Kuchař restaurace Palazzo v brněnském hotelu Barceló Aleš Caha finišuje s jídlem, které jeho kuchyně připravila na festival Jídlo z blízka. Součástí tříchodového menu je grilovaná vepřová pluma s dušeným líčkem, mrkvová bramborová kaše, pyré z pečených šalotek a tvaroženský mangold. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Grilovaným masům na festivalu Jídlo z blízka konkurují šneci a hmyz

  • 2
Největším hitem jihomoravského festivalu Jídlo z blízka, který se specializuje na lokální suroviny a dodavatele, jsou trochu překvapivě hmyz a šneci. „Akce s nimi bývají vždy hned vyprodané,“ směje se organizátorka gastronomické přehlídky Lucie Frgalová.

Kdo má z těchto „potvor“ trochu strach, nemusí se ale bát, na ochutnání je toho mnohem víc.

Festival potrvá až do konce července a nabízí v několikachodových menu i jiné labužnické zážitky: šťavnaté králičí, jehněčí i hovězí z ekofarem s čerstvými bylinkami, sezonní zeleninou nebo třeba jahodami budou servírovat nejen brněnské restaurace.

Festival Jídlo z blízka

„Letos poprvé se účastní i mimobrněnská restaurace, konkrétně Hotel Termal Mušov, který postavil svou kuchyni právě na lokálních jídlech. Do budoucna plánujeme otevřít se více jihomoravským podnikům,“ dodala Frgalová.

Na doprovodném programu je možné seznámit se osobně i se sedláky, vinaři, šéfkuchaři a malovýrobci, pro které je jídlo obživou i srdeční záležitostí.

„Oblíbenou součástí festivalu jsou degustace spojené s letním venkovním grilováním lokálních surovin v Otevřené zahradě. Mezi nejnavštěvovanější dílny pak patří ty, na kterých se připravují různé těstoviny,“ popsala organizátorka.

V pátek 11. července doprovodný program nabízí od 17 hodin výrobu plněných těstovin v kuchařském studiu Borgo Shop, zvěřinu z jihomoravských lesů bude od 16 hodin v Otevřené zahradě pod Špilberkem grilovat restaurace La Bouchée.

Sobota bude naopak ve znamení sladkého, od 14 hodin se v restauraci U Fidela budou péct tradiční kobeřické koláče. K ochutnání budou i beleše a pečené bramborové pagáče s povidlím a mákem.