Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Špilberku se sešli gurmáni. Mlsali ústřice, humry i sarančata

  15:03aktualizováno  15:03
Nejlepší kuchařští mistři zahájili v pátek dlouho očekávaný druhý ročník festivalu skvělého jídla – Špilberk Food festival. Na nádvořích a terasách královského hradu ukázali své umění přímo pod širým nebem. Během celého víkendu se předvede na 15 špičkových gastronomických podniků z Jihomoravského kraje.

Food festival na Špilberku (11. května 2013) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Zkušení šéfkuchaři probouzejí všechny smysly tradiční českou kuchyní, mezinárodními specialitami, vegetariánskou kuchyní i třeba netradičním hmyzím menu.

Milovníci dobrého jídla mají možnost ochutnat například pečené filátko z mořského vlka s krémovo-šampaňským rizotem, pečeného mečouna, pomalu taženou hovězí plec na sušených rajčatech, humrový krém či čerstvé ústřice, kalamáry a krevety.

"Ochutnali jsme na nádvoří hradu celé menu. Zaujala nás především 60 dní vyzrálá roštěná s foie gras v balíčku z těsta brick s lékořicí a kerblíkem. Těstíčko bylo opravdu mimořádné," hodnotil jeden z nadšených návštěvníků pan Miroslav s manželkou.

Fotogalerie

Patrně nejbizarnější nabídku nabídli šéfkuchaři restaurace Leporelo, kteří návštěvníkům připravili "hmyzí menu". Na talířích se poté objevil třeba cvrček na másle s bagetkou, saranče s kuskusem či mrkvový koláč s ananasem a sušeným hmyzem.

Dorazil Pohlreich i Babiš

Na své si přišli i milovníci dezertů, kteří ochutnali jahody plněné čokoládovým crème brûlée s chilli či karamelovou zmrzlinu s mořskou solí na ragů z jahod a zeleného chřestu.

Kromě jídla čekala na nadšené milovníky gastronomie i bohatá nabídka českých a moravských vín a čerstvých džusů. "Návštěvníci jsou tu opravdu moc příjemní, to se nám líbilo, lidé si to přišli opravdu užít," hodnotí barmanka u pultu s čerstvými šťávami Adéla Beranová.

Na festivalu se dále představí řada zajímavých hostů z oboru gastronomie. Petr Koukolíček představil experimentální molekulární kuchyni, kdy pomocí tekutého dusíku připravoval návštěvníkům například kávu.

Během soboty své umění předvede i Zdeněk Pohlreich ve své kuchařské show. Proběhne i pokus o český rekord v přípravě největšího hovězího steaku o váze 7 až 9 kilogramů. Během neděle uvaří i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus. Kromě nevšedních ochutnávek si návštěvníci festivalu mohou vyzkoušet i školu vaření.

Autoři:


Nejčtenější

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...

Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí

Ilustrační snímek

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor...



Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

V nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku se utopil třiadvacetiletý cizinec

Spodní nádrž jihomoravského vodního díla Nové Mlýny

Několik hodin hledali policejní potápěči cizince, který si v sobotu před desátou hodinou večerní šel zaplavat do nádrže...

Další z rubriky

VIDEO: Z pár kulis vybudoval v lomu město jako z Divokého západu

Amfiteátr westernového městečka v Boskovicích

Ve westernovém parku v Boskovicích se návštěvníci ocitnou jako na Divokém západě, kde doslova neplatí české koruny, ale...

Ústav pro duševně nemocné pachatele pomohli zmodernizovat sami chovanci

Brněnský detenční ústav prošel modernizací, pro pachatele zřídili další místa.

Jediné dva detenční ústavy v Česku, kde jsou zavření často nebezpeční duševně nemocní pachatelé trestných činů, jsou...

Na zalepené molo nastoupila četa. Čistila smůlu, která ničila plavky

Aktuální pohled na molo mezi Rakoveckou zátokou a loděnicí dopravního podniku....

Výrobce největšího mola v České republice, které se nachází na Brněnské přehradě, vyčistil povrch od smůly. Nápravu...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz