Brněnská restaurace La Bouchée pro hosty festivalu připravila v tříchodovém

Brněnská restaurace La Bouchée pro hosty festivalu připravila v tříchodovém menu tradiční francouzskou mušlovou polévku se slávkami a srdcovkami (na snímku), líčka z divočáka uloveného v jihomoravských lesích a lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným biojehněčím z moravských Bílých Karpat. | foto: Grand Restaurant Festival

Blíží se svátek jídla, na jihu Moravy pozve labužníky devět podniků

  • 1
Příští úterý začíná na jižní Moravě čtvrtý ročník Grand Restaurant Festivalu. Do oblíbeného gastronomického svátku všech labužníků se zapojí devět jihomoravských restaurací. Ojedinělá akce umožní zájemcům o kvalitní gastronomii navštívit nejlepší a leckdy dražší podniky a ochutnat zdejší speciality za symbolické ceny.

Letošní ročník festivalu s mottem Nejezte blbě! nabídne jídla ve třech kategoriích: Farmář & tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Novinkou je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem.

Grand Restaurant Festival na jižní Moravě

Brno
Borgo Agnese, Holiday Inn Brno - Prominent, Koishi fish & sushi, La Bouchée, Noem Arch, Pavillon, Valoria

Bukovany u Brna
Bukovanský mlýn

Lednice
Grand Moravia

"Češi jedí opravdu blbě. Proč? Chtějí se hrozně moc najíst. Mít doslova plný talíř za hodně málo peněz. Největšími chybami jsou velké porce. A taky netolerování sezonnosti. Chtěli by mít celý rok vynikající jahody i rajčata," hodnotí tuzemské stravování zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Podle rodáka z Hranic na Moravě však úroveň jihomoravské kuchyně pomalu roste. Kuchaři se učí kreativně vařit a nad jídlem přemýšlet.

Svědčí o tom podle něj i fakt, že za posledních šestnáct let vydávání publikace zvítězily v absolutním hodnocení hned dvakrát právě brněnské restaurace. Poprvé získal titul bývalý restaurant U Kastelána, vloni pak zase sushi a rybí restaurant Koishi (více zde).

Degustace nabídnou nejlépe ceněné podiky

Z letošní jihomoravské festivalové nabídky nadchl Maurera zejména pečený kančí hřbet s uzeným úhořem a sušenou švestkou. Nabízí ho restaurant Pavillon. "To prostě musím zkusit. Je to tak neskutečná kombinace, takže to bude buď úžasné, nebo úplně šílené," směje se.

Navštívit webovou stránku festivalu a zarezervovat si menu. Jen tyto dva jednoduché kroky jsou bránou ke kulinářským výtvorům těch nejlépe ceněných jihomoravských restaurací. Na seznamu je jich letos devět, například brněnská Borgo Agnese, La Bouchée nebo Noem Arch.

Nově se však zapojily i podniky mimo hranice města Brna, a to Bukovanský mlýn a lednická Grand Moravia. Všechny nabízí základní ochutnávku jednoho jídla s nápojem, dvouchodovou i tříchodovou degustaci. Ceny jsou přitom od 200 do 600 korun.

Grand Restaurant Festival založil Pavel Maurer už v roce 2010 v Praze. O rok později se dění rozšířilo i do Brna, kde mohli Jihomoravští degustovat menu přímo v interiérech vybraných podniků vysoce hodnocených v celostátní anketě Maurerův výběr vůbec poprvé. Výběr přitom vzniká jako nezávislá anketa, na kterou odpovídají jak záměrně oslovení odborníci, tak veřejnost.

Výběr z festivalové nabídky jídel

LEDNICE

Grand Moravia 
Kachní konfit s křenovou omáčkou wasabi a domácím kynutým knedlíkem 
Kapří klobáska s malým lečem 
Lichtenštejnské závitky s kaparovou omáčkou a rýží

BUKOVANY U BRNA

Bukovanský mlýn
Konfitovaná kachní prsíčka se sušenými švestkami a trnkovou omáčkou, s domácími latami a restovanou cibulkou 
Taštičky z bramborového těsta plněné domácí marmeládou z hroznového vína a s ořechovým přelivem 
Vyuzené špalíčky z vepřové panenské přelité smetanovou omáčkou s jemnou chutí čerstvého česneku a s variací kynutých a houskových knedlíků

BRNO

Holiday Inn Brno, Prominent 
Filátko ze pstruha lososovitého se smetanovým rizotem a šafránovou redukcí 
Maminčiny povidlové buchty s tvarohovou omáčkou a makovou zmrzlinou 
Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem a divokými brusinkami

Valoria
Grilovaná kachní foie gras s marinovanými višněmi a vanilkou 
Hruška pošírovaná v kořeněném víně s domácí skořicovou zmrzlinou 
Srnčí hřbet na pyré ze zauzených kaštanů s restovanými hřiby 

Pavillon 
Filet z halibuta marinovaného v pomerančích a ančovičkách s chipsy z lotosového kořene, na dýňovém ragú s fava fazolemi 
Smetanová kulajda s konfitovaným bramborem v kmínovém másle 
Vyzrálý hovězí krk dušený na houbách, se šťouchanými bramborami s tvarohem a jarní cibulkou, glazovaná zelenina s restovanou slaninou