Místo stravenek dostanou zaměstnanci platební kartu (ilustrační snímek).

Místo stravenek dostanou zaměstnanci platební kartu (ilustrační snímek). | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Už žádné „na stravenky nevracíme“. Nápad startuje v restauracích v Brně

  • 273
Místo papírových stravenek speciální karta, kterou nabíjí zaměstnavatel. V Brně začala éra elektronických stravenek. Odstartoval je tam jeden z největších hráčů v oboru zaměstnaneckých poukázek, společnost Edenred. Kartami ve třech stech podnicích zatím může platit asi tisíc zaměstnanců. Do konce roku by to měla být celá republika.

Zažili to všichni zaměstnanci firem, které nabízejí jako pracovní benefit stravenky. Aby zaplatili oběd, musejí po kapsách hledat papírové lístky. A ještě brát ohled na to, že ne všude na stravenky vracejí hotové peníze. Pokud se ale vyplní podnikatelský plán jedné z největších „stravenkových“ firem v republice, takové scénáře brzy skončí.

Firma Edenred si totiž Brno vybrala pro start speciální předplacené karty. Stravenkové konto zaměstnancům nabije zaměstnavatel stejnou částkou, jaká jim dnes přijde v obálce v podobě papírových stravenek. A lidé už pak budou za jídlo moci v restauracích zaplatit jako s kteroukoliv jinou bezkontaktní kartou, které vydávají banky.

Sklizeno, Starbucks a  Zlatá loď

„Už nyní máme v Brně více než tři stovky partnerských provozoven, kde se kartou dá platit. Kromě ryze brněnských podniků jako je například Zlatá loď, IQ Restaurant, restaurace Morávka, Rebio nebo Okay Market Potraviny jsou partnery i velké celostátní sítě restaurací, kaváren nebo prodejen potravin - Sklizeno, KFC, Burger King, Starbucks nebo McDonalds,“ konstatoval generální ředitel společnosti Edenred Martin Bulíř.

Nová platební metoda přitom podle něj nebude komplikovaná ani pro restaurace, které doteď přijímaly stravenky papírové. Díky partnerství s karetní společností MasterCard totiž karty Edenredu zpracují klasické platební terminály, které už restaurace mají. A podnikům, kde doteď šlo platit pouze hotově, bude stačit speciální aplikace na chytrém telefonu.

Z Brna by se projekt měl podle plánů rozšířit do celé republiky. Všude tam, kde se nyní používají stravenky společnosti nazvané Ticket Restaurant. Zatím novinku používá asi tisícovka lidí z brněnských firem jako Red Hat, Letiště Brno či Cígler Software.

„Brno jsme pro start zvolili, protože je technologickým centrem republiky. Navíc je ideální svou velikostí,“ vysvětlil Bulíř.

Firmy ušetří, zaměstnanci neřeší neochotu vracet peníze

Restaurace podle něj díky tomu nemusejí stravenky přepočítávat a nosit do banky. Částka, kterou host zaplatí, se jim ihned připočte na účet. A obdobné výhody Edenred zmiňuje i v případě firem.

„Nahrazení papíru kartami řeší mnoho problémů, od nákladné distribuce papírových poukazů až po „na stravenky nevracíme“. Podmínkou je dostatečná síť provozoven, které je přijímají. Proto jsme se společností Edenred vstoupili do pilotního provozu, kdy je nejlepší možnost nabídku podniků ovlivnit. Pomohly také pozitivní zkušenosti ze zahraničí,“ potvrdil generální ředitel softwarové firmy Red Hat Radovan Musil.

O přechodu na e-stravenky podle průzkumu společnosti PwC uvažuje 45 procent zaměstnavatelů, kteří v současnosti nabízejí svým zaměstnancům papírové stravenky. Počin Edenredu, jehož poukázky v Česku používá každodenně víc než půl milionu lidí a přijímají je v téměř 60 tisících podniků, tomu napomůže. Česko je přitom pátou zemí, kde Edenred své elektronické stravenky zavádí. Zatím je používají lidé na Slovensku a v Polsku, ve Francii či Belgii.

Poplatek za výkup stravenek zůstává

Jako první v Česku však platební metodu zavedla společnost Benefit Management, které ovšem patří jen malá část trhu. Velcí konkurenti Edenredu, Sodexo a Chéque Déjeuner, plánují elektronické stravenky odstartovat do několika měsíců.

Ne všem restauratérům se ovšem samotná existence stravenek zamlouvá. Edenred potvrdil, že ani po přechodu na stravenky elektronické neodpadne poplatek „za výkup“ stravenek. Pohybuje se kolem pěti procent z ceny každého zaplaceného oběda. Podle analýzy Asociace provozovatelů poukázkových systémů ovšem stravenky tvoří třetinu tržeb restaurací za obědy.