Zdravý restaurant Vitalité | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Jak se obědvá bez éček?

  • 7
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Lepší jídelna bez obsluhy - tak by se na první pohled dal vystihnout Zdravý restaurant Vitalité na Lidické v centru Brna. Nelekejte se. Žádné "uho" ani opečený salám v rozmáčeném trojobalu tu na vás ve vitríně nečíhá.

Jsou tu sice tácy jako v kantýně, nechybí ani paní, která s hadrem v ruce likviduje z vozíku špinavé nádobí. Interiér je ale v "chutných" barvách jara a okna zdobí živé rostliny.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu.
Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.

Dnes: Zdravý restaurant Vitalité
Lidická 26, 602 00  Brno
www.zdravyrestaurant.cz

Hodnocení 80%

U poledních menu hraje významnou úlohu konečná cena jídla. Na levných hotovkách některé restaurace svoji nabídku staví. Koncepce tohoto podniku však spočívá v kontrolované kvalitě vstupních surovin. Také tu dbají na pestrost a originalitu.

Majitel mi zpoza pultu vysvětlil, že nepoužívají žádné konzervační látky a všechna jídla jsou naprosto čerstvá. Snaží se prý uspokojit hosty, kteří si raději nějakou desetikorunu za oběd připlatí. Mají ale jistotu, že obědvají bez "éček".

Nečekejte ani, že tu potkáte jen štíhlé vegetariány, kteří akceptují jen výluh z ječmene a naklíčené obilí. Téměř vždy si můžete na talíř naložit rybu nebo třeba kuřecí maso. Nejlákavěji vypadala dozlatova vypečená, plněná krůtí rolka.  

Když jsme sem přišli poprvé, chvíli trvalo, než jsme se zorientovali v tom, co vlastně mají. Jaké jsou ceny a proč jsou brambory na talířích odděleny od řízku? Které jídlo je menu a tahle cedulka patří k čemu? Proč se platí dvě rozdílné ceny polévek?

Nebojte se zeptat

Pokud také přešlapujete a tápete, v klidu se zanořte s tácem do fronty. Personál je na nováčky zvyklý a poradí vám. V nabídce se všichni perfektně orientují.

Trochu nešťastné je zapomenout na ubrousek nebo chtít si podat čistou lžičku. Musíte znovu obcházet celý výdejní pult a zapletete se dohromady s dalšími hosty, kteří zrovna zápolí s tácem. 

Chuťové pohárky se roztančily při salátu z nakrájené zeleniny s jogurtovou zálivkou. Byl s čerstvým koprem a jeho jediná nevýhoda byla v tom, že ten lisovaný česnek jsem cítila na patře ještě večer. Tak opravdové jídlo tu dostanete.

Perfektní k salátu byly zapečené brambory se sýrem a zeleninou a také borůvková šťáva. Při popíjení tří decilitrů za 15 korun je dobré si uvědomit, kolik stojí minerálka v běžné hospodě. A když myslím borůvková šťáva, rozhodně to není "brča", ale hustý nápoj, který vymaluje temně fialové vousy nad horním rtem.

A když vám steče kapka na světlé kalhoty, u praní se zapotíte, protože skvrny od opravdového ovoce nejdou vyprat téměř nikdy.

Kapustová polévka s bio špaldou sice nebyla úplně horká, ale plavala v ní poctivá dávka nakrájené kapusty a dobře povařená pšenice. Polévka byla jemně okořeněná, a spíš by někdo musel zašátrat rukou na stole po soli.

Filé zapečené s parmazánem, zeleninou a vařenými bramborami bylo spíš padesát na padesát – filé obsahovalo jasně patrné kousky ryby, ale trochu slabá byla zelenina na povrchu. Zapečený hrášek byl tuhý.

Zapečené filé ve Vitalité

Naopak kuřecí špalíčky plněné směsí ze špenátu a uzeného tofu s bramborovou kaší byly perfektně měkké, trochu ostřeji přikořeněné.

Kuřecí špalíčky ve Vitalité

Na závěr patří dezert. Tady jsme ochutnali buchtu s mandarinkami a tvarohový řez s kakaem a ovocem. Velkým  hitem, který je tu již vyhlášenou stálicí, je placka s povidly. A jak mi zdůraznili při placení, je opravdu z bramborového těsta. Jako u babičky.

Tvarohový dezert s ovocem ve Vitalité 

Když si vyberete ze dvou menu a dáte si polévku za zvýhodněnou cenu, zaplatíte zhruba sto korun. Výhodné je požádat o věrnostní kartu, na kterou si dalšími návštěvami připisujete slevu za podmínek, které jsou popsané na každém stole. Škoda, že jsme pokaždé účet z pokladny dostali až na výslovné vyžádání.

Zdravý restaurant

Nekuřácká restaurace, kde se vaří čerstvá jídla bez polotovarů a konzervantů. Hosté si vybírají jídla z pultu sami.

Polední menu: Otevřeno je každý všední den od 9:30 do 18 hodin. Sobotní provoz je od 11 do 15 hodin. Obědová menu jsou buď za pevnou cenu 75 korun (v ceně je hlavní jídlo) nebo se volí ze široké nabídky jídel na váhu - polévky, saláty, teplá zeleninová jídla, různé úpravy bílého masa, domácí dezerty a pečivo.

Vybíráme z jídelního lístku:  
Jídlo a nápoje
Bramborová placka s povidlím 15 Kč
Jemná pórková polévka se žampiony a karotkou 22 Kč
Špenátové lasagne 19 Kč/100 g
Pangasius zapečený se zeleninou a nivou 36 Kč/100 g
Kuřecí steak na medu a mandlích 36 Kč/100 g
Pečené stehno na žampionech s bio rýží 75 Kč
Ovocná šťáva 3 dcl 15 Kč

Dobrý tip
Písmeny BL jsou vyznačena jídla, která jsou vhodná pro strávníky s bezlepkovou dietou.