Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se stravují Jihomoravané? Podle průzkumu hůře než před 15 lety

  16:29aktualizováno  16:29
Svíčková, knedlo-vepřo-zelo, uzené s křenovou omáčkou. Takovým jídlům dává přednost více než polovina Jihomoravanů. Polovina strávníků přiznává, že se přejídá a "větší polovina" jí nepravidelně a ve spěchu. Vyplývá to z průzkumu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Svíčková s knedlíky - 3 320 kJ/1 porce | foto: Isifa

Průzkum vznikl na základě dotazování více než dvou tisíc lidí v kraji.

"Stravujeme hůře než před patnácti lety. Počátkem devadesátých let obchodníci rozšířili nabídku potravin a museli upravit jejich ceny. Například maso tehdy výrazně podražilo, ale těstoviny, sýry, ovoce nebo zelenina zůstaly na stejných cenách nebo zlevnily. Lidé tomu přizpůsobili spotřebu a nekupovali tolik tučného a uzeného masa začalo ubývat srdečních onemocnění," uvedla koordinátorka průzkumu Jana Turčínková.

Nyní se podle ní vše zhoršuje s tím, jak jsou tyto nezdravé suroviny dostupnější. "Méně sportujeme, máme častěji problémy s obezitou," uvedla Turčínková.

Skoro polovina lidé se zajímá o zdravou výživu

Zajímavé přitom je, že až 45 procent respondentů se zajímá o zdravou výživu a větší část ráda vaří. Podle dotazníků to vypadá, že jim zdraví není lhostejné, ale v praxi jim to moc nejde. Na vině je nedostatek času , pohodlnost nebo předsudky.

Jaro v kuchyniJelení guláš s houbami

"Hodně v tom hraje roli móda. Málokdo totiž ve skutečnosti zná zásady zdravé výživy. Lidé si myslí, že jí zdravě, když si kupují nízkotučné potraviny. Třeba light verze jogurtu často obsahuje mnohem víc konzervantů a protože tolik nezasytí, má člověk tendenci zkonzumovat jich více. Nakonec tak přijme více kalorií než když sní neodtučněný jogurt," vysvětlila Turčínková.

Nutriční terapeut Robert Chytka má s klienty, kteří se chtějí zbavit stravovacích zlozvyků a trápí je nadváha nebo špatné zažívání, dost zkušeností. "Z praxe v poradně mohu uvést, že řadu lidí zajímá, které potraviny jsou pro jejich zdraví lepší, ale často neumí tyto potraviny připravit nebo je prakticky uplatnit," uvedl majitel brněnského regeneračního centra ViaFit.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Putování Ze sklepa do sklepa ve Velkých Bílovicích nabízí jedinečnou možnost...
Novela vinařského zákona působí zmatky, proti podvodníkům však pomohla

Už půl roku platí mnohými kritizovaná novela vinařského zákona. Její iniciátoři ji prosadili hlavně proto, že chtěli omezit falšování vína a potírat černý trh,...  celý článek

Hliněný dům hanáckého typu je postavený převážně z nepálených cihel. Cenný...
Koupili ruinu. Pak statek změnili v oceňované živé muzeum

Před šesti lety koupili manželé Dvořákovi selskou usedlost v Kučerově. V té době byla v havarijním stavu a oni se rozhodli, že ji opraví a vrátí do původní...  celý článek

Pár hodin po dramatickém přepadení zakončeného střelbou strážníka byla
Zdrogovaný muž chtěl zapálit benzinku, když ujížděl, naboural tři auta

Zdrogovaný čtyřiašedesátiletý muž se v neděli odpoledne pokusil zapálit čerpací stanici v Černé Hoře na Blanensku. Koupil si tam do kanystrů benzin a...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.