Diskuse k článku

Vinaři mohou dokyselovat vína, v hroznech je kvůli počasí moc cukru

Jihomoravští vinaři mohou opět legálně přikyselovat vína z letošních hroznů. Povolilo to ministerstvo zemědělství. Kvůli extrémnímu počasí mají hrozny vysokou cukernatost. Sklizeň je nyní v plném proudu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M98a46r38t63i14n 91K40r37u45t22ý 1978221189415

Musím konstatovat, že celá řada zdejších příspěvků svědčí o tom, že kultura vína je u nás stále na velmi nízké úrovni. Od paušálního ostouzení moravských vín, která zejména v bílém bez problémů obstojí ve světové konkurenci, přes výsměch Pražáků, kteří jsou dnes v ČR jednoznačně na špici, co se týče znalosti vína, až po mudrování o přidávání kyseliny jablečné sic! či tvrzení, že kyselinka ve víně způsobuje natrpklost. Ach jo ;-O

+3/0
28.8.2018 18:34

P23a59u33l 50J40a79r11o72s 2633838880

Typicke pro tento stat..Povolovat vinarum,jak maji delat vino,nebo co do nej muzou davat...Zajimalo by mne,jestli toto maji i ve vinarskych zemich,jako Francie,Italie a pod. co muzou,nebo nemuzou davat do vina...:-/

0/0
28.8.2018 15:46

M12a63r67t48i68n 26K43r78u87t53ý 1248111639265

jistěže mají. U nás si do vína, pokud neusilujete o přívlastkovou produkci, taky můžete přidávat leccos.

0/0
28.8.2018 18:26

P24e54t55r 26N37o82v66o26t44n52y 1171760371

Tak to bude dobrota.

0/0
28.8.2018 10:09

M34a97r58t35i82n 54Z74á12b38o71j87n76í94k 9631421291875

Ocet je těkavá kyselina, kyselina vinná je úplně něco jiného....

0/0
27.8.2018 22:02

K98a58r69e33l 25N34e54d56o35p11i31l 7848286259414

Na Moravě snad jiné víno, než pro Pražáky dělat neumí.

0/−4
27.8.2018 20:36

J90o88s19e80f 39N27a40d56r87c24h85a82l 9663481411283

pán je znalec...(_._)

0/0
29.8.2018 12:21

J34o96z56e52f 57S17t13e18b72i13l78a 3565537535277

Když je cukru málo, je špatně. Když je cukru moc, je taky špatně...

Tak se dejte na sázení brambor ;-D

+1/0
27.8.2018 20:22

M19i55l56a85n 16V54o61l88e69k 5679113806199

Dobře, ale ať to povinně (tak jako všichni ostatní) uvádějí na lahvích: 'výrobek obsahuje x% přidané přírodní / syntetické jablečné kyseliny'.

+1/0
27.8.2018 20:02

L39e51n87a 17P92á81t95k86o71v72á 8821823844109

to je přece škoda. Nikdy jsem nechápala proč se u nás kyselému vínu říká suché, letos to tak být nemusí , jenže teď píšou že zase bude

+4/−4
27.8.2018 18:44

D17a36d47a83k 13P43e95t75r 7361200624358

Pražanda sa ozvala.

+2/0
28.8.2018 4:12

T72o71m17a85s 83C56e36n92e77k 6307254710623

Hloupí lidé žijí všude. A někteří se s tím chlubí i online.

+1/0
28.8.2018 9:31

L70u56d39ě46k 82N72ě12m30e54c 5535621312834

;-D;-D;-D Kyselé je kyselé, suché má málo cukru, sladké má více cukru. Může tedy být sladké a zároveň kyselé, i když je to celkem řídký jev.

0/0
28.8.2018 9:45

L97u46k22á62š 25A76d53a67m18e34c 3787843870367

Na vínu je skvělé, že je každý rok jiné, podle počasí. Kdybych chtěl pít homogenizovaný nápoj, tak si koupím Sklepmistra.

