Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z malin i škvarků. Podnikatel experimentuje s výrobou čokolády

  14:19aktualizováno  14:19
S příchutí borůvek, malin, ale i borovice, rakytníku, brambor či škvarků. Jan Odložil při výrobě čokolády experimentoval už s ledasčím. Vystudovaný slévárenský inženýr tvořil první tabulky v kuchyňce své technologické firmy, nedávno si v Modřicích otevřel 1. brněnskou čokoládovnu.

Pod názvem 1. brněnská čokoládovna se ukrývá restaurace, která zvenku vypadá nenápadně, uvnitř však skrývá čokoládové speciality, jež vychvaloval i popularizátor gastronomie Roman Vaněk. Podnik vyzdvihl také Lukáš Hejlík ve své populární Gastromapě.

Fotogalerie

Odložilova cesta k výrobě oblíbené pochoutky se zdá být až neuvěřitelně jednoduchá. „Měl jsem ji vždy rád. Z videí na YouTube jsem zjistil víc, objednal z Indie stroje, kakaové boby z Kolumbie a v kanceláři ji začal se zaměstnanci vyrábět. Bylo jí tak akorát, aby si ji mohli odnášet domů,“ vzpomíná podnikatel, který v Brně vlastní autoservis.

Jenže části podřízených hluk z přístrojů vadil, takže se rozhodl výrobu přesunout jinam. Chvíli tvořil v brněnské Zemanově cukrárně, jenže stále víc toužil po vlastním prostoru.

Znalosti si prohluboval čtením skript z Moravské zemské knihovny. V nich se dozvěděl, že za první republiky bylo Československo čokoládovou velmocí.

„Čokoládovny byly i v menších městech a vesnicích a já si řekl, že by bylo hezké na tuhle tradici navázat,“ popisuje Odložil, který se vydal na zkušenou do Itálie k rodině vyrábějící čokolády od konce 19. století. Nejvíc se mu však osvědčila metoda pokus omyl. Ta jej prý posouvá nejdál.

V Modřicích však nezaložil továrnu, jak by se podle názvu na první pohled mohlo zdát, 1. brněnská čokoládovna je především restaurací a čokoláda ani není součástí všech jídel. Spíše jejich doplněním v podobě dezertu, pralinky jako pozornosti podniku po jídle či například kachních jazýčků vytvarovaných do malé tabulky podávané k vývaru.

Lahodnou čokoládu u něj ale zájemci samozřejmě koupí, a když budou chtít, můžou se přihlásit na workshop, při němž si svoji tabulku i sami vyrobí. Podnik nabízí i speciální degustace, při nichž si zájemci zkusí, jak se různé typy čokolád snoubí s vínem.

„Češi toho o čokoládě moc neví, přitom je to superpotravina. Dává tělu vlákniny, obsahuje spoustu antioxidantů. Problém je, že většina výrobců ji vyrábí z odpadu, který vzniká při výrobě kakaového másla, a ne přímo z kakaových bobů. V supermarketu si proto skutečnou čokoládu nekoupíte,“ upozorňuje Odložil, podle něhož kvalitní produkt působí protizánětlivě, snižuje riziko infarktu, a dokonce napomáhá ke snížení hmotnosti.

Neobvyklé příchuti vyrábí tak, že surovinu, třeba brambory, vysuší na prach a do čokolády ho přimíchá.

Nejlepší steaky vůbec? Na kakaovém másle

Kromě kakaových bobů si zakládá na tom, aby se vše vyrábělo z lokálních produktů. Třeba kokosovou čokoládu proto u něj zákazníci nenajdou. „Pokud by kluci v kuchyni dokázali utrhnout kokos ve vzdálenosti 50 kilometrů, klidně jej do jakéhokoli jídla můžou přidat. Pokud ale vím, takhle blízko žádná kokosová farma není,“ vtipkuje Odložil.

