Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místostarosta si zamiloval rum, začal doma pěstovat cukrovou třtinu

  16:01aktualizováno  16:01
Jakub Stejskal je přes den místostarosta Neslovic na Brněnsku, večer barman a „rumeliér“. Nikdy alkoholu moc neholdoval, přesto otevřel v nedalekých Rosicích u Brna bar.

Degustací rumu jsou desítky, Jakub Stejskal to ve svém rosickém baru chce zkusit i s cukrovou třtinou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pravý rum ochutnal až před rokem, teď už o tomto nápoji školí druhé. A tenhle destilát ho natolik oslnil, že doma pěstuje cukrovou třtinu.

Poprvé se s ním setkal, když připravoval nápojový lístek svého Chill baru. „Pokud se nepočítají buchty od babičky nebo rumové pralinky, tak jsem rum – navíc ten třtinový – ochutnal opravdu až loni,“ směje se.

Po degustaci nevěřil, že takhle vůbec může chutnat. „Zkoušeli jsme další a další, poslouchali jejich příběhy, učili se o jejich historii. Po několika měsících se ukázalo, že do sebe všechno neuvěřitelně zapadá. Konceptem našeho podniku je poznávání, to rumy splňují dokonale,“ vypráví.

Zlomem pro něj bylo setkání s Ianem Burrelem, samozvaným rumovým ambasadorem, který v tomto oboru vzdělává lidi po celém světě. „Tak proč já bych nemohl být první český rumeliér,“ směje se Stejskal.

Za sebou má už rumové degustace a nyní jsou na řadě školení v projektu RumSoul.

„Svým způsobem už ale začala. Jezdí k nám rumoví nadšenci i zaměstnanci barů a kaváren, aby se něco o rumu dozvěděli. Netvrdím, že všichni, ale hodně školitelů má o rumu pouze načteno. My jsme se inspirovali na velkých akcích v Berlíně, Londýně, navštívili jsme destilerky na Madeiře, kde nás prováděli celým provozem. Neskutečný zážitek,“ vypráví.

Na degustacích nabízejí melasu

Říká, že on rum nenašel, ale rum si našel jeho. „Jakmile se mu začnete věnovat více, zjistíte, že vlastně nepracujete, ale bavíte se a díky tomu se cítíte dobře. Poznávání rumu vás navíc láká cestovat, chcete poznat, jak se rum dělá, chcete všechno vidět na vlastní oči. A najednou zjistíte, že si užíváte život víc, než kdybyste jen pracovali, pracovali a pracovali,“ líčí Stejskal.

Podporu má v rodině, rumy si podmanily i manželku Dorku a bratra Vítka. Z práce se tak stal společný koníček. Tak velký, že chtějí svým zákazníkům ukázat i vlastní výrobu. Pokoušejí se dokonce o pěstování cukrové třtiny a nabízejí melasu z ní, tedy lepkavý základ slavné lihoviny, která se do světa rozšířila z karibských Antil.

„Chceme degustace posunout na úplně jinou úroveň. Lidé mají možnost ochutnat melasu, tekutinu, z níž rum vzniká, a zakousnout se do čerstvé cukrové třtiny. Melasu jsme lidem přivezli a dáváme ji na degustacích, ale dáme ji rádi ochutnat komukoliv,“ popisuje Stejskal.

„Stačí na lžičku, je hodně sladká, obsahuje až pětapadesát procent cukru. Takže ještě vypěstovat tu třtinu,“ směje se.

Devět z deseti hostů se diví: takhle může chutnat rum?

Neodrazuje ho ani to, že mu pěstování všichni vymlouvají. „Říkají, že to v Česku nepůjde, že na to není klima. Ale už jsme zasadili semínka i stonek třtiny do květináče za oknem, venku by to ještě nemělo šanci. Tak uvidíme, možná z toho nic nebude, možná to posuneme na další level,“ přemítá.

Přiznává, že zpočátku byl militantní, co se kultury popíjení rumů týče. Ale naučil se už tolerantnosti.

„Vadilo mi, že na spoustě prezentací říkali: ‚Dávat do rumu pomeranč? Proč ne. Dát si do něj kolu? Klidně.‘ Strašně mě to rozčilovalo. A pak jsem pochopil jednu důležitou věc. Člověk by měl pít to, co mu chutná, a k tomu občas něco vyzkoušet,“ říká.

Často se setkává s tím, že když se hosta zeptá, jestli má chuť poznat nějaký zajímavý rum, přiznává, že pil jen český tuzemák. „Devět z deseti hostů je pak překvapených: ‚Takhle může chutnat rum?‘ A ten desátý řekne, že tuzemák je stejně nejlepší. Když si za tím dotyčný stojí, rozhodně se nehádám. To pití prostě má rád a je to,“ uzavřel Stejskal.




Nejčtenější

Třinácté zlato pro Kometu! Brno suverénně obhájilo mistrovský titul

Jakub Krejčík zvedá Masarykův pohár nad hlavu. Kometa ovládla hokejovou...

Efektivní v koncovce, precizní v defenzívě. Hokejisté Brna ovládli páté finále extraligového play off, na ledě třinecké...

Kudy k Macoše? ptal se v noci muž recepční. Zachránila mu život

Propast Macocha.

Všímavosti hotelové recepční vděčí za svůj život osmatřicetiletý muž, který se chystal skočit do propasti Macocha...



Vítězství od titulu. Kometa potřetí zdolala Třinec a sahá po obhajobě

Hokejisté brněnské Komety slaví úvodní gól čtvrtého finále - zleva Tomáš...

Už jen poslední krok zbývá hokejistům Brna k tomu, aby získali rekordní třináctý mistrovský titul. Ve čtvrtém finále...

K titulu má blíž Kometa. Ve třetím finále těsně porazila Třinec

Hokejisté Brna slaví úvodní gól třetího finále. Zleva Radim Zohorna, Tomáš...

Byli pod tlakem, čelili velkému náporu Třince. Hokejisté Brna ale obstáli a ve třetím finále extraligového play off...

Brno - Plzeň 1:3, hattrick Čermáka a lídr je zase o kus blíž k titulu

Musefiu Ashiru z Brna vede míč před soupeři z Plzně

První hattrick Aleše Čermáka a plzeňští fotbalisté se po nevýrazných výsledcích přiblížili k titulu. V utkání 25. kola...

Další z rubriky

Cizinec se zamkl v odtahovaném autě, domluvit mu musela manželka

Cizinec se zamkl v odtahovaném autě v Masné ulici v Brně. Strážníci nuceni...

Svérázně se rozhodl bojovat s nařízeným odtahem svého vozu rakouský řidič v Brně. Před hlídkou strážníků do svého už...

Průkopníkem v testování chytrých silnic bude Brno, zrychlí se komunikace

Na Mafra konferenci Smart Region Brno se debatovalo o „chytrých“ technologiích.

Brno jde dál naproti moderním trendům. Po elektronické jízdence nebo plánech na chytrou čtvrť bude také testovat...

VIDEO: Zloděj páčil dveře garáže, pak na kole ujížděl strážníkům

Strážníci dopadli zloděje ujíždějícího na kole

Na horském kole se pokoušel uniknout třiatřicetiletý muž, kterého strážníci přistihli při nočním pokusu o vloupání do...

Ušetřete pár korun.
Ušetřete pár korun.

Víte, kde jsou nejlevnější pleny? My ano.

Najdete na iDNES.cz