Restaurace Espanola na rohu Botanické a Kotlářské ulice v Brně

Restaurace Espanola na rohu Botanické a Kotlářské ulice v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Española ohromí obrovským výběrem, toreador by si v ní ale nepochutnal

  • 2
Co jsou pro Čechy utopenci a jednohubky, to jsou pro Španěly "tapas". Malá, jednoduchá a silně návyková jídla k vínu nebo pivu. Pokud jste je už měli možnost ochutnat, začnete slintat jen ze samotného pohledu na ceduli "Española – tapas bar", která vábí v Brně na rohu Botanické a Kotlářské ulice.

Interiéru nelze vytknout téměř nic, působí útulně a přitom není zbytečně přeplácaný. Rozlítila mě zato hudební kulisa. Do pěkně zařízené španělské restaurace nabízející dražší jídla by se skvěle hodila tradiční pyrenejská hudba, jenže místo kytar, kastanět a tamburín tu hrál, chvílemi až mučivý, italský pop.

V někom možná obojí vyvolá poněkud ignorantské vzpomínky na "dovču" u moře. Pro mne to ale bylo stejně nemístné jako poslouchat Evu a Vaška v bavorské pivnici.

Vodu z kohoutku obsluha nenatočí

Obsluha byla rychlá a nenuceně přátelská. Jediné přání, se kterým měli problém, bylo natočení vody z kohoutku. Zamrzelo to tím víc, že jsme o "vodovodu" požádali ve chvíli, kdy už jsme se projedli a propili k vcelku vysokému účtu.

Recenze restaurací

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě.

Dnes: Restaurante & Tapas bar Española
Botanická 19
www.espanola.cz

Hodnocení 55 %

V létě se zastavte na osvěžující polévku gazpacho, kuchyni Středomoří ale ochutnejte raději tam, kde mají menší výběr a čerstvější nabídku.

Z jídelního lístku:
Chobotničky v oleji 65 Kč
Hlíva ústřičná grilovaná 85 Kč
Tortilla s brambory, chorizo klobáskou, cibulí a paprikou 128 Kč
Králík pečený v marinádě 185 Kč

Na tapas jsme se pochopitelně třásli, už právě tady ale začaly naše rozpaky. V nakládaných olivách plněných slaninou s česnekem a oreganem (miska za 38 korun) trochu zanikala chuť všech tří doplňujících přísad. Nevadí, olivy samotné byly čerstvé a chutné.

Zato nakládaná grilovaná zelenina (talířek za 64 korun) už vyloženě zklamala. Buď se přichytila na gril, anebo kuchař zapomněl oloupat z ugrilované papriky černou slupku. S takovouhle by se Španělsko brzo dostalo do čela žebříčku onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Polévka osvěží, salát z lososa zklame

Studená zeleninová polévka gazpacho (55 korun) byla to nejlepší, co jsme tu vyzkoušeli. Mile překvapilo, že ji číšník přinesl na dvou talířích – v horním byla polévka, ve spodním rozdrcený led. Zastavte se tady na ni, až bude Brno v létě rozpálené, osvěží lépe než skok do fontány.

Slávky dušené na víně (158 korun) byly v pořádku, číšník nezapomněl na mísu na prázdné mušle a misku s citronovou vodou na očištění prstů. Škoda, že přiložená bagetka měla spálené okraje, a že omáčka v jídelním lístku popsaná jako "pikantní" nebyla pikantní ani trochu. Stačilo by přitom nešetřit česnekem.

Slávky dušené na víněSalát s lososem - ryba byla bez šťávy a mdlá

Salát s lososem zklamal. Ryba byla bez šťávy a mdlá, pravděpodobně měla mnohem čerstvější vzpomínky na mrazák než na moře. Ani zelenina, s výjimkou ledového salátu, nebyla bůhvíjak chutná.

Výběr velký, chybí ale čerstvé suroviny

Chápu, že je začátek března a pěkná zelenina není k dostání, ale pak si musí provozní rozmyslet, jestli má nechávat na lístku taková jídla, navíc za naprosto nepřiměřených 159 korun.

Právě tohle řadí Españolu k bezpočtu ambiciozních restaurací, které si škodí snahou oslnit hosty obrovským výběrem. Nad lístkem čítajícím přes sto pokrmů (!) si nikdo nelámal hlavu s tím, jestli budou po celý rok čerstvé suroviny nebo jestli některé ingredience nebude nutné sušit v mrazáku.

Španělské regiony přitom nabízejí pestré zimní recepty, založené na bramborách, kuřecím a vepřovém mase, salámech a luštěninách - kuchař se ale inspiroval hlavně subtropickou Andalusií, a to se pak v březnu vaří ve střední Evropě těžko.

Pouze polévka gazpacho byla tak dobrá, že bychom se kvůli ní vrátili.

Polévku gazpacho přinesl číšník na dvou talířích - v horním byla polévka, ve spodním rozdrcený led

Española nedělá pyrenejské gastronomii úplnou ostudu, kuchař ctí jednoduchost receptur a jídla nevyhání dochucovadly. Jenže namyšlenému příslibu na prostírání "Española - to nejlepší ze Španělska" místní kuchyně nedostojí.