+7/0
27.8.2018 18:38

J56o90s31e86f 20N75a30d41r86c66h38a53l 9473591141283

Tento univerzální nápoj z produkce španělů či italů fascinuje opravdové znalce ve většině komentářů. Škoda, že tento nápoj nikdy neviděl ani kuličku z hroznu, co na to ZNALCI?

0/0
29.8.2018 12:25
Foto

M28i54r64o10s57l88a80v 24B15u47d27í94n 8615327592

No jestli tomu správně rozumím... Příroda nechala vzniknout výjimečně dobré hrozny (říká se, že ročník 2018 bude výborný) a vinaři z toho chtějí udělat kyselé víno?

+5/−3
27.8.2018 18:25

D61a93d45a55k 38P32e66t51r 7541620664598

Ne každý má rád sladké, kupte si Pálavu.

+2/0
28.8.2018 4:11

P55a33u71l 39J93a62r89o15s 2343308870

Nikde neni psano,ze chteji udelat kysele vino..Povolila jim to "strana a vlada".;-D

0/0
28.8.2018 15:40

V77l66a20d17i80s71l58a35v 78G63r16y76c 9584114138742

To je nápad. Akorát z toho pálí žáha. Zlatý Kagor.

+2/−1
27.8.2018 17:33

M95a61r12t19i46n 90N39e34r89m43u18t 4339410718264

Haha, nejsem vinař, ale mám pocit, že přislazování je bráno jako podfuk, no a přikyselování ne??

+8/−2
27.8.2018 17:32

M35a40r15t66i88n27a 25S84e78d95l37i86c94k48á 5562225371892

To bude pomalu slámové víno, ne? :-)

0/0
27.8.2018 17:16

P86a93v53e31l 21S51o86b37o85t26k47a 5630354

Pravda, Sláma má také vinohrad, ale víno dělá mizerné.

0/0
27.8.2018 17:30

V92l17a46d80i46m52í43r 24Š57t79ě75r32b22a 2192141432857

A na Moravě dělají víno? Není to ocet už sám o sobě?;-);-)

+4/−7
27.8.2018 17:08

P43a30v80e42l 54S77o72b13o29t63k79a 5610414

"trošku kyslé zdá se"... jo, víno z Prahy, víno národů ;-D

0/0
27.8.2018 17:28

L98a46d25i70s43l79a57v 66P19í68s92a75ř39í23k 9763971973416

Doporučuji panu Štěrbovi ruský způsob pití vína = s kostkou cukru v zubech.

0/0
28.8.2018 7:31
Foto

P81a92v10e81l 27M82i91t48á39š 9734769263888

Už teď se hodí moravská vína tak pod tlačenku, jak jsou kyselá a ještě je přikyselí?

+5/−9
27.8.2018 17:07

Z62d61e25n80ě38k 17H51r75u34b84ý 5285338601866

No jo. A pak když jdete do vinotéky a chcete sladké nebo polosladké, tak je 2-3x dražší než suché, protože sladkých hroznů je prý málo, musí být na svazích déle, vyžadují větší péči, bla bla bla... Vinařský byznys. ;-)

+13/−1
27.8.2018 17:06
Foto

M65i24r64o94s15l31a31v 96S68t41e26i29n42e77r 4930502830896

Máme pod Brdy, na výšce 520 m.n.m. dvě révy, dárek od švábského příbuzenstva od Stuttgartu. Jsou tam už 12 roků, stále se rozrůstají, i když je na zimu hodně sestříhám. Jsou na slunečném místě na svahu, letos nasadily neobvykle mnoho hroznů a už dozrávají, jsou sladké a sucho jim nic nedělá.

Jedná se o výpěstky ze šlechtitelských stanic v okolí Ludwigsburgu, jsou mimořádně odolné proti chorobám a škůdcům. Jenom vloni jsme zažili jakousi plíseň, letos vše O.K., jsou to odrůdy Phoenix (žluté hrozny) a Regent (červené hrozny, silně probarvené a připomínající Merlot).

Z těch dvou stromků sklidím jistě na 20, možná 30 kg hroznů, my je však jíme, jako stolní hrozny, mají málo zrníček, a i když jsou spíš drobné, chutnají výrazně na oblíbené odrůdy známé z Francie (přesněji- okolí Aux en Provence). Na výrobu vína si netroufnu, je to věda. Ale zdravá réva, kterou jsme ještě nikdy ničím nestříkali, to je radost.

