Tyrolák z Hodonína školil „šéfa“ Pohlreicha, teď má díky němu věčně plno

  10:06aktualizováno  10:06
Na volné místo u stolu si nyní musí zájemci vystát dlouhou frontu, na rezervaci se čeká až tři týdny. Poté, co hodonínskou restauraci Westy navštívil kuchař Zdeněk Pohlreich a natočil tam jeden z historicky nejsilnějších dílů pořadu Ano, šéfe!, se manželé Jana a Ludwig Westermairovi nezastavili.

Na netradiční podnik postavený na domácí kuchyni s omezenou otevírací dobou a počtem míst si místní začínají pomalu zvykat.

Fotogalerie

Začátky ale nebyly lehké. Ludwig vařil pro různé celebrity jako závodníka Nikiho Laudu či herce Hugha Granta – v Tyrolsku měl zavedenou restauraci. Zkušený kuchař do Hodonína odešel kvůli manželce, které vážně onemocněl otec.

Na začátku ale stále přemýšleli, že se sbalí a vrátí do Rakouska. „Manžel byl velmi rozpačitý ze zdejších poměrů. Třeba v Česku neplatí podání ruky jako v Rakousku. Měli jsme potíže s dodavateli. Dvakrát nám dodali maso v superkvalitě, pak přivezli zmražené. To manžel poznal na první pohled,“ vysvětluje tehdejší úmysly Jana Westermairová.

Věděli o sobě, že vaří dobře, ale Ludwig Westermair potřeboval povzbuzení. „Proto jsem napsala panu Pohlreichovi, jestli ho nezajímá příběh Rakušana, který začal podnikat v Česku. Hned se mně ozvali,“ zavzpomínala.

Nevíš, do čeho jdeš, varovala manžela před stěhováním

Také potřebovali poradit s tím, co by šlo změnit. Věděli, že jejich podnikání někde drhne. „Když se účastníte nějakého dennodenního procesu, tak vás časem ovládne profesní slepota. Chtěli jsme slyšet cizí názor, jestli se naše podnikání ubírá správným směrem,“ poznamenala Westermairová.

S Ludwigem se seznámila před sedmi lety, kdy odjela za kamarádkou do Tyrolska. Ta ji pozvala, protože chtěla, aby si odpočinula od těžkostí, kterými si prošla. Westermairovými se ale Jana a Ludwig stali až loni, přesně 6. 6. 2016, a restauraci v Hodoníně otevřeli čtyři měsíce poté.

„Dlouho jsme se oťukávali, protože jsme za sebou měli velká zklamání. Ale měla jsem štěstí, můj muž je natolik tolerantní, že se rozhodl jít se mnou do Hodonína a podpořit mě. Říkala jsem mu ale: Ludvíku, ty nevíš, do čeho jdeš!“ směje se jeho paní.

Populární pořad šéfkuchaře Pohlreicha pomohl tak, jak měl. Hodonínský podnik Westy od něj dostal nejvyšší hodnocení – tři hvězdy. Navíc to tentokrát bylo trošku naopak než obvykle. Pohlreich se učil od Ludwiga (o návštěvě Pohlreicha v Hodoníně jsme psali zde).

„Zapůsobil na mě i na manžela. Setkali se dva zkušení kuchaři, odborníci ve své profesi. Pan Pohlreich navíc mluví německy, takže si rozuměli úplně bez problémů. Působil velmi příjemně a mile. Čekala jsem, že přijede hvězda, ale přijel úplně normální člověk, který má za sebou obrovské množství zkušeností. Přitom je neuvěřitelně lidský,“ myslí si Westermairová.

Zákazníci se diví, jak může chutnat a vonět kuře

Pohlreich dokonce Ludwigovi nabízel spolupráci v Praze, kde má restauraci. Zatím to ale není možné, manželé Westermairovi mají plno práce, jejich podnik je neustále do posledního místa obsazený. Lidé dokonce začínají pozitivně přijímat koncept podniku, který je na místní poměry neobvyklý.

Otevřeno je pouze od úterý do neděle. Ve všední dny kromě pátku jen v době obědových „meníček“.

„Od začátku deklarujeme, že jsme rodinná restaurace. Ráno nakoupíme suroviny, ze kterých připravíme určitý počet jídel. Když se prodají, tak už prostě nejsou. Obměňujeme podle toho i jídelníček. Nepoužíváme zmrazené polotovary ani dochucovadla. Restaurace je navíc postavená na kuchařském umění mého manžela, musíme také někdy odpočívat, proto máme v pondělí zavřeno,“ vzkázala Westermairová.

Ze začátku se také setkávali s negativními ohlasy kvůli vyšší ceně jídel. „Z nekvalitní suroviny nejde udělat kvalitní jídlo. Proto ta vyšší cena, ale i na to si zákazníci zvykají. Už nám někteří říkali, že nevěděli, že obyčejné kuře může tak dobře chutnat a vonět,“ radují se manželé.

Kvůli technickému stavu budovy, kde nyní restauraci mají, je nejspíš čeká hledání nových prostor. Pokud se manželům podaří najít větší místo pro podnik, uvažují, že přijmou i pomocníka do kuchyně.



Nejčtenější

Bývalý radní postavil vilu u rezervace, využil zastaralý územní plán

Vila bývalého radního

Postavit si honosnou vilu s výhledem do chráněné přírodní rezervace lze snadno. Stačí zpackaný a dvacet let starý...

Strážník při nákupu odzbrojil lupiče s revolverem, pomohla mu manželka

Jednačtyřicetiletý brněnský strážník Petr Čermák při nakupování v obchodě...

Ve správnou chvíli se v pondělí večer vydal nakupovat brněnský strážník Petr Čermák. V momentě, kdy stál u pokladny...



Brno čeká uzavírka desetiletí, oprava Zábrdovické ochromí dopravu

Uzavírka desetiletí kvůli opravě Zábrdovického mostu a přilehlé ulice se dotkne...

Jestli si řidiči i cestující hromadnou dopravou v posledních letech stěžovali, že Brno je kvůli uzavírkám takřka...

Hnutí ANO zatrhlo návrh na zrušení poplatků v modrých zónách v Brně

V brněnských ulicích začaly přípravy na rezidentní parkování. Pracovníci...

Na fungování rezidentního parkování v Brně se v nejbližší době nic nezmění. Nově vznikající čtyřkoalice sama ustoupila...

V Americe se víc používá selský rozum, říká ajťák ze Sillicon Valley

David Pavlík pracoval v USA ve společnostech Microsoft, Amazon, Netflix a...

Brněnský prodejce letenek, firma Kiwi.com, má od července novou výraznou posilu. Tým šéfa společnosti Olivera Dlouhého...

Další z rubriky

Cizinec, který před brněnským klubem pořezal dva muže, dostal podmínku

Jeden z mužů pořezaných při potyčce před brněnským klubem Caribic v prosinci...

S podmínkou odešel od soudu cizinec, který loni v prosinci při noční potyčce podle obžaloby před brněnským klubem...

Ve městech se dnes už nedá žít, říká budovatel zelených staveb

Slavkovskou firmu Liko-s budoval Libor Musil od začátku 90. let. Teď se...

Mezi průmyslovými budovami poblíž vlakového nádraží ve Slavkově u Brna se jedna výrazně vymyká. U umělého jezírka stojí...

Děti s rakovinou rozveselí socha opilého divočáka i liška ze zavařovačky

Socha opilého divočáka, která má rozveselit dětské pacienty Masarykova...

Zvířecí sochy s nevšedními příběhy nově zpříjemňují pobyt dětským pacientům Masarykova onkologického ústavu v Brně....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz