Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z malin i škvarků. Podnikatel experimentuje s výrobou čokolády

  14:19aktualizováno  14:19
S příchutí borůvek, malin, ale i borovice, rakytníku, brambor či škvarků. Jan Odložil při výrobě čokolády experimentoval už s ledasčím. Vystudovaný slévárenský inženýr tvořil první tabulky v kuchyňce své technologické firmy, nedávno si v Modřicích otevřel 1. brněnskou čokoládovnu.

Pod názvem 1. brněnská čokoládovna se ukrývá restaurace, která zvenku vypadá nenápadně, uvnitř však skrývá čokoládové speciality, jež vychvaloval i popularizátor gastronomie Roman Vaněk. Podnik vyzdvihl také Lukáš Hejlík ve své populární Gastromapě.

Fotogalerie

Odložilova cesta k výrobě oblíbené pochoutky se zdá být až neuvěřitelně jednoduchá. „Měl jsem ji vždy rád. Z videí na YouTube jsem zjistil víc, objednal z Indie stroje, kakaové boby z Kolumbie a v kanceláři ji začal se zaměstnanci vyrábět. Bylo jí tak akorát, aby si ji mohli odnášet domů,“ vzpomíná podnikatel, který v Brně vlastní autoservis.

Jenže části podřízených hluk z přístrojů vadil, takže se rozhodl výrobu přesunout jinam. Chvíli tvořil v brněnské Zemanově cukrárně, jenže stále víc toužil po vlastním prostoru.

Znalosti si prohluboval čtením skript z Moravské zemské knihovny. V nich se dozvěděl, že za první republiky bylo Československo čokoládovou velmocí.

„Čokoládovny byly i v menších městech a vesnicích a já si řekl, že by bylo hezké na tuhle tradici navázat,“ popisuje Odložil, který se vydal na zkušenou do Itálie k rodině vyrábějící čokolády od konce 19. století. Nejvíc se mu však osvědčila metoda pokus omyl. Ta jej prý posouvá nejdál.

V Modřicích však nezaložil továrnu, jak by se podle názvu na první pohled mohlo zdát, 1. brněnská čokoládovna je především restaurací a čokoláda ani není součástí všech jídel. Spíše jejich doplněním v podobě dezertu, pralinky jako pozornosti podniku po jídle či například kachních jazýčků vytvarovaných do malé tabulky podávané k vývaru.

Lahodnou čokoládu u něj ale zájemci samozřejmě koupí, a když budou chtít, můžou se přihlásit na workshop, při němž si svoji tabulku i sami vyrobí. Podnik nabízí i speciální degustace, při nichž si zájemci zkusí, jak se různé typy čokolád snoubí s vínem.

„Češi toho o čokoládě moc neví, přitom je to superpotravina. Dává tělu vlákniny, obsahuje spoustu antioxidantů. Problém je, že většina výrobců ji vyrábí z odpadu, který vzniká při výrobě kakaového másla, a ne přímo z kakaových bobů. V supermarketu si proto skutečnou čokoládu nekoupíte,“ upozorňuje Odložil, podle něhož kvalitní produkt působí protizánětlivě, snižuje riziko infarktu, a dokonce napomáhá ke snížení hmotnosti.

Neobvyklé příchuti vyrábí tak, že surovinu, třeba brambory, vysuší na prach a do čokolády ho přimíchá.

Nejlepší steaky vůbec? Na kakaovém másle

Kromě kakaových bobů si zakládá na tom, aby se vše vyrábělo z lokálních produktů. Třeba kokosovou čokoládu proto u něj zákazníci nenajdou. „Pokud by kluci v kuchyni dokázali utrhnout kokos ve vzdálenosti 50 kilometrů, klidně jej do jakéhokoli jídla můžou přidat. Pokud ale vím, takhle blízko žádná kokosová farma není,“ vtipkuje Odložil.

Odmítavý postoj má rovněž k čokoládě s chilli či takzvané ledové čokoládě. „Chilli se přidává k méně kvalitním bobům, které mají kyselou chuť, a chilli má kyselost vyrovnat. Ledová čokoláda zase vznikla tak, že drahé kakaové máslo nahradili kokosovým tukem, jenž pocitově v ústech snižuje teplotu až o pět stupňů,“ vysvětluje majitel 1. brněnské čokoládovny.

Název podniku vymyslel jako parafrázi na První brněnskou strojírnu, kam měl po studiích nastoupit. S odstupem času přiznává, že si s ním trochu naběhl.

„Lidé mi vyčítají, že nejsme v Brně, ale v Modřicích. A že nejsme první čokoládovna a vlastně čokoládu v jídle nedostali. Ale u nás to vždy o čokoládě bude. Chceme třeba dělat steaky na kakaovém másle, na něm jsou totiž nejlepší. Jenže do tlačenky čokoládu přidat nemůžete a já ji chci taky nabízet, protože patří k tradiční české kuchyni,“ popisuje Odložil koncept podniku.

I z toho důvodu raději pro restauraci používá zkrácený název 1bč, zatímco čokoládové výrobky nabízí pod značkou 1. brněnská čokoládovna.



Nejčtenější

Děti zaútočily tyčemi na muže, který spal v autě. Rozbily mu hlavu

Opilec při nehodě hlavou rozbil čelní sklo vozu, nic vážnějšího se mu však

Jeden patnáctiletý a dva třináctiletí násilníci napadli v blízkosti centra Brna staršího muže, který spal v autě....

Při nehodě u Pasohlávek zemřela žena, zranilo se devět lidí včetně dětí

Nehoda u Pasohlávek na Brněnsku si vyžádala jeden lidský život (7. července...

Při čelní srážce dodávky a osobního auta u Pasohlávek na Brněnsku zemřela v sobotu ráno jedna žena a devět lidí se...



První mešita v Česku slouží 20 let, lidé v okolí už si na ni zvykli

Brněnská mešita na Vídeňské ulici

První mešita postavená v České republice si minulý týden připomněla dvacet let od svého otevření. Nenápadnou budovu,...

Duka žaluje divadelníky, Ježíš znásilňující muslimku zasáhl jeho vyznání

Kardinál Dominik Duka zůstane ve funkci arcibiskupa pražského. V reakci na jeho...

Kardinál Dominik Duka podal žalobu kvůli kontroverzním divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí...

Bulharský řidič vezl do Česka Iráčany, v Lanžhotě je zadrželi policisté

Policie na jihu Moravy zadržela čtyři Iráčany

Mercedes s bulharskou registrační značkou zastavili policisté během uplynulého prodlouženého víkendu na bývalém...

Další z rubriky

Dívky slavily patnácté narozeniny. Těžce opilé skončily v nemocnici

Alkohol (ilustrační foto)

Třináctiletá a patnáctiletá dívka zkolabovaly v centru Brna poté, co společně slavily narozeniny jedné z nich. Kvůli...

VIDEO: Trojice zkoušela okrást opilého muže, poté jej brutálně napadla

Trojice zkoušela okrást a poté zbila opilého muže

Trojici mladíků, kteří v centru města napadli opilého muže, zadrželi brněnští strážníci. Útočníci nejprve manipulovali...

Přestaňte hubit plevel v ulicích jedem, přikázali brněnští radní

Na prorůstající trávu v chodnících a parkovištích se dnes často používá Roundup.

Bez glyfosátu, kterým se běžně odstraňuje plevel v parcích, na chodnících a silnicích, se budou muset obejít všechny...

Najdete na iDNES.cz