Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak získat „úřední certifikát na ústa“

  17:01aktualizováno  17:01
Kdo testuje víno, pivo nebo potraviny, může si své smysly nechat prověřit českou státní normou. A získat na kvalitu svých senzorů osvědčení. Recenzentka poledních menu a kaváren pro MF DNES Julie Kalodová základní smyslovou zkoušku, kterou pořádá Střední odborná škola vinařská ve Valticích, absolvovala.

Smyslová zkouška na střední škole ve Valticích | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Neměl by si i food kritik své pracovní nástroje nechat přezkoumat? Nevymýšlím si, když píši o tom, že káva voní jako květy citronu? Zjišťuji podmínky pro získání osvědčení. Vystavuje se na rok, tři nebo pět let. Nebo vůbec. Souhlasím, jedu na zkoušky.

Smyslová zkouška na střední škole ve ValticíchSedí nás v učebně asi dvacet nad armádou očíslovaných baněk a u dokumentů k záznamu výsledků. Ostych zůstal v autě, do kyblíku celé odpoledne hlasitě plivu hořký a slaný obsah úst. Nečekám vůni rozkrojené meruňky ani olizování kostek cukru, tohle je skutečná maturita zmlsaného jazyka. Jestli ji neudělám, bude to trapas.

Nejprve si kalibrujeme chuť. Degustuji sladkou, slanou, hořkou, kyselou, svíravou, kovovou a umami - chuť glutamanu sodného. A čistou vodu. Zdá se mi hořká. Chuťové pohárky jsou přepité. Naše hrdla čekají čtyři chuťové zkoušky. Rozpoznávám slepé vzorky a přiřazuji jejich čísla k názvům. Ze tří chutí páruji dvě stejné a odděluji odlišnou.

Plesnivý špunt, nebo káva?

Odhaduji největší ředění citronové a s rozestupem tří minut si pamatuji nižší a vyšší koncentraci hořkého grepu. Vůně mi matou nosní dírky a začínám panikařit. Čichám k flakonku a píši do tabulky "plesnivý špunt", ale pak škrtám a zapisuji "káva".

Smyslová zkouška na střední škole ve Valticích

Další aroma dráždí jako ředidlo, nemůžu si vzpomenout, na poslední chvíli riskuji záznam "hořké mandle". Třídím koncentrace od jemného aroma po intenzivní vůni a rozděluji zkumavky podle barev. V ústech chuť jako po třech litrech toniku a hlava mi třeští z nasávání syntetických vůní.

"Cítila jste ty maliny, že," ptá se sommeliérka na chodbě. Cože, kde? Já jsem tušila peckoviny, hlínu, bonbony lipo a zatuchlý sklep. Maliny žádné.

Desítky minut popocházím nervózně po zahradě. Vracíme se do učebny. Certifikátů laborantka drží jen pár. Rozdává osvědčení na rok a na tři. Tak to nedostanu... A pak: "Gratuluji!" Svírám osvědčení se svým jménem. Mám ústa certifikovaná na pět let...





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Řidiči brněnského DP protestovali proti chování vedení
Řidiči MHD v Brně chtějí přidat. Jděte jezdit do Vídně, řekl jim ředitel

Asi padesátka řidičů se ráno sešla před budovou dopravního podniku v Novobranské ulici v Brně. Za jejími okny totiž vedení už popáté jednalo se zástupci odborů...  celý článek

Letošní sucho na Znojemsku a v povodí Dyje nad Vranovskou přehradou způsobilo,...
Sucho odkrylo vesnici i se zbytky kostela na dně Vranovské přehrady

Letošní velké sucho na Znojemsku a v povodí Dyje způsobilo, že už od května klesá hladina Vranovské přehrady. Díky tomu se opět objevily základy domů zatopené...  celý článek

y Alois Nečas je děkanem Fakulty veterinárního lékařství sedm let. Od příštího...
Kritizovaný děkan je rektorem, dříve ho kvůli vyhrůžkám hlídali policisté

Do čela Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jde Alois Nečas. A nebývalé spory vrcholí. Už v minulosti ho kvůli výhrůžkám museli hlídat policisté. O...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.