Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

  16:47aktualizováno  16:47
Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět vyhlášených restaurací na jižní Moravě, z nich sedm v Brně.

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní kuchyní. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Budou součástí letošního Grand Restaurant Festivalu, který organizuje milovník jídla Pavel Maurer a zapojilo se do něj 93 podniků ve 36 městech po celém Česku. Jídlo si ale musejí předem objednat na internetu.

„Baroko se neprosadilo jen v architektuře, malířství nebo hudbě, ale i gastronomii,“ říká k letošnímu ročníku Maurer.

Tehdejší kuchyně byla založená hlavně na zvěřině, čerstvých rybách, telecím, kachním a račím mase. Oblíbení byli hlemýždi a mořské plody. Kuchaři jídlo vylepšovali hodně skořicí, medem, sušeným ovocem, houbami, zázvorem, ořechy či kořenovou zeleninou. Populární byly i omáčky – bešamelová, holandská nebo z máslové jíšky.

Zájemci mohou degustovat z menu od jednoho do tří chodů, ceny se pohybují mezi 250 a 600 korunami. V ceně je i nápoj a na konzumaci mají lidé půldruhé hodiny. „Chtěli jsme zpřístupnit špičková jídla všem. Je ale zajímavé, že když už se lidé rozhodnou do toho jít, volí to nejdražší,“ poznamenal Maurer.

Žádná restaurace zatím není vyprodaná

Loni lidé „šli“ do 32 tisíců degustací a letos si jich zatím předplatili přes 20 tisíc. Jednou ze sedmi brněnských restaurací, kde se baroko ochutnává, je Rynk na Zelném trhu. Šéfkuchař David Viktorín se inspiroval nejen hlavním tématem ročníku, ale i místem.

Letošní účastníci Grand Restaurant Festivalu

Brno
Borgo Agnese
Forhaus wine & restaurant
Koishi fish & sushi
Konfit
La Bouchée
Ristorante Piazza
Rynk
Valoria

Mikulov
Boutique Hotel, Marcel Ihnačák Restaurant

Velké Bílovice
Na Pekárně

„Protože se tehdy určitě zelí konzumovalo a protože jsme na Zelném trhu, zvolil jsem jako první chod zelňačku. Byl to střet čtyř světů – naše tuřanské zelí, italská domácí salsiccia, francouzský creme fraiche, vše podbarvené maďarskou papričkou,“ říká Viktorín.

Hlavní chod – burger – vychází podle něj ze speciality podniku. „Opět sem ale vstupuje baroko, takže maso není hovězí, ale telecí, pro noblesu jsem přidal ztučnělá játra z francouzských hus – foie gras, z asijské kuchyně koriandr, majonézu z lanýžů a marinovanou pečenou dýni s polníčkem. A přimlouval bych se za to, aby ho lidé jedli rukama, protože tak se burger jíst má,“ doplnil. Jako sladkou tečku vybral čokoládovou pěnu se smetanou s lískovými oříšky.

Podle mluvčího festivalu Petra Johna si na jihu Moravy lidé objednali zatím kolem 1 200 ochutnávek. „Žádná restaurace zatím není úplně vyprodaná,“ poznamenal John.

Organizátoři oslovují kolem stovky nejlepších podniků z publikace Maurerův výběr, což je česká obdoba hvězdičkového Michelinova průvodce a zahrnuje 800 až 900 top restaurací po celé republice. „Chceme mít jistotu, že kvalita jídla bude prvotřídní. Nikoho ale k účasti nenutíme,“ podotkl Maurer.



Nejčtenější

Tohle už bude běžné, říká muž, který do koncertu na náměstí pustil sirénu

Jiří Novák dlouhodobě bojuje proti hluku na náměstí Svobody.

Kvůli hlučným akcím na náměstí Svobody válčí Jiří Novák s Brnem roky. A úspěšně. Soudy se přiklonily na jeho stranu,...

Jsme připraveni přijmout zachráněné migranty, píše hnutí Žít Brno do Itálie

Migranti čekají na vylodění z lodi italské pobřežní stráže Diciotti.

Hnutí Žít Brno zareagovalo na výzvu italského premiéra Giuseppe Conteho a nabídlo, že by město mohlo přijmout několik...



VIDEO: Brněnský bojovník proti hluku spustil při koncertu na náměstí alarm

Koncert na náměstí Svobody narušil alarm

Přestupková komise v Brně se bude zabývat narušením koncertu amerického kytaristy Billa Frisella na brněnském náměstí...

Draft byl facka přes hubu, přiznává hokejový obránce Zábranský

Stejně jako jeho otec hraje i Libor Zábranský mladší za reprezentaci. Její dres...

Otec na tribuně, státní znak na hrudi, domácí led pod nohama. Libor Zábranský mladší prožil emotivní start do nové...

Nebýt revoluce, je v Brně dávno metro, napsali komunisté na Facebook

Diskuze na facebookovém profilu brněnské KSČM.

Záplavu užaslých, pobouřených i pobavených reakcí vyvolal správce facebookové stránky brněnských komunistů. Do diskuse...

Další z rubriky

VIDEO: Lidé v zákulisí zoo krmí nenasytné krky a „vyrábějí“ mořskou vodu

Chovatelka Šárka Neveselá se v brněnské zoo každý den stará třeba o buvoly,...

O chod brněnské zoologické zahrady se stará stovka zaměstnanců. Kromě každodenní přípravy potravy pro rozličné druhy...

Kukuřice nahoru, řepka dolů. Zemědělci z Brněnska radí, jak na erozi

Kukuřičné pole nad Oslavany protínají pásy jiné barvy. Jde o takzvané přerušení...

Sucho a následné přívalové deště. To jsou dva největší problémy, které dlouhodobě trápí zemědělce. Jak v takových...

Z harampádí může být poklad. I staré holínky pomáhají uchovat naši identitu

Brněnské sběrné centrum Retro use shromažďuje staré věci, které už lidé...

Děravé gumáky nebo originálně zabalená elektronika s účtenkou. Pro obyčejného člověka staré nefunkční harampádí. Pro...

Najdete na iDNES.cz