Po vleklých potížích s konkurzem a více než roce mimo provoz začala 1. května...

Po vleklých potížích s konkurzem a více než roce mimo provoz začala 1. května znovu fungovat restaurace na bývalé Farmě Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku. Provozuje ji hoteliér František Dvořák. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Bývalá Farma Bolka Polívky po roce otevřela. Herec přijel už jako host

  • 7
V Olšanech na Vyškovsku se ve čtvrtek po vleklých potížích s konkurzem a více než roční provozní přestávce znovu otevřela bývalá Farma Bolka Polívky. Na pivo, kávu či oběd se tam hned zastavily desítky kolemjdoucích i cyklistů, ale i zvědavých štamgastů původního podniku.

Novým nájemcem areálu je nyní František Dvořák. A hned večer tam opět zamířil sám dřívější majitel Bolek Polívka. Pořád ještě totiž není úplně jasné, jak bude dál farma s jménem svého zakladatele zacházet.

Obnovená Polívkova farma

"Ani se mě na to neptejte, nemůžu o tom mluvit, domluvili jsme se tak s panem Polívkou," vysvětluje hned na úvod povídání František Dvořák, který si podnik pronajal od Polívkova přítele Alexandra Seidla. Ten koupil podnik v dražbě.

Polívka se možná nastěhuje zpět

Nový jídelní lístek s hlavičkou a původním logem restaurace U Klauna však nasvědčují, že se obě strany patrně chtějí domluvit. Vyloučeno prý není ani to, že by zde známý herec a bavič i s rodinou opět bydlel ve svém původním bytě.

"To by mě zajímalo, zda tady bude. Jezdívali jsme sem léta jen tak na oběd, s vnoučaty za zvířátky nebo na různé akce. A jednou jsme měli štěstí a potkali se s ním zrovna ve chvíli, kdy si nesl domů novorozeného Jeníčka," vzpomíná u kávy Stanislava Ježková ze Znojma, která se na farmu v novém kabátě vyrazila podívat hned první den, kdy bylo oficiálně otevřeno.

Potíže farmy

Podnik postupně budoval od počátku 90. let Bolek Polívka s manželkou.

S pomocí evropské dotace dostavěl hotel a postavil menší wellness, herec ale nesplácel faktury. V říjnu 2012 podala stavební firma Kaláb návrh na insolvenci a loni v dubnu poslal soud podnik do konkurzu. Za farmou zůstaly dluhy přes 40 milionů korun.

 Za 11,5 milionu ji koupil Polívkův přítel Alexandr Seidl.

Krachu svého oblíbeného podniku s manželem litovali. "Třeba se to zase rozjede. Bývalo tu vždy plno, že člověk často nemohl najít místo k sednutí," popisuje její manžel.

Bez hranolek s kečupem

I ve čtvrtek po poledni byly stoly na terase obsazené. A všechny sloupy a zábradlí obsypala kola cyklistů, kteří první májový den využili k projížďce. "Máte hranolky s kečupem?" ptá se muž, který přijel se třemi dětmi.

Usměvavá dcera Františka Dvořáka Adéla mu však hned vysvětluje, že hranolků se zde nedočká. "Můžeme dětem udělat třeba krupičnou kaši," nabízí.

Novou éru farmy chce totiž Dvořák s dcerou postavit na jídelníčku poskládaném z čerstvých jídel z místních surovin.

"Stejné to bylo na Šumavě, kde jsme provozovali několik restaurací. V místech, kde byly největším výkřikem gastronomie kuřecí prsa s broskví, jsme začali dělat škubánky, šoulet, kubu či jiné dobroty. A za chvíli nám byla restaurace malá," popisuje hospodský.

V Olšanech tak ve čtvrtek nabízel třeba pikantní fazolovou polévku s uzeným masem či jarní kuřátko s kopřivovou nádivkou.

"Jezdívali jsme sem pravidelně, ale jídlo nebývalo nic zvláštního. Dnes jsme si ale moc pochutnali. Jestli to vydrží, určitě budou mít úspěch," pochvalovala si další návštěvnice z nedaleké Lulče.

A proč se vlastně hospodský z Prahy, který léta působil na Šumavě, rozhodl přestěhovat do Olšan? "Šumava už byla dobyta, je čas na novou výzvu," říká se smíchem Adéla Dvořáková.

A její otec dodává, že když dostal od Seidla nabídku provozovat farmu, byl zrovna na Tenerife. "Řekl jsem si, že je to výzva, a kývnul jsem. A dané slovo nerad beru zpět," tvrdí podnikatel.