Dokyselovat znamená, nedokvasit do konce, docukrovat je zase podvod, předstírající kvalitní révu ze slunné stráně u šťovíkové sklizně. Já zastávám názor, že piji raději kyselé víno, než uměle dochucené, přírodu nemáme falšovat. Sladké víno nepiji zásadně, to není přírodní opravdu vykvašené víno ale limonáda pro babky.

+5/0
27.8.2018 16:38

L92u79d39ě24k 23N41ě47m90e55c 8653570171816

Sucho révě tolik nevadí, protože si pro vodu sáhne hodně hluboko. Ale s tím dokyselováním nemáte pravdu. Prostě je letos v hroznech kyselinky málo. Kdo ví, možná by mi to tak chutnalo.

+1/0
27.8.2018 16:47

I57v66a94n 36H33o74l77a71s 5937667648927

Letos už si réva (alespoň na jižní Moravě) už leckde nemá kam sahat), části vinohradů už schnou.

+1/0
28.8.2018 8:23

L83u63d19ě73k 73N80ě83m11e38c 5405791562514

Hmm, v tom případě jak kde.

0/0
28.8.2018 9:43

M10i32l56o24š 74B65r49a60d59í68k 3626469517698

Čím víc réva trpí, tím víc si vinař zpívá. Staré přísloví. Pravda totiž je, že když je sucho a půda je tedy sušší a méně úrodná, tím je víno kvalitnější. Proto se za nejkvalitnější vína považují vína z oblastí se suchou půdou a dostatkem tepla.

0/0
27.8.2018 17:01

L75a15d27i97s23l73a30v 39P76í38s26a81ř84í73k 9163521263856

Pane Steinere, skliďte hrozny, podrťte paličkou, ušlapejte bosou nohou, mošt odeberte sběračkou do demižonku, stočte z papíru zátku a zazátkujte a pak už pozoruje, jak kvasí a když bude v plném kvasu, koštujte - máte vlastní burčák. A když ho bude hodně, můžete ho v lahvích dát do chladničky nešpuntovat natvrdo, vydrží déle a když bude hodně dobrý, pozvěte sousedy,

0/0
28.8.2018 7:39
Foto

M48i83r33o51s31l57a29v 11O25r41á33l94e56k 4361315209180

Co je to,kyselé víno?Snad trpké,kyselý je tak akorát ocet nebo zoctovatělé víno,to je na vylití.Kyselinky dávají vínu natrpklou příchuť.Kdo chce kyselé,ať si koupí citróny.

+5/−4
27.8.2018 16:33

J94i20ř41í 66V81o30s69t55ř28á96k 2911808749531

Za mě bych rád dostal produkt přírody, unikátní odezvu roku, ročník 2018, pokud bude malinko sladší, nevadí. Pokud někomu ano, jiných ročníku je dosti. Pít to s kyselinou jablečnou... No nevím.

+20/0
27.8.2018 16:25

P16a51v75e97l 66S46o33b83o68t78k21a 5580884

Ve skutečnosti pokud se vinaři zdá víno příliš kyselé, v klídku si ho dosladi ve sklenici cukrem (tak, jako si sladíte čaj).

Ale pravda, sypat si do vína vitacit nebo jinou chemii jsem nikoho neviděl

0/−5
27.8.2018 16:28
Foto

M15i81r80o88s59l73a65v 21O42r84á29l66e62k 4621955129600

To jste slyšel kde,rozmíchat si do odlivky cukr?

+6/−1
27.8.2018 16:36

P36a30v50e86l 27S52o79b38o64t73k83a 5200504

Máte vinohrad?

Kolik máte hlav?

Nevíte vo čem je život.

+1/0
27.8.2018 17:05
Foto

R62e54n33a41t64a 72H46a17s42i16l19o42v73á 2667560409148

jen sladké je prázdné....jak oslazená voda.... víno je o kombinaci sladkosti a kyselosti....o jejich rovnováze....

0/0
27.8.2018 17:04

P82a37v81e18l 52S90o18b11o87t38k11a 5600944

Každý demižón archivního vína musíte každý rok přiživit pár kostkami cukru.

Jinak umře hladem.

Nejčastěji pár deci odsajete, ochutnáte, a dodáte pád deci mladého.

Proto se všichni ti hlupáci diví, že se jim lahvované kazí.

S vínem v lahvi už nic nenaděléte - můžete se jen modlit.

0/0
27.8.2018 17:22

J98o81s11e90f 31N73a43d30r97c32h64a52l 9933231411543

nacpat víc síry☺

0/0
29.8.2018 13:00

P53a85v32e96l 59S89o56b38o42t20k62a 5250404

Nízké výlisnosti se nebojte.

Před lisováním hrozny namočte a po vylisování šťávu, která chybí, dolejte vodou.

Děláte to tak každý rok, není důvod, aby letošek byl výjimkou.

Jen si musíte dát pozor, aby to byla stejná voda, jakou zaléváte vinohrad.

Jinak se na to při chemickém rozboru vína přijde.

+7/0
27.8.2018 16:23

A75n44t45o56n46i17n 36K41a82d44l82c96e82k 9842149261656

Rulanda seda polosladla kyselinek moc nepotrebuje. To mozu glgat pod tlakem:)))

+1/0
27.8.2018 16:13

J57i77n76d55r44i52c77h 62K45o18l34a71r 7580210205283

... a ja ty kyselinky rad, je to pak takove stavnate, takovej polosladkej Tramin, nebo Kerner. Dela se mi slina. Jen nevim s tim dokyselovanim, musim neco dokyselenyho zkusit, jestli to v chuti nebo nasledcich poznam :)

+1/0
27.8.2018 16:22

A89n31t87o29n95i57n 16K14a22d70l50c49e10k 9762159511216

To je vse na individualni chuti. Od piva az po goralku. Kazdy musi najit svoji stavu.

+1/0
27.8.2018 16:36
Foto

M75i61r84o48s83l41a91v 66S93t11e97i12n68e33r 4320712780926

V Chorvatsku vám občas takové opravdu kyselé víno nabídnou, hodí se zejména k ústřicím. Ve Stonu jsme však po těch ústřicích dostali střevní problémy.

0/0
27.8.2018 16:45

L62u26b95o69š 10C71h71l42u73m11s38k61ý 2680135828595

Kurňa, včera jsem mluvil s kamarádem z Moravy, vinařem. Zrovna lisoval mopr. Já se ale dozvěděl, že na starých hlavách mají bobule normální velikost, na mladých jsou jak hrachy (sucho, kořeny nejsou ještě u spodní vody). Hrozny nemají dost cukru a bude muset proto přidávat 1,2 kg cukru/100 litrů šťávy. Taky mně to zdůvodňoval suchem, ale co se "vědecky" vlastně stalo si už nepamatuju. Tak teď nevím...:-/

0/0
27.8.2018 15:51

M81i58l35u79š15e 89K95o61h11o55u17t12k53o46v28á 3776308820517

Mám raději italská a španělská vína, nejsou tak kyselá a přesto jsou suchá. Je tam cítit slunce a my si do něj budeme lít "ocet".

+20/−1
27.8.2018 15:46

J24i16n60d23r75i50c66h 90K38o41l42a93r 7290180515733

Ano, tam maji prijemne kousky. Me osobne nenadchla francie, ale mozna mam malo nachutnano.

+1/0
27.8.2018 16:12
Foto

M45i98r87o72s30l44a67v 53S63t69e88i36n82e59r 4410842610566

Chateuneuf du Pape má i skromnější příbuzenstvo, já bych doporučil Cotes de Rhone. Je to také Malbec, ze stejných kopců, ale je ho víc a tak se prodává za méně.

Kdo rád trochu kyselejší, živější, pak je to Maconné, Beaujolais a okolí Lyonu.

Bílé víno je zajímavé jenom ze severu Francie, s bublinkami je to champagner. Veuve Cliquot nebo Moët & Chandon.

0/0
27.8.2018 18:31

Najdete na iDNES.cz