Odmítavý postoj má rovněž k čokoládě s chilli či takzvané ledové čokoládě. „Chilli se přidává k méně kvalitním bobům, které mají kyselou chuť, a chilli má kyselost vyrovnat. Ledová čokoláda zase vznikla tak, že drahé kakaové máslo nahradili kokosovým tukem, jenž pocitově v ústech snižuje teplotu až o pět stupňů,“ vysvětluje majitel 1. brněnské čokoládovny.

Název podniku vymyslel jako parafrázi na První brněnskou strojírnu, kam měl po studiích nastoupit. S odstupem času přiznává, že si s ním trochu naběhl.

„Lidé mi vyčítají, že nejsme v Brně, ale v Modřicích. A že nejsme první čokoládovna a vlastně čokoládu v jídle nedostali. Ale u nás to vždy o čokoládě bude. Chceme třeba dělat steaky na kakaovém másle, na něm jsou totiž nejlepší. Jenže do tlačenky čokoládu přidat nemůžete a já ji chci taky nabízet, protože patří k tradiční české kuchyni,“ popisuje Odložil koncept podniku.

I z toho důvodu raději pro restauraci používá zkrácený název 1bč, zatímco čokoládové výrobky nabízí pod značkou 1. brněnská čokoládovna.

Volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev a do Senátu PČR se konají 5. a 6. října. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Komunální volby

Úplné seznamy kandidátů do zastupitelstev obcí podle okresů pro Jihomoravský kraj:

Volby do Senátu

Ve volbách do Senátu 2018 se v Jihomoravském kraji volí v obvodu 56 - Břeclav a v obvodu 59 - Brno-město. Pokud žádný z kandidátů nezíská v daném obvodu nadpoloviční většinu, bude se druhé kolo senátních voleb konat 12. a 13. října.



Nejčtenější

Superbiky v Brně končí, důvodem jsou vysoké finanční ztráty

Fanoušci na mistrovství světa superbiků v Brně.

Masarykův okruh ztrácí jednu z nejzajímavějších položek ve svém programu. Mistrovství světa superbiků, které se tam...

Nehoda, která změnila železnici. Lidé z okolí se po ní neštítili rabování

Ilustrační snímek

Přesně 90 let dnes uplynulo od pohřbu železničářů, kteří zemřeli při jedné z nejtragičtějších událostí v dějinách české...



Oslava narozenin u Znojma přerostla v technoparty, ukončila ji policie

Technoparty Czarotek Free Party nedaleko Liberce. (28. dubna 2018)

Oslavu narozenin, kam se sjelo sedm set lidí, musela v Únanově na Znojemsku ukončit až policie. Obyvatelé okolních...

Developer chce v Brně nový mrakodrap, proti jsou místní i architekt města

Projekt s názvem Lidická 77 počítá s mrakodrapem naproti parku Lužánky....

Uprostřed bloku v Lidické ulici v Brně chce developer stavět 80 metrů vysoký kolos, do kterého se má vměstnat 177 bytů....

Migranty v návěsu odhalil řidič kamionu na cestě z Turecka až v Mikulově

V nákladovém prostoru kamionu se skrývali čtyři nelegální migranti.

Na čtyři muže ukryté pod plachtou kamionu narazili ve čtvrtek v Mikulově jihomoravští policisté. Černí pasažéři, kteří...

Další z rubriky

VIDEO: Filozofická fakulta v Brně je v novém. Podívejte se, jak rostla

Filozofická fakulta v Brně zrekonstruovala dvě budovy. Oprava vyšla na 301...

Historický areál Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně může po letech oprav konečně naplno sloužit...

VIDEO: V hořícím kulturním domě se před hasiče zřítil strop, pád natočili

Pád hořícího stropu v Drnovicích

Dramatické chvíle zažili hasiči při likvidaci pátečního požáru kulturního domu v Drnovicích na Vyškovsku. Během hašení...

Požár zasáhl kulturní dům v Drnovicích, lokalizace trvala čtyři hodiny

V Drnovicích na Vyškovsku hoří kulturní dům. Hasiči vyhlásili třetí stupeň...

Jednadvacet jednotek hasičů zasahovalo u požáru střechy a půdy kulturního domu v Drnovicích na Vyškovsku. Vyhlásili...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz