Podle porotců skoro nemá chybu. Přesto nejlepší restaurace Brna zavřela

  15:59aktualizováno  15:59
Nejlepší restaurací v celém Brně zvolili odborníci Simplé. Jídlo ve vítězném podniku projektu Gourmet Brno 2016 už však zákazníci neochutnají. Simplé totiž před týdnem zavřelo.

Pravý kulinářský zážitek, hodnotili porotci projektu Gourmet Brno 2016 restauraci Simplé. Přesto nedokázala přežít. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Degustační menu mě nadchlo hravostí. Chyby se hledají opravdu těžko, je to pravý kulinářský zážitek,“ řekl o Simplé jeden z hodnotitelů, novinář Vojtěch Pospíšil. Porotci restauraci ohodnotili 96 procenty.

Fotogalerie

„Za ocenění jsme rádi, bohužel Simplé minulý týden zavřelo. Proto předávám cenu panu Martinkoviči z Koishi, které bylo na druhém místě,“ sdělil šéfkuchař restaurace Lukáš Nečas.

Simplé v červnu zkrátila otevírací dobu na čtyři večery v týdnu a celou sobotu. Šéfkuchař pracoval i v restauracích oceněných michelinskými hvězdami. Jeho vlastní moderní kuchyně v Brně se však neudržela.

„Děkujeme všem za podporu, doufáme, že Brno bude čím dál tím lepší v gastronomii. Chodili k nám kluci z La Bouchée a odevšad, ale nebyli jsme to schopní utáhnout,“ dodal Nečas.

Náhradním vítězem se tak stala restaurace Koishi s 89 procenty, která se zaměřuje na ryby a sushi

„Budujeme gastronomii zejména pro Brňany, aby se vraceli, i když turisté jsou pro nás zajímavý příjem. Snažíme se dělat maximum, což je často na hraně, jak dokazuje případ Simplé. Doufám, že se udržíme dalších sedm let,“ uvedla spolumajitelka Koishi Simona Elsnerová.

Podniky vybírali i hodnotili experti

Gastronomickou soutěž Gourmet Brno 2016 zorganizovalo Turistické informační centrum (TIC) města Brna. „Našim cílem bylo dobře poradit a současně být maximálně objektivní,“ uvedla ředitelka TIC Jana Janulíková.

Vítězové Gourmet Brno 2016

Restaurace

  • Vítěz: Simplé, Veveří 16
  • Další ocenění: Koishi, Restaurant Pavillon, Borgo Agnese, Palazzo Restaurant, Forhaus, Castellana trattoria, La Bouchée, Retro Consistorium.

Kavárny

  • Vítěz: Coffee Fusion, Jánský 25
  • Další ocenění: SKØG, Kafec, Punkt., Cafe Mittte, Café Placzek, Kavárna Era, Spolek.

Pivnice

  • Vítěz: Lokál u Caipla, Kozí 3
  • Další ocenění: Výčep Na stojáka, Zelená Kočka Pivárium, Ochutnávková pivnice a Pivovarská Starobrno. Do průvodce se dostal i podnik Lucky Bastard Beerhouse, Hostinec u Bláhovky, Pegas.

Vinárny

  • Vítěz: Retro Consistorium, Mečová 4
  • Další ocenění: Garage Wine, Petit Cru wine bar & shop, Kohout na víně, Don Pintxos, U Tří knížat, Jedna báseň, Baroko.

Cukrárny

  • Vítěz: Raw with Love, Anenská 7
  • Další ocenění: cukrářství Bukovský, Cukrářství Martinák, cukrárna Kolbaba.

Bary

  • Vítěz: Super Panda Circus, Šilingrovo náměstí 3
  • Další ocenění: Runway, Bar, který neexistuje, Rotor bar, Cubana, Spirit bar, Two Faces coctail bar

Odborná porota složená z deseti členů nominovala 52 podniků v šesti kategoriích. Hodnotilo se v sekci restaurace, kavárny, pivnice, vinárny, cukrárny a bary.

„Podniky vybrali experti a organizace, kteří se vyznají v brněnské gastro sféře,“ přiblížila Janulíková. Nominovala je například Česká barmanská asociace, Moravská banka vín nebo Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

„Výsledkem je vydání nezávislého průvodce po brněnské gastronomické kultuře,“ dodala Janulíková.

„Hodnotitelů je osmnáct, v každé kategorii tři,“ sdělil autor myšlenky gastronomické soutěže Ivo Bednář z TIC. „Každý z komise měl kritéria, například kvalitu, nabídku, chování personálu nebo čistotu. Jednotlivé kategorie to měly upravené,“ vysvětlil Bednář.

Hodnotil například Marcel Ihnačák, který pracoval v restauraci Jamieho Olivera, vítěz soutěže Mistr kávy Adam Troubil nebo lektor Vinařského institutu Martin Procházka.

Do podniků chodili neohlášeně a hodnotili kvalitu jejich služeb. Aby se posuzované podniky dostaly do průvodce, musely získat hodnocení nad sedmdesát procent.

Brno je nejvíc gastro sexy v republice, říká spolumajitel baru

Vítěznou cukrárnou je s 89 procenty Raw with Love, která vyrábí zákusky raw, veganské, bez lepku i rafinovaného cukru.

„Připadám si tu trochu nepatřičně, protože naše cukraření nemá s klasickým mnoho společného. Proto mám radost, že raw zákusky chutnají i lidem, kteří se stravují úplně běžně a jen chtějí vyzkoušet něco nového,“ uvedla spolumajitelka cukrárny Barbora Tlustá.

Nejlepší kavárnou byla s 97 procenty zvolena Coffee Fusion, v kategorii pivnice zvítězil Lokál u Caipla. „Jsem rád za zpětnou vazbu ve formě tohoto ocenění, budeme se snažit, aby bylo pivo stále lepší,“ reagoval generální manažer podniku Petr Opálka.

Nejlepší podnik v oblasti vináren je s hodnocením sto procent Retro Consistorium, s 95 procenty ovládl kategorii barů Super Panda Circus. Spolumajitel baru Adam Vodička poděkoval kolegům, že vytváří gastronomickou scénu v Brně.

„Brno je teď nejvíc gastro sexy město v republice,“ uvedl.

Příští rok plánuje Turistické informační centrum města Brna uspořádat soutěž znovu.

Autor:

Nejčtenější

Na Kyjovsku zuří prachové bouře jako v poušti, na polích vznikají duny

Prachové bouře na Kyjovsku odnáší z polí nejvzácnější vrchní vrstvu zeminy,...

Silný vítr zvedá oblaka prachu a písku a metá jimi desítky metrů daleko. Na vyprahlé zemi se tvoří malé duny. Není to...

Kometa dál posiluje. Uloví i Plekance, který už trénoval s Kladnem?

Tomáš Plekanec z Montrealu střílí na branku Detroitu ve svém 1000. duelu v NHL.

Hukot kolem hokejové Komety nabral nové obrátky. Brněnské mužstvo posílil brankář Libor Kašík, ve středečním duelu...

Mladá žena dala v tramvaji facku starší cestující, vadil jí její úsměv

Prostor před brněnským hlavním nádražím.

Facku od výrazně mladší cestující dostala v jedné z brněnských tramvají čtyřiašedesátiletá žena. Důvodem byl údajně...

Proti svým. Tak trochu. Jak brněnská rodačka Nicole bojuje za USA

Nicole Melicharová (vlevo) se raduje s Květou Peschkeovou ze zisku fiftýnu.

Oproti řadě samozvaných světáků neprokládá věty anglickými výrazy. Jen jednou lehounce mine, když tenisový žebříček...

VIDEO: Mladík v dodávce ignoroval výstražná světla, jen těsně uhnul vlaku

Dodávka na přejezdu uhnula vlaku

Na poslední chvíli stihla dodávka na železničním přejezdu v Blansku uhnout projíždějícímu vlaku. Devatenáctiletý řidič...

Další z rubriky

V roce 1918 u nás nešlo o revoluci, ale výměnu elit, říká historik

Učitel dějepisu Zbyněk Sturz se snaží, aby jeho studenti přemýšleli o historii...

Historik a učitel dějepisu Zbyněk Sturz popisuje jihomoravská specifika vzniku Československa před 100 lety. Upozorňuje...

Mladá žena dala v tramvaji facku starší cestující, vadil jí její úsměv

Prostor před brněnským hlavním nádražím.

Facku od výrazně mladší cestující dostala v jedné z brněnských tramvají čtyřiašedesátiletá žena. Důvodem byl údajně...

Strojvedoucí před odjezdem vlaku usnul v kabině. Nadýchal 2,6 promile

Ilustrační snímek

Strojvedoucího spícího v kabině lokomotivy našli ve středu jeho kolegové na nádraží v Křenovicích na Vyškovsku. Protože...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz