Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zvěřina, raci, skořice. Labužníci mohou zkusit, jak chutnalo baroko

  16:47aktualizováno  16:47
Co mohli mít na talíři Bach, Caravaggio, Rembrandt nebo Matyáš Braun, mohou od minulé neděle až do konce února ochutnávat i dnešní lidé. Jídla a drinky inspirované barokem nabídne hned devět vyhlášených restaurací na jižní Moravě, z nich sedm v Brně.

Kuchař Martin Havlík připravil pro hosty festivalu lahůdky inspirované barokní kuchyní. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Budou součástí letošního Grand Restaurant Festivalu, který organizuje milovník jídla Pavel Maurer a zapojilo se do něj 93 podniků ve 36 městech po celém Česku. Jídlo si ale musejí předem objednat na internetu.

„Baroko se neprosadilo jen v architektuře, malířství nebo hudbě, ale i gastronomii,“ říká k letošnímu ročníku Maurer.

Tehdejší kuchyně byla založená hlavně na zvěřině, čerstvých rybách, telecím, kachním a račím mase. Oblíbení byli hlemýždi a mořské plody. Kuchaři jídlo vylepšovali hodně skořicí, medem, sušeným ovocem, houbami, zázvorem, ořechy či kořenovou zeleninou. Populární byly i omáčky – bešamelová, holandská nebo z máslové jíšky.

Zájemci mohou degustovat z menu od jednoho do tří chodů, ceny se pohybují mezi 250 a 600 korunami. V ceně je i nápoj a na konzumaci mají lidé půldruhé hodiny. „Chtěli jsme zpřístupnit špičková jídla všem. Je ale zajímavé, že když už se lidé rozhodnou do toho jít, volí to nejdražší,“ poznamenal Maurer.

Žádná restaurace zatím není vyprodaná

Loni lidé „šli“ do 32 tisíců degustací a letos si jich zatím předplatili přes 20 tisíc. Jednou ze sedmi brněnských restaurací, kde se baroko ochutnává, je Rynk na Zelném trhu. Šéfkuchař David Viktorín se inspiroval nejen hlavním tématem ročníku, ale i místem.

Letošní účastníci Grand Restaurant Festivalu

Brno
Borgo Agnese
Forhaus wine & restaurant
Koishi fish & sushi
Konfit
La Bouchée
Ristorante Piazza
Rynk
Valoria

Mikulov
Boutique Hotel, Marcel Ihnačák Restaurant

Velké Bílovice
Na Pekárně

„Protože se tehdy určitě zelí konzumovalo a protože jsme na Zelném trhu, zvolil jsem jako první chod zelňačku. Byl to střet čtyř světů – naše tuřanské zelí, italská domácí salsiccia, francouzský creme fraiche, vše podbarvené maďarskou papričkou,“ říká Viktorín.

Hlavní chod – burger – vychází podle něj ze speciality podniku. „Opět sem ale vstupuje baroko, takže maso není hovězí, ale telecí, pro noblesu jsem přidal ztučnělá játra z francouzských hus – foie gras, z asijské kuchyně koriandr, majonézu z lanýžů a marinovanou pečenou dýni s polníčkem. A přimlouval bych se za to, aby ho lidé jedli rukama, protože tak se burger jíst má,“ doplnil. Jako sladkou tečku vybral čokoládovou pěnu se smetanou s lískovými oříšky.

Podle mluvčího festivalu Petra Johna si na jihu Moravy lidé objednali zatím kolem 1 200 ochutnávek. „Žádná restaurace zatím není úplně vyprodaná,“ poznamenal John.

Organizátoři oslovují kolem stovky nejlepších podniků z publikace Maurerův výběr, což je česká obdoba hvězdičkového Michelinova průvodce a zahrnuje 800 až 900 top restaurací po celé republice. „Chceme mít jistotu, že kvalita jídla bude prvotřídní. Nikoho ale k účasti nenutíme,“ podotkl Maurer.




Nejčtenější

Obec zavede nový trest pro rychlé řidiče. Propadne se pod nimi silnice

Pod rychle jedoucím autem se vytvoří díra

Radnice v Branišovicích na Brněnsku chystá novou past na řidiče překračující povolenou rychlost. Do silnice nechá...

Řidička zemřela při střetu s vlakem, koridor z Brna do Břeclavi stál

(Ilustrační snímek)

Střet s vlakem nepřežila zhruba hodinu po poledni u Šakvic na Břeclavsku řidička osobního automobilu. Ve vlaku jedoucím...



Nejsme vymírající národ, přibývá však rizikových rodiček, říká porodník

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel...

V největší české porodnici v brněnské fakultní nemocnici přijde na svět šest tisíc dětí ročně. Čím dál víc z nich jsou...

Řekové v Brně zanechali výraznou stopu, i když zemi zaslíbenou nenašli

Režisér filmu Můj strýček Archimedes George Agathonikiadis s představitelem...

Česká televize v neděli uvedla film Můj strýček Archimedes s Ondřejem Vetchým a Miroslavem Donutilem v hlavních rolích....

VIDEO: Po zkolabované D1 jeli hasiči krokem, řidiči stále neumí uhnout

Hasiči se na dálnici proplétají skrz zácpu

Místo toho, aby k havarovaným vozům uháněli záchrannou uličkou, museli se hasiči v úterý při kalamitě na D1 složitě...

Další z rubriky

Výpovědi svědků se liší, upozornil soudce u Plachetkovy žádosti o proces

Boxer Ľudovít Plachetka se snaží dokázat svou nevinu.

Bývalý brněnský boxer a olympionik z Atlanty Ľudovít Plachetka stále netuší, zda soud povolí obnovu jeho procesu....

Nikoho nezajímá politika, ale technologie, těší vesmírného konstruktéra

Pavel Sobotka jako vyučený soustružník pracoval ve výrobě elektronových...

Stejně jako třeba Tomáš Baťa se vypracoval Pavel Sobotka z řadového zaměstnance na silného hráče průmyslu, konkrétně...

Brněnské tramvaje budou méně skřípat. Díky mazání, které využívá GPS

Po Brně jezdí dvacet nových tramvají Škoda 13T. Městské části je pojmenovali po...

V brněnských ulicích by mělo být méně hluku. Alespoň toho, který produkují zdejší tramvaje. Víc než šest desítek strojů...

Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem
Receptem: Lehký rýžový salát s ledovým salátem

Nevíte, co s sebou do práce? Na oběd zkuste lehký rýžový salát

Najdete na iDNES.cz