Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: archiv Libora Budinského

Spíš vám bude špatně z hamburgeru než z brouků, říká pořadatel festivalu

  • 13
Na havěti jako tarantulích, štírech či strašně zapáchajícím ovoci durianu si budou moci pochutnat Brňané. A nejen oni, květen by se mohl na jižní Moravě jmenovat gastronomický. V Brně se totiž koná hned pět velkých „jídelních“ akcí, ve Valticích tradiční vinné trhy a v Ivančicích slavnosti opěvující lahodný chřest.

Už o nejbližším víkendu mohou návštěvníci v brněnské Malé Americe na Nových sadech vyzkoušet zahraniční kuchyně. Koná se tam festival Ochutnej svět. „Celkem přijede šestadvacet kuchařů ze všech kontinentů,“ vypočítala pořadatelka Dana Drápalová.

A různé chutě jsou připraveny pro všechny. „Chceme, aby si každý našel to své. Nabídneme třeba hmyz, štíry, žabí stehýnka, vietnamskou kuchyni, asijské polévky, ale i méně cizokrajné pokrmy,“ popsala Drápalová, která očekává velký nápor návštěvníků, kteří jsou schopni sníst téměř cokoliv. Včetně zmiňované havěti.

Afričané milují sarančata

„Kdyby bylo hmyzí jídlo hnusné, nejedlo by ho tolik lidí. Například v Africe milují sarančata, studenti si jejich chytáním na světlo dokonce přivydělávají na studia,“ prohlásil kuchař Milan Václavík, jenž bude právě na Ochutnej svět připravovat pokrmy.

Nejbližší gastronomické akce na jižní Moravě

  • Ochutnej svět 2017: 29.–30. dubna, Brno, Malá Amerika
  • Valtické vinné trhy: 12.–13. května, Valtice
  • Burger festival: 12.–13. května, Brno, Galerie Vaňkovka
  • Festival kávy: 13. května, Brno, VUT
  • Extreme food festival: 13. května, Brno, Lužánky
  • Slavnosti chřestu: 19.–21. května, Ivančice
  • Slavnosti jídla: 24.–27. května, Brno, náměstí Svobody

Festival nabídne kromě na místě připravených pokrmů také v našich končinách těžko dostupné zboží. „Lidé si mohou odnést cizokrajné ingredience i pochutiny, zároveň poznají pár receptů nebo doporučení, jaké používat koření,“ konstatovala Drápalová.

Vstup na festival stojí 50 korun a pokrývá organizaci, takže si návštěvníci musí jídla na stáncích kupovat.

„Degustační porce vyjde na osmdesát až sto korun, speciality jako štíři nebo sushi se mohou dostat až na stokoruny,“ dodala Drápalová. Mimo jídla se bude v Malé Americe konat spousta akcí v doprovodném programu – hudba, dílny pro děti nebo fotokoutek. Na návštěvníky čeká i soutěž o hodnotné ceny.

V jižní Americe chroupají mravence

Opravdu netradiční jídlo odvážlivci ochutnají 13. května v Lužánkách na Extreme food festivalu.

„Největší specialita bude pavouk, smažený cvrček, žabí stehýnka. Chybět nebude durian nebo žakie – oblíbené exotické ovoce,“ popsal pořadatel Pavel Pichler. Organizace bude podobná jako u dřívějšího festivalu, za vstupné však mohou účastníci navíc zhlédnout přednášky, koncert, získají speciální recept či vyzkouší exotický čaj. Samotná jídla vyjdou na 20 až 300 korun.

A v čem je tato akce jedinečná? „Jde buď o ingredience – hmyz, pavouk – nebo netradiční a pálivá koření, kterým prodejci budou své pokrmy dochucovat,“ vysvětlil organizátor. Kuchař Václavík se nediví, že i Češi mají takové chutě. „V Jižní Americe mají třeba rádi mravence. Udí je a chroupají ze sáčku jako popcorn,“ dodal.

On i pořadatel lužánecké akce se shodují na jedné věci – extrémní jídla nejsou nezdravá. Mají spíše dietní charakter, podávají se se zeleninou nebo obsahují hodně bílkovin, nenasycených mastných nebo esenciálních kyselin. „Spíše se lidem udělá špatně z hamburgeru či popcornu než z této kuchyně,“ řekl Pichler.

Lístky stojí 130 korun a jsou dostupné pouze v předprodeji. Navíc pořadatelé očekávají vysokou účast, namísto loňských 800 lidí jich má dorazit plná tisícovka. „Už nám zbývá jen třetina vstupenek,“ poznamenal Pichler.

Naopak se z letošní gastronomické soupisky vytrácí Špilberk food festival. Už tradiční akce ukazuje hlavně to, jak a kde se dobré pokrmy připravují v Brně.

Jenže za poslední roky podle organizátorů vyrostlo v Brně mnoho kvalitních podniků, které nejsou dostatečně zaběhnuté, aby zvládly nápor účastníků festivalu. Akce se nejspíše navrátí v příštím roce, možná s pozměněným konceptem.