Interiéru nelze vytknout téměř nic, působí útulně a přitom není zbytečně přeplácaný. Rozlítila mě zato hudební kulisa. Do pěkně zařízené španělské restaurace nabízející dražší jídla by se skvěle hodila tradiční pyrenejská hudba, jenže místo kytar, kastanět a tamburín tu hrál, chvílemi až mučivý, italský pop.
V někom možná obojí vyvolá poněkud ignorantské vzpomínky na "dovču" u moře. Pro mne to ale bylo stejně nemístné jako poslouchat Evu a Vaška v bavorské pivnici.
Vodu z kohoutku obsluha nenatočí
Obsluha byla rychlá a nenuceně přátelská. Jediné přání, se kterým měli problém, bylo natočení vody z kohoutku. Zamrzelo to tím víc, že jsme o "vodovodu" požádali ve chvíli, kdy už jsme se projedli a propili k vcelku vysokému účtu.
Recenze restauracíMF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě. Dnes: Restaurante & Tapas bar Española Hodnocení 55 % V létě se zastavte na osvěžující polévku gazpacho, kuchyni Středomoří ale ochutnejte raději tam, kde mají menší výběr a čerstvější nabídku. Z jídelního lístku: |
Na tapas jsme se pochopitelně třásli, už právě tady ale začaly naše rozpaky. V nakládaných olivách plněných slaninou s česnekem a oreganem (miska za 38 korun) trochu zanikala chuť všech tří doplňujících přísad. Nevadí, olivy samotné byly čerstvé a chutné.
Zato nakládaná grilovaná zelenina (talířek za 64 korun) už vyloženě zklamala. Buď se přichytila na gril, anebo kuchař zapomněl oloupat z ugrilované papriky černou slupku. S takovouhle by se Španělsko brzo dostalo do čela žebříčku onemocnění rakovinou tlustého střeva.
Polévka osvěží, salát z lososa zklame
Studená zeleninová polévka gazpacho (55 korun) byla to nejlepší, co jsme tu vyzkoušeli. Mile překvapilo, že ji číšník přinesl na dvou talířích – v horním byla polévka, ve spodním rozdrcený led. Zastavte se tady na ni, až bude Brno v létě rozpálené, osvěží lépe než skok do fontány.
Slávky dušené na víně (158 korun) byly v pořádku, číšník nezapomněl na mísu na prázdné mušle a misku s citronovou vodou na očištění prstů. Škoda, že přiložená bagetka měla spálené okraje, a že omáčka v jídelním lístku popsaná jako "pikantní" nebyla pikantní ani trochu. Stačilo by přitom nešetřit česnekem.
Salát s lososem zklamal. Ryba byla bez šťávy a mdlá, pravděpodobně měla mnohem čerstvější vzpomínky na mrazák než na moře. Ani zelenina, s výjimkou ledového salátu, nebyla bůhvíjak chutná.
Výběr velký, chybí ale čerstvé suroviny
Chápu, že je začátek března a pěkná zelenina není k dostání, ale pak si musí provozní rozmyslet, jestli má nechávat na lístku taková jídla, navíc za naprosto nepřiměřených 159 korun.
Právě tohle řadí Españolu k bezpočtu ambiciozních restaurací, které si škodí snahou oslnit hosty obrovským výběrem. Nad lístkem čítajícím přes sto pokrmů (!) si nikdo nelámal hlavu s tím, jestli budou po celý rok čerstvé suroviny nebo jestli některé ingredience nebude nutné sušit v mrazáku.
Španělské regiony přitom nabízejí pestré zimní recepty, založené na bramborách, kuřecím a vepřovém mase, salámech a luštěninách - kuchař se ale inspiroval hlavně subtropickou Andalusií, a to se pak v březnu vaří ve střední Evropě těžko.
Pouze polévka gazpacho byla tak dobrá, že bychom se kvůli ní vrátili.
Española nedělá pyrenejské gastronomii úplnou ostudu, kuchař ctí jednoduchost receptur a jídla nevyhání dochucovadly. Jenže namyšlenému příslibu na prostírání "Española - to nejlepší ze Španělska" místní kuchyně nedostojí.