Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Špilberku se sešli gurmáni. Mlsali ústřice, humry i sarančata

  15:03aktualizováno  15:03
Nejlepší kuchařští mistři zahájili v pátek dlouho očekávaný druhý ročník festivalu skvělého jídla – Špilberk Food festival. Na nádvořích a terasách královského hradu ukázali své umění přímo pod širým nebem. Během celého víkendu se předvede na 15 špičkových gastronomických podniků z Jihomoravského kraje.

Food festival na Špilberku (11. května 2013) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Zkušení šéfkuchaři probouzejí všechny smysly tradiční českou kuchyní, mezinárodními specialitami, vegetariánskou kuchyní i třeba netradičním hmyzím menu.

Milovníci dobrého jídla mají možnost ochutnat například pečené filátko z mořského vlka s krémovo-šampaňským rizotem, pečeného mečouna, pomalu taženou hovězí plec na sušených rajčatech, humrový krém či čerstvé ústřice, kalamáry a krevety.

"Ochutnali jsme na nádvoří hradu celé menu. Zaujala nás především 60 dní vyzrálá roštěná s foie gras v balíčku z těsta brick s lékořicí a kerblíkem. Těstíčko bylo opravdu mimořádné," hodnotil jeden z nadšených návštěvníků pan Miroslav s manželkou.

Fotogalerie

Patrně nejbizarnější nabídku nabídli šéfkuchaři restaurace Leporelo, kteří návštěvníkům připravili "hmyzí menu". Na talířích se poté objevil třeba cvrček na másle s bagetkou, saranče s kuskusem či mrkvový koláč s ananasem a sušeným hmyzem.

Dorazil Pohlreich i Babiš

Na své si přišli i milovníci dezertů, kteří ochutnali jahody plněné čokoládovým crème brûlée s chilli či karamelovou zmrzlinu s mořskou solí na ragů z jahod a zeleného chřestu.

Kromě jídla čekala na nadšené milovníky gastronomie i bohatá nabídka českých a moravských vín a čerstvých džusů. "Návštěvníci jsou tu opravdu moc příjemní, to se nám líbilo, lidé si to přišli opravdu užít," hodnotí barmanka u pultu s čerstvými šťávami Adéla Beranová.

Na festivalu se dále představí řada zajímavých hostů z oboru gastronomie. Petr Koukolíček představil experimentální molekulární kuchyni, kdy pomocí tekutého dusíku připravoval návštěvníkům například kávu.

Během soboty své umění předvede i Zdeněk Pohlreich ve své kuchařské show. Proběhne i pokus o český rekord v přípravě největšího hovězího steaku o váze 7 až 9 kilogramů. Během neděle uvaří i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus. Kromě nevšedních ochutnávek si návštěvníci festivalu mohou vyzkoušet i školu vaření.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Letošní sucho na Znojemsku a v povodí Dyje nad Vranovskou přehradou způsobilo,...
Sucho odkrylo vesnici i se zbytky kostela na dně Vranovské přehrady

Letošní velké sucho na Znojemsku a v povodí Dyje způsobilo, že už od května klesá hladina Vranovské přehrady. Díky tomu se opět objevily základy domů zatopené...  celý článek

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
V Brně prasklo potrubí, voda zaplavila silnici. Oprava se protahuje

K masivnímu úniku vody museli ve čtvrtek brzy ráno vyjíždět hasiči do centra Brna. V Kotlářské ulici prasklo potrubí. Vodovody a kanalizace pracují na...  celý článek

Aplikaci, kterou vymysleli Pavel Müller a Filip Maleňák (zleva), už využívá na...
Jejich aplikace zachraňuje životy v Česku. Brzy bude i v zahraničí

Zmáčknutím jednoho tlačítka v telefonu vytočí linku 155 a zároveň odešle nouzovou zprávu a lokalizuje, kde se volající nachází. Denně si přes aplikaci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.