bezproblemu..

+2/0
24.5.2018 20:04

O95n90d82ř45e32j 64Š68i84n81d85l50e97r 2227278466505

Tyhle dusitany se používají už stovky let a nenahrazují žádnou sůl ale konzervují a chrání před botulismem například. Jako sekundární efekt udržují růžovou barvu masa...

+2/0
24.5.2018 22:23

A52l15e73n49a 61P85e11t46r81u 4382705960831

ovšem chlorid sodný se dusitany opravdu nenahrazuje

jeho primárním, nejdůležitějším a nenahraditelným účinkem je zabránění růstu clostiridiím

0/0
25.5.2018 9:06







Najdete na iDNES.cz